Kuinka käy Salon Power Cupin?

0

Teksti Juha Laakso

Lentopallon vuotuinen suurturnaus, lasten ja nuorten kansainvälinen Power Cup, oli määrä pelata Salossa parin kuukauden kuluttua, eli kesäkuun 4.–7. päivinä.
Koronavirustilanteen vuoksi on jo nyt selvää, että ainakaan tuona ajankohtana tapahtumaa ei tulla järjestämään. Lentopalloliitto on ilmoittanut tekevänsä kesäkuun alkuun mennessä päätöksen Power Cupin mahdollisesta uudesta, loppukesään sijoittuvasta ajankohdasta.
Tänä vuonna tapahtuma olisi sijaintinsa vuoksi ollut Someron Pallon lentopallojoukkueille melkein kuin kotiturnaus, johon SoPa/Lentopallo on valmistautunut osallistumaan miltei koko tyttöjoukkueiden arsenaalillaan.

Pari takaporttia jäi vielä auki

Talvikauden sarjatoiminnalleen Lentopalloliitto löi pisteen hyvissä ajoin maaliskuussa, kun koronaepidemian vakavuus alkoi käydä selväksi.
SoPaa liiton järjestelyt koskevat A-, B- ja C-juniorityttöjen sekä veteraani-ikäisten Masters-joukkueiden osalta. Näissä sarjoissa liitto on vielä jättänyt takaportin auki, niin että nuorten sarjojen valtakunnallisten mestaruussarjojen sijoituspelit voidaan, koronatilanteen salliessa, viedä lävitse elokuun loppuun mennessä.
SoPan naisille viime vuosina menestyksekkäissä Masters-sarjoissa pelivaraa on hieman pidempään, eli kalenterivuoden loppuun asti.

SoPan nuorisolla mainio pelikausi

Vanhimman juniori-ikäluokan, eli A-tyttöjen Suomen mestaruussarjassa, SoPan joukkue ehti ennen kauden keskeyttämistä varmistamaan paikkansa välierävaiheeseen.
Kuudentoista kärkijoukkueen oli tarkoitus viime viikonloppuna otella pääsystä SM-finaaleihin. Alkukauden esitysten perusteella SoPalla piti olla kohtalaisen hyvät mahdollisuudet selviytyä ainakin kahdeksan parhaan joukkoon.
Samoin SoPan B-tytöt olisivat kamppailleet SM-välierissä pääsystä lopputurnaukseen, johon tässä ikäluokassa portit olisivat auenneet kahdelletoista parhaalle joukkueelle.
Somerolaisjoukkueella oli erinomaiset mahdollisuudet päästä kamppailemaan sarjan kärkisijoista jo tänä keväänä, joskin nuoren joukkueen runkopelaajat saavat jatkaa menestyksen tavoittelua B-junioreissa vielä ensi kaudellakin.
C-tytöissä SoPa ei yltänyt aivan valtakunnan terävimpään kärkeen, mutta oli kuitenkin kahden joukkueen voimin mukana SM-mittelöissä.
SoPan Mustat-joukkueen oli määrä pelata sijoituspelivaiheen välierissä sijoista 29–44 ja SoPa/C1:n pykälää alempana sijoista 45–60. Kaikkiaan tässä ikäluokassa oli mukana toistasataa joukkuetta.

Aluemitalit jäivät jakamatta

Lounais-Suomen alueella SoPan joukkueille oli keväältä luvassa erinomaista menestystä useammassa sarjassa. Pari viikkoa sitten alue kuitenkin vahvisti, ettei aiemmin kesken jääneitä pelikauden 2019–20 sarjoja pelata loppuun sen paremmin aikuisten kuin junioreidenkaan sarjoissa.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei joukkueille määritellä lopullisia sijoituksia, eikä mitaleita jaeta tänä keväänä Lounais-Suomen alueen sarjoissa.
Naisten kolmossarjassa läpi kauden vakuuttavasti esiintynyt SoPa/MS oli jo käytännössä varmistanut paikkansa sarjan loppuotteluun, kun pelaamatta oli neljä sarjakierrosta.
Kauden aikana vain yhden (2–3) tappion kärsinyt nuori somerolaisjoukkue olisi ollut ehdoton ennakkosuosikki myös kaksiosaisessa finaalitaistossa, jonka toiseksi osapuoleksi oli vahvasti tyrkyllä Perniön Urheilijat.
Saman sarjatason alemmassa jatkosarjassa SoPan toinen joukkue ehti pelaamaan vain kolme ottelua, joista sen tilille kilahti yksi voitto.

D-tytöillä hieno päätösturnaus

Myös D-tyttöjen aluemestaruussarjassa SoPa oli tiukasti kamppailemassa jopa kirkkaimmista mitaleista. Tästä todisteeksi kelpaavat paitsi koko kauden hyvät otteet, niin myös huippumenestys kauden viimeiseksi jääneessä turnauksessa.
Perniössä pelatussa kuudennen poolikierroksen A-lohkon turnauksessa olivat koolla alueen parhaat joukkueet ja SoPa päihitti kaikki vastustajansa.
– Kauden päättyminen ennen aikojaan oli tietysti harmillinen juttu, mutta meidän osaltamme se päättyi hienoimmalla mahdollisella tavalla. Kokonaisuudessaan todella hyvää peliä esittänyt joukkueemme näytti viimeisessä turnauksessa todellisen taitotasonsa muita kärkijoukkueita vastaan, SoPan D-junnujen Valkoisia luotsannut Janne Lehtonen totesi.
Välieristä SoPa/Valkoinen olisi arvatenkin mennyt ”heittämällä” finaaliturnaukseen, jossa se olisi todennäköisimmin Salon Viestin ja Perniön Sisun kanssa mitellyt aluesarjamitalien väristä.
Myös E-tyttöjen Am-sarjassa SoPa olisi ollut vähintään yhden joukkueen voimin edustettuna alueen mestaruusturnauksessa.