Koulunkäyntiä etänä keväällä 2020: Olisi mukavaa päättää nelosluokka livenä

0
Jimi Nokan lemmikit Lilli ja Lilliputti.

 

Kirkonmäen 4. luokan oppilaat opettajansa Nella Lindbergin kanssa kokosivat Koululaispalstan. He keskittyivät, miltä etäkoulunkäynti ja koronarajoitukset ovat tuntuneet.
Mukana olivat: Tiitu Haavisto, Veikka Heinonen, Jeppe Hietala, Anna Joutsenneva, Daniel Jalli, Veikka Koski, Livia Kytöluoto, Hanna Lehtinen, Juuso Lehto, Elli Lehtonen, Nea Louko, Angela Luongo, Rene Mainio, Jasmin Moilanen, Aapeli Moisander, Iina Mäkinen, Martta Mäkitalo, Valtteri Nivalinna, Eemeli Nokka, Jimi Nokka, Aatu Puotsaari, Sylvia Suvila, Roope Tuomi ja Ella-Maria Vihanto ja opettaja Nella Lindberg.

Kiitos vanhemmille

Kukapa olisi moista uskonut? Kuusi viikkoa on oltu kotona kesken kiireisimmän kevätlukukauden. Kalenteri ammottaa tyhjänä ja kaikki etukäteen sovitut tapahtumat on peruutettu; kuoroesiintymiset, luokkaretket, leirikoulu ja Pikku Yrittäjät -tapahtuma.
Koulua kuitenkin käydään joka päivä, aina ei koulupuuhien tekoon edes riitä lukujärjestyksen mukainen koulutuntien määrä. Opettajalle tämä etäkoulu on ollut suuri hyppy tuntemattomaan. On pitänyt ottaa haltuun uusia asioita digimaailmasta nopealla tahdilla.
Yllättävää on ollut, miten hyvin tekniikka pelaa ja miten joustavia ovatkaan oppilaat ja kodit. Suurin kiitos etäkoulun mahdollistumisesta kuuluu kodeille! Siellä on jouduttu aikamoisiin haasteisiin joka päivä, kun päivän urakasta on pitänyt selviytyä.Alussa oli vaikea osata antaa sopiva määrä tehtäviä päivän ajaksi. Varmuuden vuoksi tuli annettua aika paljon ja ihan hirvitti, kun puoli kymmeneltä illalla vielä tuli kuva valmistuneesta askartelutyöstä. Viikkojen kuluessa oppilaat ovat oppineet hyvät työskentelytavat ja nyt tehtävät saadaan tehtyä järkevässä ajassa.
Totta kai opettajaa huolettaa moni asia: opitaanko asiat kunnolla, onko jollakin oppilaalla liian rankkaa, saako apua tarvitsevat riittävästi tukea, millaiset valmiudet oppilailla on siirtyä seuraavalle luokalle, miten ihmeessä hoidan arvioinnin ja kuinka eriarvoisessa asemassa oppilaat ovatkaan? Uskokaa tai älkää, on myös ikävä oppilaita, juuri niitä vauhdikkaimpiakin.
Moni asia myös ilahduttaa. Oppilaat oppivat digiasioita, perheillä on aikaa tehdä asioita yhdessä, jokapäiväinen etäyhteys ja oppilaitten lähettämät videot ja kuvat ilahduttavat, ulkoillaan paljon eikä tarvitse komentaa tai selvitellä ikävyyksiä oppilaiden välillä.
Hyvää on sekin, että vanhemmat oppivat paljon lastensa opiskelutaidoista ja pystyvät jatkossa tukemaan aiempaa paremmin. He myös tajuavat kotona tehtävän koulutyön merkityksen (läksyt, kokeisiin valmistautuminen ja niin edelleen). Oppilaat tulevat väkisinkin omatoimisemmiksi ja oppivat ottamaan vastuuta tekemisistään.
Viisi viikkoa kesälomaan, miten se aika opiskellaan, on vielä hämärän peitossa. Omalta osaltamme olemme tehneet parhaamme epidemian hidastamiseksi.

