Joko räpsähtää?

0
Nopeuvalvontatolpat piti ottaa käyttöön tänä keväänä, mutta nyt ajankohtaa siirretään kesäkuulle.

Viime vuoden lopulla asennettujen Someron ensimmäisten nopeusvalvontatolppien oli tarkoitus olla käytössä tänä keväänä. Autoilijat ovat viime kuukaudet ajelleet rinnakkaistietä suhteellisen kuuliaisesti nopeusrajoitusten mukaan eli korkeintaan viittäkymppiä.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang, joko ylinopeus saa tolpan valon räpsähtämään?

– Ei vielä. Uudet tolpat ovat käytössä varmaankin vasta kesäkuussa, kertoo Klang kantatie 52:n tilanteesta.

Tolpat ovat jo paikoillaan, mutta poliisilla on vielä tekemättä mittaukset ja säädöt, jotta uusi tekniikka voidaan ottaa käyttöön.

– Poliisilla on ollut haasteita Uudenmaan rajahommien kanssa, tullut ylitöitäkin. Kun he niistä ja korona-asioista selviävät, niin voivat keskittyä taas muuhun, toteaa Klang.

Kantatie 52:lla Jokioisilta Tammisaareen on 17 uudenmallista valvontatolppaa, joista kaikissa ei ole kameraa. Siirrettäviä kameroita on käytössä neljä.

Somerolla tolppia on neljä. Ne ovat Härkälän-, Hämeen- ja Tehdastien risteyksissä. Hämeentien kohdalla tolpat ovat kummallakin puolella tietä.

– Ei tolppia oteta käyttöön ilman, että niistä tiedotetaan etukäteen lehdissä, lupaa liikenneturvallisuusinsinööri tiellä liikkuville.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa suunnitellaan automaattisen kameravalvonnan lisäämistä myös valtateille 8 ja 10. Ensimmäiseksi käydään kymppitien kimppuun ja selvitellään uusien nopeusvalvontatolppien paikkoja välillä Turusta Hämeenlinnan Tuulokseen. Suunnitelmat pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Jaakko Klang sanoo valvontakameroiden päätehtävän olevan vähentää ajoneuvojen tilannenopeutta tietyissä tienkohdissa. Tällaisia ovat esimerkiksi koulujen ja risteyksien läheisyydet sekä paikat, joissa riski onnettomuuksille on tilastojen mukaan korkea. Niissä ajetaan kovempaa kuin nopeusrajoitukset sallivat ja niissä on tapahtunut eniten onnettomuuksia.

– Kaahaamisen halutaan loppuvan. Kun tietää valvontaa olevan, niin se hillitsee menoa.