Kuntoportaille maankäyttölupa

0
Somerolle aiotaan rakentaa kuntoportaat talkoilla. Kuva on Oripään vapaa-aikakeskuksen portaista.

Tekninen lautakunta myönsi maankäyttöluvan kuntoportaille. Somero Sydämessä ry on aikeissa rakentaa kuntoportaat Havuharjun rinteeseen ja teki maankäyttölupahakemuksen. Myös kuntalaisaloite on portaista tehty.

Sivistystoimi/Someron Liikunta puoltavat hanketta. Liikunta on päättänyt osallistua kuntoporrashankkeen puutavarahankintoihin maksimissaan 5 000 euron avustuksella.

Rakennustyöt tehdään talkoilla. Myös Ecotecolan kuntouttavaa työtoimintaa on lupa hyödyntää. Portaiden hoito- ja kunnossapitovastuu on Somero Sydämessä -yhdistyksellä.

Portaiden rakentamiseen esitettyjä, kaupungin omistamia painekyllästettyjä sähkopylväitä ei ympäristösyistä kuitenkaan voida käyttää hyödyksi rakentamisessa. Ajatuksissa oli käyttää tolppia portaiden reisipuina.

– Puutavaraa hankitaan sen mukaan, että 5 000 euron rahasumma riittää. Portaiden leveys tulee olemaan 1,3–1,5 metriä. Käytettävä leveys valitaan niin, että hävikki on mahdollisimman pieni. Puutavara käytetään maksimaalisesti hyödyksi, huomioiden rajallinen budjetti, toteaa hankkeen puuhanainen Elina Riikonen.

Portaat tehdään mäen alta katsottuna reilusti vasemmalle laavuun nähden.

– Ne tulevat rinteessä olevaan pitkään ja loivaan kohtaan. Portaat tehdään mahdollisimman optimaaliseen paikkaan, ettei maankaivuita tarvitse tehdä, Riikonen jatkaa.

Seuraavana vuorossa on maankäyttöluvan saaminen rakennustarkastajalta. Heti kun viranomaismääräykset on täytetty, alkaa rakentaminen. Riikonen toteaa, että mahdollisimman pian.

– Työmiehet ja talkoolaiset ovat valmiina lähtökuopissa. Käytössä on minimaalinen ja tehokas poppoo. Ecotecolaa voimme mahdollisesti käyttää porrasaskelmia varten tarvittavien kiilojen tekemisessä. Niitä kuluu muutama sata. Kaikessa tulee olemaan kova naulaaminen ja naputtaminen.

Elina Riikonen myöntää, että portaiden käyttötarve tulee olemaan koronan takia suurempi kuin alkuun osattiin edes kuvitella. Iso osa muista liikuntapaikoista on kiinni.

– Portaat tulevat olemaan varmasti aktiivisessa käytössä!

Portaat rakennetaan maksimissaan 80 metriä pitkiksi. Porrasaskelmia tulee 240, kolme porrasta per metri. Porrasnousu on kuntoiluun tarkoitettu ja sopivan haastava. Toiselle puolelle portaita on suunniteltu kaide.