Nella-Mari Lindberg, opettaja

——————————————————-

Välillä kivaa, välillä tylsää

Etäkoulun käynnissä on hyviä puolia ja huonoja. Olen viettänyt aikaani maalaten ja piirtäen, temppuillen, leipoen ja olen puhunut videopuhelua serkkuni kanssa.
Etäkoulussa on se hyvä puoli, että saa omaa vauhtia tehdä tehtävät ja sitten saa jatkaa omia juttuja. Huonot puolet etäkoulussa on tylsyys ja välillä tulee kavereita ja läheisiä kaivattua. Onhan tämä myös sen takia ihan kivaa, kun saa viettää enemmän aikaa perheen kanssa. Toivon kyllä usein, että tulisi tieto palata kouluun.
Se on kyllä kivaa, kun videopuheluissa näkee tuttuja, kun ei voi tavata missään muualla. Olen käynyt myös pääsiäisenä Loimaan-mummin ja Someron-mummin ja papan ikkunan takana virpomassa.
Olen leiponut todella paljon, esimerkiksi sämpylöitä, pannukakkuja ja kauralastuja. Olenpelannut myös Twisteriä äitini kanssa ja koonnut mutkikkaita palapelejä. Olen myös todella usein sisustanut ja järjestänyt huoneeni uudelleen.
Olen hyppinyt keppihevosellani esteitä ja ratsastanut muutenkin. Teen välillä itsekseni temppuesityksiä trampalla sekä sisällä. Autan aina välillä kotitöissä, esimerkiksi joskus keräämme risuja tai pinoamme puita.
Meet-sovelluksessa on kiva tehdä muiden kanssa samaan aikaan tehtäviä ja voi pyytää apua opettajalta. Olen katsellut paljon ohjelmia ja elokuvia ja kuunnellut äänikirjoja. Meillä on joskus ohjeena ottaa kuva jossain tai jonkun kanssa ja se on minusta kivaa, kun siinä samalla saa liikuntaa.
Olen oppinut paljon asioita ilman, että olen käynyt koulussa. Olen kehittynyt maalaamisessa ja siitä on tullut minulle kiva kotiharrastus. Olen askarrellut aika paljon. Yritin esimerkiksi tehdä itse keppihevosta.
Kaipaan jo kouluun opiskelemaan ja näkemään kavereita. Kirjoitamme etäpäiväkirjaa ja piirrämme sinne kuvia. Uskon että aika pian pääsemme takaisin kouluun.

Sylvia Suvila

Sylvia Suvila ja kotipihan paras paikka.

Kouluhommat sujuvat nyt itsenäisemmin

Jouduimme etäkouluun keskiviikkona 18.3. Olin ensimmäisen viikon yksin ja oli hankalaa keskittyä tehtäviin yksin. Ensimmäisen viikon jälkeen isäni aloitti etätyöt ja koulupäiviin tuli hieman paremmin ryhtiä. Vaikeimmat tehtävät ja läksyt teen iltaisin äidin avustuksella.
Opettaja lähettää tehtävät viestinä ja äiti merkitsee ne kirjoihin minulle valmiiksi.
Meet-tunnit netissä ovat kivoja, kun ei tarvitse tehdä yksin ja opettajalta voi kysyä apua.
Luokkakavereita on kiva nähdä edes näytön kautta. Normaalisti koulussa kuitenkin ehtii aina myös leikkimään kavereiden kanssa ja nyt joutuu leikkimään yksin. Se on tylsää.
Kivaa etäkoulussa on se, että aamuisin saa nukkua hieman normaalia pidempään, vaikka äiti huolehtii, että menen nukkumaan ajoissa.
On kivaa, että voi ulkoilla koirien kanssa vaikka keskellä päivää. Ja myös se, ettei koirien tarvitse olla yksin.
Olen oppinut leipomaan sämpylöitä, kauralastuja ja pizzaa. Ne ovat olleet tosi hyviä!
Olen oppinut myös vähän paremmin tekemään kouluhommia itsenäisesti.
Olen ehtinyt paljon normaalia enemmän touhuamaan pihalla keppareiden kanssa.
Synttärini on pian ja odotan kovasti uutta kepparia, jonka äitini on tilannut. Nyt ei harmita, vaikka ei juhlia pystytä pitämään, kun odotan innokkaasti Soma-kepparia.
Toivottavasti pääsisimme vielä normaaliin kouluun ennen kesälomaa!

