Samassa veneessä keikutaan

0

Uudenmaan rajasta muodostui vajaaksi kolmeksi viikoksi valtakunnan rajaan verrattavissa ollut, poliisin tarkistuspistein tähditetty kulkueste. Siellä kulki myös Someron raja.

Syy kiinni panemiseen oli selvä. Uudellamaalla koronatartuntoja oli epidemian alussa huomattavan paljon muuhun Suomeen nähden.

Rajan keskiviikkona avautuessa tartuntoja oli edelleen yli kymmenkertainen määrä, kuin oli toiseksi rankatulla Pirkanmaan alueella.

Avaamisen perimmäisiä syitä palloteltiin politiikassa ja julkisessa sanassa. Perusteita rajan kiinni pitämiselle katsottiin olevan. Ministerit korostivat, ettei kiellon jatkamiselle ollut oikeudellista perustaa. Tehohoitopaikkoja on lisätty koko Suomeen.

Tautimäärissä on isoja kuntakohtaisia vaihteluita. Salossa tartuntoja oli keskiviikkona 37, mutta esimerkiksi Forssassa Someron tavoin vain alle viisi. Rajoja pitäisi sulkea siis muualtakin. Nyt tarvitaan kaikilta vastuuta, ettei omaehtoisesti liikuta turhaan.

Maailmassa koronavirustartuntoja on todettu yli 2 miljoonaa. Todellinen määrä on monikymmenkertainen. Samassa veneessä keikutaan, oli kyseessä Uudenmaan eristystä tai ei.