Jo pääsee istuttamaan

0
Puutarhuri Maarit Kujala koppasi syliinsä kevään kukkijoita ruukkuihin istutettaviksi: hyasintti, perunanarsissi ja orvokit.

Multasormia kutittaa. Joko puutarhaan pääsee istutushommiin?

– Kalkitseminen ja kevätlannoitus pitää tehdä marjapensaille, omenapuille ja monivuotisille kasveille. Puita ja pensaita pystyy istuttamaan, jos maa on sulaa, ohjaa puutarhuri Maarit Kujala.

– Jos istuttaa havuja, niin ne täytyy muistaa suojata, etteivät pala auringonpaisteessa. Kastellakin pitää, jotta ne lähtevät kasvuun. Toisaalta maa on nyt vielä kosteaa, ja kasvi saa sieltäkin vettä näin keväisin, jatkaa puutarhavastaava Kujala K-Rauta Someron myymälästä.

Ulos ruukkuihin voi istutella kaunistukseksi sipulikasveja, kuten narsisseja ja helmililjoja. Yksi vaihtoehto on hyasintti.

– Siitä tulee ihana tuoksu, eikä ulkotiloissa haittaa yliherkkiä, sanoo Kujala.

Orvokit kestävät pientä pakkasta.

– Jos orvokit vähän kärsivät ja nuukahtavat, niin kyllä ne sieltä heräävät uudestaan.

Kun sipulikasvit lopettavat kukkimisen ruukuissa, ne voi istuttaa puutarhaan avotaivaan alle odottamaan seuraavaa kukintaa.

– Ne voi siirtää maahan, esimerkiksi perennapenkkiin muiden kasvien sekaan. Muista istuttaa sipulit tarpeeksi syvään, noin 3 kertaa sipulin syvyyteen. Lehtiä ei kannata leikata pois; sitten vasta kun ne ovat tulleet ruskeiksi. Ravinto pystyy kulkeutumaan paremmin sipuliin, kun siinä on vartta ja lehtiä tallella, opastaa puutarhavastaava Anita Klemelä Rautanet Someron puutarhamyymälästä.

Kun sipulikukat poistaa kevään purkki-istutuksista ja lisää kesäkukkia tilalle, saa ihailtavaa koko suveksi.

Mullan voi vaihtaa kesäkukille sopivaksi, mutta pelkkä lisäys riittää orvokeille.

– Kun muistaa nyppiä kuihtuneet kukinnot, siemenkodat pois, niin orvokit saattavat kukkia koko kesän. Ja tietysti pitää muistaa lannoittaa pitkin kesää, neuvoo Maarit Kujala.

Orvokit maistuvat peuroille.

– Nyt on saatavilla ainetta, jota ruiskutetaan orvokkeihin. Sen jälkeen ne eivätkä enää maistu peuroille. Aine on helppo käyttää.

Maarit Kujala on huomannut, että tänä keväänä ja viime vuonna asiakkaat ovat kysyneet erityisesti pensasmustikoiden, marjapensaiden, vadelmien, mansikoiden ja omenapuiden perään.

– He haluavat kasvattaa itse ja saada kotipihaltaan syötävää. Ehkä lähiruoan arvostus nousee tänä korona-aikana.