Jasmin Moilanen

Pizzaperjantai, nalleikkunan tekeminen ja mittaaminen kivoja

Maaliskuussa koulunkäynti muuttui täysin. Alkukuusta opiskeltiin kavereiden kanssa tutussa luokassa, mutta kuun puolivälin jälkeen koulunkäynti siirtyi omaan kotiin.
Aluksi opettajamme Nella lähetti ohjeet WhatsApp-ryhmään ja opiskelin itsenäisesti. Kun etäkoulunkäynti jatkui pidempään, alettiin käyttää sovellusta nimeltä Meet. Meet-sovellusta käytetään esimerkiksi matikassa, ympäristö-opissa ja englannissa.
Meet-tapaamisessa näen opettajan ja luokkakaverit etäyhteydellä tietokoneella ja voin keskustella heidän kanssaan. Meet on ihan kiva sovellus, koska kavereita ei nyt voi tavata. On mukava nähdä muita ja kuulla luokkakavereiden sekä opettajien kuulumisia.
Tekemistä etäkoulupäivissä kyllä riittää, kun vielä voi käydä lenkkeilemässä ja ulkonakin. Trampoliinilla tykkään olla, mutta vasta kun läksyt on tehty.
Kurjaa on kuitenkin se, että ei saa nähdä kavereita. Kivaa on, että saa nukkua hieman kauemmin, mutta ei silti koko päivää. Kivaa on myös se, että saa viettää aikaa enemmän pikkusisarusten kanssa. Kaipaan harrastuksissa käymistä.
Kun nyt on tätä etähommaa, niin ei tule pelattua niin paljon. Olen oppinut leipomaan pizzaa, sämpylöitä, kauralastuja ja korvapuusteja. Olen myös käynyt monissa paikoissa ulkoilemassa, esimerkiksi Havuharjulla, Hovimäessä ja Ämyrillä.
Etäkoulun aikana olen lukenut, laskenut, tutkinut, piirtänyt ja askarrellut.
Olen oppinut tekemään monta asiaa itse. Liikuntatunnit ovat etäkoulussa olleet ulkoilua tunti tai pari päivässä ja välillä on pitänyt suunnitella temppurata.
Pikkuveli ja sisko osallistuvat välillä liiankin innokkaasti koulunkäyntiini. Opettaja on välillä pyytänyt valokuvia koulutehtäviin, joten olen oppinut ottamaan parempia kuvia ja videoita. Etäkoulutehtävät ovat olleet erilaisia kuin koulussa.
Kivoja juttuja ovat olleet nalleikkunan tekeminen, pizzaperjantai ja mittaaminen sekä punnitseminen. Toivon jatkossa, että saisi taas pian nähdä kavereita ja käydä harrastuksissa sekä tavallisessa koulussa.

Rene Mainio

Rene Mainio pizzan teossa.

Nyt arvostaa enemmän koulua

Tämä etäkoulu on ollut ihan kivaa, vaikka tietysti haluaisin olla mieluummin koulussa.
Etäkoulu on opettanut itsenäistä työskentelyä ja arvostamaan paljon enemmän koulua.
Etäkoulussa tylsää on se, ettei voi oikein tavata ystäviä muuta kuin videopuhelun avulla. Olen tykännyt yhteisistä meeteistä todella paljon, koska ne ovat kivoja ja hauskoja.
Olen leiponut paljon karanteenin aikana. Yksi päivä leivoin tosi hyviä keksejä.
Olen tykännyt ulkoilla paljon ja pyöräillä, koska on ollut niin kaunis ilma.
Etäkoulutehtävistä suurin osa on ollut helppoja. Olen oppinut tästä ajasta paljon.
Toivon, että voimme palata hyvillä mielin syksyllä kouluun, mikäli ne avataan vasta silloin.
Tiedän, että me selvitään tästä.
Täällä neljän seinän sisällä on välillä tylsää, mutta aina on onneksi jotain tekemistä.
Tässä etäkoulussa on kivaa se, ettei tarvitse herätä niin aikaisin. Olen piirtänyt ja maalannut paljon tämän karanteenin aikana.
On toisaalta ollut kivaa olla perheen kanssa täällä karanteenissa. Olen katsonut paljon myös leffoja ja sarjoja.

