Someron Marttayhdistyksen puheenjohtaja Anu Mikkola keräsi muutaman helpon ruoka- ja välipalareseptin. Niissä on käytetty perusraaka-aineita, kuten jauhoja, kananmunia, sokeria ja kasviksia.

Reseptejä voi valmistaa yhdessä, mutta ne onnistuvat myös lapsilta yksinään, vaikka välipaloiksi koulupäivinä.

Kerrosleipä

2 palaa kokojyväleipää

sinappia tai ketsuppia

2 viipaletta kinkku- tai

kalkkunaleikkelettä

1 ananasviipale

1 dl juustoraastetta

1. Voitele leipäpalat ohuelti sinapilla tai ketsupilla.

2. Nosta toiselle leivällä leikkeleviipaleet ja ananasrengas.

3. Peitä juustoraasteella ja nosta toinen leipä kanneksi.

4. Lämmitä leipiä uunin yläosassa noin 5 minuuttia kunnes juusto sulaa ja leivät ovat rapeita.

Mikrossa leivät valmistuvat täydellä teholla 1–2 minuutissa.

Perunalastut

5 suurta perunaa kuorineen

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

1 tl suolaa tai yrttisuolaa

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl paprikajauhetta

(mustapippuria)

1. Harjaa perunat hyvin ja huuhtele.

2. Vuole perunoista juustohöylällä ohuita viipaleita.

3. Huutele viipaleet vedessä ja kuivaa ne talouspaperilla.

4. Nosta viipaleet kulhoon, lisää joukkoon öljy ja valitsemasi mausteet. Sekoita hyvin.

5. Levitä viipaleet kahdelle tai kolmelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Viipaleet eivät saa olla päällekkäin.

6. Paista uunissa 225 °C:ssa 20–30 minuuttia, kunnes ne saavat hiukan väriä ja rapeutuvat.

Lastut sopivat naposteltaviksi ja hampurilaisten kanssa nautittavaksi.

 

Munakas on halpa ja nopeatekoinen herkku.

Munakas

4 munaa

4 rkl vettä tai maitoa

1/2 tl suolaa

valkopippuria

(paprikajauhetta)

Paistamiseen: 1 rkl rasvaa

1. Riko munat kulhoon ja sekoita haarukalla niiden rakenne rikki.

2. Lisää neste ja mausteet.

3. Ruskista rasva paistinpannulla ja kaada munakasseos siihen.

4. Sekoita hyytyvää munakasmassaa haarukalla rauhallisin vedoin välillä pannua ravistellen niin, että munakas irtoaa pohjasta. Onnistunut munakas on tasaista ja kiiltävää.

5. Kun munakas on valmis, kallista pannua ja valuta munakkaan toinen puoli tarjoiluvadille ja kumoa toinen puoli päälle niin, että kaunis ruskistunut pinta jää näkyviin.

Tarjoa munakas heti.

Vinkki:

Valitse täytteeksi jotakin näistä:

1–2 dl suikaloitua kinkkua

purkki valutettua tonnikalaa

1–2 dl kuutioitua, paahdettua makkaraa

2 dl paloiteltuja, kuullotettuja kasviksia

1–2 dl paistettua peruna-sipulisekoitusta

Pitsapannari

4 dl maitoa

1 kananmuna

½ tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

3 dl (täysjyvä) vehnäjauhoja

(½ dl leseitä)

2 rkl öljyä

Täyte:

pala purjoa

¼ paprikaa

75 g kinkkua

1 tomaattia

1 tl oreganoa

Pinnalle: ½ dl juustoraastetta

Vuoan voiteluun: rypsiöljy/juokseva margariinia

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Voitele pyöreä (halkaisijaltaan 26–28 cm) piirakkavuoka.

Sekoita taikinan aineet keskenään kulhossa.

Valmista täyte: Halkaise, huuhtele ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi.

Pese, halkaise ja poista siemenet paprikasta.

Leikkaa pala paprikaa, kinkku ja tomaatti pieniksi kuutioiksi.

Kaada taikina vuokaan, ripottele täytteen aineet päälle ja lopuksi pinnalle juustoraastetta.

Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

Nauti raikkaan salaatin kera.

Juustomakaroni

1 l (400 g) pastaa raakana

3,3 dl ruokakermaa

300 g juustoa tai juustoraastetta

mustapippuria myllystä

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo ja valuta pasta. Laita takaisin kattilaan.

Lisää pastan joukkoon ruokakerma ja raastettu juusto. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.

Mausta mustapippurilla. Tarjoa sellaisenaan tai lisää joukkoon pieniksi kuutioiksi leikattua kinkkua tai aurinkokuivattuja tomaatteja.

 

Vohveleita voi tarjota suolaisten tai makeitten lisukkeiden kanssa.

Vohvelit

8 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

3 tl (1 rkl) leivinjauhetta

1 tl suolaa

6 ½ dl maitoa

3 kananmunaa

1 pullo (0,33) kivennäisvettä

Sekoita kuivat aineet sekaisin kulhossa. Lisää maito ja munat. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää joukkoon kivennäisvesi ja sekoita. Taikinan voit maustaa porkkanaraasteella tai pinaatilla.

Paista vohvelit laittamalla vajaa 1 dl taikinaa kerrallaan voidellulle raudalle. Paista kypsäksi.

Ruokaisampaa saat vohveleista, kun tarjoilet ne kananmunakastikkeen kanssa.

Kauralastut

4 dl kaurahiutaleita

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

100 g voita

2 kananmunaa

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää sulatettu, jäähdytetty voi. Sekoita joukkoon munat.

Laita taikina nokareina uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kauralastujen ympärille leviämisvaraa.

Paista kauralastut 200 asteessa noin 7 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja ohuen rapeita. Kauralastut rapeutuvat jäähtyessään.