Suomalaisten ylpeydenaihe, kouluruoka on ollut poikkeusoloissa kotona tapahtuvan etäopetuksen saavuttamattomissa. Syöminen koulupäivän aikana on nyt vanhempien vastuulla ja kustantamaa. Perheiden ruokalaskut ovat kasvaneet ja myös työmäärä ruoan laittamiseen.

Kunnilla ei ole velvoitetta järjestää etäopetuksessa oleville koululaisille ruokailua. Jotkut kunnat ovat jo poikenneet tästä ja ryhtyneet erityyppisin ratkaisuin avittamaan perheiden tilannetta. On ruokakassien sekä ruoka-annosten vientiä ja rahallisia korvauksia.

Valmistelu on alkanut Somerollakin. Sivistyslautakunta palaveeraa tänään tiistaina vaihtoehdoista ja miettii mikä olisi paras ratkaisu somerolaisvanhemmille ja lapsille.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm ei etukäteen lähde määrittelemään, millaista järjestelmää Somerolle ollaan hakemassa.

– Puntaroimme lähikuntien systeemit ja niissä kohdatut edut ja ongelmat.

Mäkelä-Rönnholmista varteenotettava vaihtoehto on palvelusetelityyppinen järjestelmä. Kaupunki määrittelee palvelusetelille summan. Huoltajat ilmoittautuvat palvelun tarvitsijoiksi. Palveluseteliä vastaan he voivat hakea elintarvikkeita ruokakaupasta.

Sivistysjohtaja korostaa, että se on vain yksi vaihtoehto, jota sivistyslautakunta tänään 7.4. kokouksessaan arvioi.