Hanna Lehtinen

 

Mieluummin normaalikoulussa

Etäkoulu alkoi keskiviikkona 18.3.2020. Nyt tuntuu, että etäkoulua on kestänyt jo ikuisuuden, vaikka sitä on kestänyt vasta vähän yli kuukauden.
Saamme tehtävät aina WhatsAppiin opettajalta. Päivän aikana on yleensä 1–2 meettiä. Tämän etäkoulun aikana olen oppinut paremmin käyttämään tietokonetta.
Joka päivä tulee tehtäväksi ottaa kuva jostain ja niistä minä en oikein tykkää.
Keskiviikkoisin on yleensä kolmen päivä eli kuusi tuntia opiskelua, joten silloin tulee aika paljon tehtäviä. Saan yleensä päivän tehtävät tehtyä aika nopeasti.
Mieluummin olisin normaalisti koulussa ja näkisin kavereita, kun olisin kotona opiskelemassa.
Meillä osui karitsointi juuri tähän poikkeustilanteeseen. Karitsoita on syntynyt noin 600 ja olen ollut paljon lampolassa auttamassa ja hoitanut tuttipullokaritsoita.
Toivon, että koronatilanne menee pian ohi, eikä enää koskaan tulisi tällaista tilannetta.

Jimi Nokka

Jimi Nokan lemmikit Lilli ja Lilliputti.

Päiväkirja etäkoulusta

Koulunkäynti on ollut minun mielestäni hauskaa, kun opiskellaan netin kautta ystävien ja opettajan kanssa.
Olen oppinut etäkoulussa, että somea voi käyttää vieläkin enemmän kaikkeen. Se on ollut mukavaa, kun on voinut pelaa Saarella -peliä luokan kanssa silti, vaikka koulut on suljettu.
On tullut oltua enemmän perheen kanssa. Olemme luokan kanssa tehneet paljon hauskoja tehtäviä ja olemme aloittaneet kirjoittamaan päiväkirjaa etäkoulusta.

Daniel Jalli

Haluaisin jo käydä treeneissä

Mielestäni etäkoulussa on tylsää. On kurjaa, kun ei näe kavereita. Tehtävien ja läksyjen tekeminen on vaikeampaa kotona kuin koulussa. Etäkoulussa on se mukavaa, että saa pitää taukoja, milloin itse haluaa. Joitakin tehtäviä olen tehnyt myös illalla.
Parasta on ollut trampoliinilla pomppiminen, kun aikaa riittää. Kivaa on ollut lenkkeily ja mökillä oleminen.
Aika on pitkää ja välillä on vaikea keksiä tekemistä. Minua piristää ulkoilu, mönkijällä ajaminen ja pyöräily.
Haluaisin olla kavereiden kanssa ja käydä jääkiekko-treeneissä kolme kertaa viikossa + pelit viikonloppuisin. Mutta kun harrastukset loppuivat, niin täytyy harjoitella kotona.

