Minne kuuluvat puutarhajätteet?

0
Kieltotaulu oli pakko pystyttää, kun puutarhajätekuormia alkoi ilmaantua.

Somero-lehden lukija soitti ja ihmetteli Havuharjun kesäteatterin tien varteen kipattuja puutarhajätekasoja. Eihän sellainen voi olla luvallista, eikö roskille ole luvallinenkin paikka, hän kyseli.

– Siellä on ollut kieltokyltti jo aiemmin, ja tiistaina vietiin uusi. Tien varren pudotukseen on kippailtu puutarhajätteitä ja risuja. Sellainen epäily on, että ne ovat peräisin lähitaloista tai ainakin lähiseudulta, kun paikka on ollut tiedossa, vastaa maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola .

Hän muistuttaa, että kaupungin maalle ei roskia saa viedä.

– Eihän niitä kukaan kippaile naapurinkaan pihaan. Kaupungin maa on näille ihmisille ikään kuin ei-kenenkään maata. Kun yksi vie ensimmäisen kerran, seuraa muita helposti perässä.

Aikoinaan Havuharjun maankaatopaikalla olleeseen viralliseen pisteeseen vietiin lehdet ja risut, mutta myös metallia laitettiin sekaan.

– Se toiminta oli pakko lopettaa, kun olisi pitänyt olla jatkuva valvonta. Muutaman takia hyvät asiat tärveltyvät maailmasta. Hakettaja ilmoitti lopettavansa touhun, kun oli muutaman kerran vetänyt metallia teriin.

Rinta-Paavola lupailee, että parkkipaikalle vievän tien risukkoa kaupungin pitää vielä katsoa, mitä sille tehdään.

Oikea paikka puutarhajätteille on Sylvänässä Henry Seppälän HS-Kuljetuksen / Suomen Varastokontin alueella.

Seppälä muistuttaa, että risut lajitellaan vastaanottopaikalla eri kasaan kuin pehmeämmät jätteet, kuten lehdet tai sammaleet.

– Moponraatoja sinne ei saa tuoda. Niitäkin on näkynyt, mutta niiden vastaanotto on Loimi-Hämeen Jätehuollolla. Kipattu tavara saattaa olla monenkirjavaa. Kärrykuorma ei paljon maksa. Vastaanotto on arkisin kello 8–18, Henry Seppälä ohjeistaa.