Aikuisia on etätöissä. Lapset ja nuoret ahertavat kotona etäopetuksessa. Ikäihmisiä neuvotaan jäämään kotiin etteivät sairastuisi. Lähikontakteja tulee välttää.

Someron pääraitilla meno on laantunut, kun moni yritys on sopeuttanut aukioloja. Kahvilat ja ruokapaikat noudattavat hallituksen antamia ohjeita ja asetuksia. Ruokakaupoissa riittää vielä väkeä.

Jos näillä toimenpiteillä saadaan koronaviruksen leviäminen laantumaan ja poikkeustila jäämään mahdollisimman lyhyeksi, niin se kannattaa. Mitä lyhyempi katko toimintaan jää, sen parempi kaikille ja koko paikkakunnalle.

Nyt tehdään hommia, joita ei hektisinä hetkinä ole ehditty hoitaa. Näistä askareista ei kerry euroja kassaan eikä työntekijöiden palkkapussiin.

Yt-neuvottelut on aloitettu useilla työpaikoilla. Lisää tulee.

Tukitoimet ovat startanneet. Ely-keskus aloitti lisärahoitushaun enintään viiden hengen yrityksille. Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto valmistelevat tukirahoitusta yksinyrittäjille. Tukea kaipaavat myös järjestöt, yhdistykset ja seurat.

Tässä ovat vasta rahallisen tuen tarpeet. Mitä enemmän aikaa kuluu, nähdään millaista tukea tarvitsevat esimerkiksi koululaiset, opiskelijat, perheet ja ikäihmiset, ja auttajat, joilla on nyt työtä liikaa.