Veikka Heinonen

 

Postilaatikkoon tehtäviä

Etäkoulu on ihan kivaa joskus ja joskus ei. Kivaa on, koska melkein joka päivä näkee kavereita meetissä.
Etäkoulu on kivaa, mutta ennemmin kävisin normaalisti koulua. Lähikoulussa on helpompi oppia asioita kuin ruudun välityksellä.
On tässä ollut hyvääkin, esimerkiksi on oppinut käyttämään tietokonetta paremmin ja Classroomia ja Meetiä. Oppitunnit ovat Meetin kautta ihan kivoja. On mukavaa, kun sitä kautta näkee kavereita ja opettajaa. Vielä mukavampaa olisi, että äitikin olisi kotona etätöissä.
Harmillista kun välillä netti pätkii ja puhe tulee perässä. Näin ei onneksi tapahdu usein, mutta välillä.
Ennen pääsiäistä oli mukava yllätys, kun opettaja oli tuonut postilaatikkoon tehtäviä, askartelutarvikkeita ja suklaamunan.
Toivon, että pääsisimme vielä tänä keväänä kouluun. Olisi mukavaa päättää nelosluokka livenä.

Veikka Koski

Mukavaa olla perheen kanssa

Minun mielestä etäkoulunkäynti on ihan kivaa, mutta välillä on tylsää.
Olen kyllä saanut ajan kulumaan jotenkin. Välillä kun iskä tarvitsee jossakin apua, niin olen ollut auttamassa.
Olemme olleet melkein joka viikonloppu mökillä. Olen pyöräillyt ja ajanut mopoa paljon. On mukavaa olla enemmän perheen kanssa yhdessä, sillä keritään tehdä nyt kaikkea hauskaa yhdessä.
Pelaamme paljon mölkkyä. Iskä on siinä todella hyvä ja se voittaa meidät melkein aina.
Minun mielestä läksyt ovat ihan kivoja ja jotenkin matikka on ollut nyt todella helppoa.

Aatu Puotsaari

Aatu Puotsaari

Noita Nokinenä korvissa

Etäkoulu on ollut kivaa! Olen oppinut uusia asioita, vaikka ei ollakaan oltu koulussa.
On ollut meettejäkin . Se on ollut mukavaa, meetin kautta on nähnyt kavereita ja opettajan. Etäkoulun käynnissä on saanut nukkua pidempään.
Meidän luokalla on ollut joka päivä tehtävänä jonkun valokuvan ottaminen. Ollaan myös siivottu paljon etäkoulun ohella.
Olen leikkinyt paljon siskojen kanssa, en ole puhelinta paljonkaan käyttänyt. Olen ollut paljon ulkona. Ollaan leikitty kaikkea aina keppihevosista kioskileikkiin asti. Olen ehtinyt vähän enemmän viettää perheen kanssa aikaa. Olen auttanut siskoja, kun ovat tarvinneet apua. Olen myös tehnyt käsitöitä.
Vaikka ollaan käyty siskon kanssa kuukausi etäkoulua, niin ollaan kaivattu vähän koulua ja kavereita.
Olen ehtinyt viettää paljon enemmän aikaa lemmikkien kanssa. Olen oppinut tekemään kahta eri ruokaa.
Pidin eniten siitä, kun piti kuunnella Noita Nokinenää . Nyt kuuntelen sitä koko ajan, jopa nyt kun teen tätä. Ollaan tehty myös tuhannen palan palapelejä.
Etäkoulunkäynnissä on paljon aikaa tehdä tehtäviä. Jos joku on ollut vaikea tehtävä, on voinut laittaa meidän 4. luokan ryhmään kysymyksen ja niin on saanut apua. On myös ollut tiedonhakutehtäviä. Olen ehtinyt piirtää enemmän.
Etäkoulussa on omat hyötynsä. Olen tehnyt siskolleni lapaset. Olen pitänyt etäkoulusta!

Iina Mäkinen

 

Jeppe Hietala huoltaa pyörää.
Eemeli Nokan teknisentyön tunti.
Nea Loukon hyppy yli esteiden.
Juuso Lehto halaa puuta open määräyksestä.
Nalleikkunat.
Ella-Maria Vihanto mahtuu Repen koppiin.
Martta Mäkitalo keinuu.
Aapeli Moisander ja takatalven lumiukko.
Tiitu Haaviston pyörähuolto.
Pääsiäisaskartellut etänä.
Saa tulla maistamaan.