Kilpelän talo valmistui jo ennen sotia

0
Kilpelän talo kukoistuksessaan ennen vuotta 1960. Kuva Museovirasto / kansatieteen kuvakokoelmat.

Purkutaloksi tuomitun rakennuksen ikä on luultua vanhempi

Kaupungin vuokra-asuntokannan talouden tervehdyttämiseksi Somerolla on päätetty ryhtyä sekä purkamaan että myymään vuokra-asuntoja.

Yksi myytäväksi aiotuista kohteista on Härkäpolun varrella, K-Raudan takana seivova Kilpelän talo. Kaupungin kiinteistöpapereiden mukaan pienkerrostalo on rakennettu vuonna 1958. Tämän tiedon mukaan se kirjoitettiin myös lehdissä.

Todellisuudessa talo on huomattavasti vanhempi. Asiaan kiinnitti ensimmäisenä huomiota toimitukseen yhteyttä ottanut kotiseutuneuvos Voitto Ollonqvist.

Ollonqvist hämmästelee, mistä moinen vuosiluku kaupungin tietoon on tullut. Leeni Tiirakarin ja Manu Kärjen kirjoittamaan kirjaan Kyläpuodista supermarkettiin on koottu somerolaisten kauppaliikkeiden historiaa. Siinä Kilpelän talosta mainitaan seuraavaa:

”Hätää vastapäätä oli Paul Kilpelän Uusi Ruokatavarakauppa vuosina 1935–60. Talo on yhä paikoillaan.” Samalla sivulla kirjassa on oheinen vanha mustavalkokuva sekä värikuva talosta nykyasussa.

– Se on puutalo. Päälle on laitettu verkko, jonka jälkeen talon pinta on rapattu. Rakennustapa oli yleinen ennen sotia. Talon piirteli ja urakoitsi Einari Ekström, jonka käsialaa on myös Someron vanha paloasema, Ollonqvist kertoo.

Ollonqvst muistaa asioineensa kaupassa nuorena miehenä. Se tapahtui varmasti ennen vuotta 1958, noin 50-luvun alkuvuosina. Silloin talo oli Härkätien varressa, joka linjattiin nykyiselle paikalleen vasta rinnakkaistien rakentamisen yhteydessä 1980-luvulla.

– Alunperin Kilpelän talo rakennettiin yksikerroksiseksi. Korotus tehtiin samaan aikaan kun siihen tehtiin matala laajennusosa, jonka päällä on iso parveke. Matalassa päädyssä oli Kilpelän kangaskauppa.

Paul Kilpelä eli vuosina 1901–1967. Myöhemmin, vuoden 1960 jälkeen, Kilpelällä oli kauppa Raadelmantien varressa suunnilleen nykyisen Kamerapisteen kohdalla. Raadelmantien talossa toimi myöhemmin ainakin kampaamoliikkeitä.

Kilpelän talo Härkäpolulla on rakennettu 1920-luvun vanhaan funkistyyliin. Sellaisena se on Somerolla hyvin harvinainen.

Vuonna 1953 Kaija Tammi muutti Somerolle ja samoille kulmille. Hän ei muista nähneensä taloa koskaan yksikerroksisena. Voidaan päätellä, että korotus on tehty ennen hänen Somerolle tuloaan, siis viimeistään 50-luvun alussa. Yksikerroksiseksi talo valmistui ennen kaupan avaamista vuonna 1935.

Yhtenä purkamisperusteena kaupungilla on useiden vuokratalojen heikko käyttöaste. Kilpelässä on neljä huoneistoa, joista kolmessa on tällä hetkellä vuokralaiset.

– Nopeasti ajatellen voitaisiin päätellä, että talo on melkein täysi. Todellisuudessa sen käyttöaste on 75 prosenttia. Jos talon yleiset tilat huomioidaan, käyttöaste on vielä tätäkin pienempi, huomauttaa kaupungin tilahallinnon päällikkö Jari Kauppi.

Myös rakennusten ylläpitokulut rasittavat kaupungin taloutta. Kilpelän talon korjausvelaksi on arvioitu 143 792 euroa.

– Rakennuksen kunto on huono. Sille ei ole tehty kymmeniin vuosiin mitään. Vain ylläpitoremontteja on tehty. Jossain vaiheessa mietittiin, voiko sitä edelleen pitää vuokralla, Kauppi kommentoi.