Somero-lehden Koululaispalsta

Joensuun koulun 1 B luokka teki Somero-lehden ensimmäisen Koululaispalstan.
Luokanopettajansa Petra Korpela kertoo tekstien olleen lasten ensimmäiset kirjoitukset, jotka he tietokoneella koulussa toteuttivat.
Eläinteemaiset aiheet poimittiin ympäristöopin tunneilla käsitellyistä sisällöistä.
Työt tehtiin hartaudella ja aikaa käytettiin useampi oppitunti.
Useimmat halusivat toteuttaa kirjoituksen parityönä, mutta muutama innokas teki homman yksin.

Mukana oli 1B luokka: Aure Heikkilä, Enni Karjalainen, Matias Katavisto, Nella Koskela, Neea Kuusniemi, Ruska Laaksonen, Saara Lehtinen, Viljami Lindberg, Topias Linja, Oskar Määttä, Onni Nevalainen, Micki Norrby, Onni Puhtila, Oskari Puhtila, Emmi Pöri, Johanna Silander, Eliisa Talikka, Stella Terkola, Anni Tulokas ja Markkus Vabrit sekä luokanopettaja Petra Korpela

Hiiri

Hiiri käveli metsässä eräänä päivänä. Hän näki talon. Hiiri käveli taloon ja tarkkaili ihmisiä. Hiiri nappasi juuston. Sitten hiiri lauloi metsässä. Hiiri lauloi i i i ii. Hiiri lauloi erionnellisena aina.

Neea Kuusniemi

Jänis

Jänis seikkailee metsässä ihanana päivänä. Hän meni hakemaan porkkanaa. Hän meni kotiin syömään ja sitten hän meni ulos leikkimään hiekkalaatikolle. Sitten jänisäiti sanoi: “Menepäs nukkumaan”. Sitten jänis tuli aamulla aamupalalle. Hän meni uimaan lammikolle. Häneltä tuli papana. Jänis sanoi: “Äiti menen metsään”. Jänis oli nimeltään Tupu.

Enni Karjalainen ja Anni Tulokas

Orava

Orava kiipeilee ja se on hauska. Sillä on terävät kynnet. Ja se on ruskea. Ja se on hieno väri. Ja sen häntä on tuuhea. Ja se elää puussa. Orava syö käpyjä, siemeniä ja marjoja. Minun mielestä ne ovat pieniä.

Markkus Vabrit

Orava

Oravat kiipeilevät puissa. Oravan poikasilla on hyvin lämmin omassa pesässään. Oravan pesässä on heinää ja oksia ja sammalta. Oravat varastoivat kesällä ja syksyllä tammenterhoja ja sieniä. Oravat pelästyvät, kun niiden lähelle menee. Oravat asuvat havupuissa.

Stella Terkola ja Eliisa Talikka

Karhu

Karhu on Suomen kunkku. Hän tappaa hiiriä ja taputtaa ja on söpö ja hän laulaa aakkoslauluja. Karhu on uimamaisteri ja hän meni nukkumaan.

Oskar Määttä ja Onni Nevalainen

Ilves

Ilveksellä on tupsut korvissa. Ilveksellä on musta hännänpää. Sillä on pitkät pilkkuiset jalat. Talvella sillä on paksu turkki. Sillä on terävät hampaat, iso tassut, pieni häntä ja isot korvat. Sillä on iso pesä. Pesä voi olla luolassa. Voi elää 14–17-vuotiaaksi.

Onni Puhtila ja Viljami Lindberg

Karhu, metsän kuningas

Karhut nukkuvat talviunta sikeästi pesässään. Joillain on myös pentuja. Karhut syövät marjoja. Karhu osaa kiivetä puihin tosi hyvin. Syntyessään karhunpennut ovat sokeita. Karhun jäljet näkyvät puussa kun karhu on raapinut. Karhu osaa myös hyvin uida. Karhu osaa metsästää kalaa vedestä. Karhut nukkuvat huhtikuuhun asti. Karhu on iso ja ruskea.

Saara Lehtinen ja Johanna Silander

Lumikko

Lumikko on kesällä ruskea ja talvella valkoinen. Niin niiden on hyvä piileskellä lumen joukossa. Kesällä ne asuvat pienessä kivikolossa. Talvella ne kaivavat lumeen pienen kolon, jossa on pieni heinäkasa. Kesällä lumikot tykkäävät leikkiä ötököiden kanssa, esimerkiksi perhosilla. Lumikko voi synnyttää 3–7 poikasta. Lumikko on noin 9 senttiä pitkä. Lumikko elää 4–7 vuotta.

Ruska Laaksonen ja Aure Heikkilä

Siili

Siili on tosi piikikäs. Siili on talvihorroksessa talvella. Siilin pesä on tehty lehdistä ja oksista ja heinistä. Se nukkuu päivät pitkät. Siilillä on 3–7 poikasta. Poikaset ovat emonsa näköisiä. Siilin elämä on rankkaa.

Nella Koskela ja Emmi Pöri

Ilves

Olipa kerran ukko, jonka nimi oli Heikki. Hänellä oli mökki metsässä. Hän meni kävelylle metsään. Hän kuuli rapinaa. Ilves hyökkäsi kimppuun. Ja hän juoksi mökkiinsä. Ja sitten tuli pimeä. Hän meni nukkumaan.

Sitten tuli aamu ja hän meni aamupalalle. Hän meni tarjoamaan ilvekselle ruokaa. Ilves tuli syömään ja heistä tuli ystävät. Heikki meni mökistä hakemaan lihaa ja ilveksen maha tuli täyteen.

Oskari Puhtila ja Topias Linja

Jänis

Tunnistaminen: valkoinen talvella, kesällä ruskea. Mustat korvat. Se nukkuu pesässä lumen alla. Jänis liikkuu öisin.

Micki Norrby ja Matias Katavisto