Seurakunta ei ole kiinni

0
Someron seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kirsi Härme (edessä), vs. varhaiskasvatuksen ohjaaja Johanna Teräväinen ja nuorisotyönohjaaja Lauri Marjamaa ovat töissä, vaikkakin etänä, ja valmiina auttamaan. Ottakaa yhteyttä ja antakaa palautetta.

– Seurakunta ei ole kiinni; toimintaa vaan on mukautettu koronan vuoksi. Vaikka ryhmät eivät kokoonnu, niin yritämme pitää erilaisin keinoin yhteyttä perheisiin, lapsiin, nuoriin ja vanhempiin, kertovat Someron seurakunnan varhaiskasvatuksenohjaaja Johanna Teräväinen ja nuorisotyönohjaajat Kirsi Härme ja Lauri Marjamaa.

Torstai-iltaisin on nuortenilta Instagramissa ja keskiviikkoisin kello 13 Kaffepaussi. Nuoriso kohtaa seurakunnan WhatsAppissa ja Instagramissa osoitteessa @someronseurakunnannuoret

– Nuoret pääsevät kirjoittelemaan tuntojaan ja pelaamaan vaikka Aliasta. Uusi Veisukirja on ilmestynyt. Sieltä otetaan yhdelle nuortenillalle kerrallaan yksi veisu laulettavaksi ja pidetään lyhyt hartaushetki. Kaffepaussilla keskustellaan ja vaihdetaan kuulumisia, selvittää Lauri Marjamaa.

– Kyllähän tämä kaukoyhteys hieman rajoittaa, mutta on kuitenkin paikka, jossa kohdata, jutella ja kertoa tunteistaan, jatkaa Marjamaa ja muistuttaa, että YouTubekin on yksi kohtaamispaikka.

Päiväkerholaisille lähetetään joka viikko postia. Matkaan lähtee 45 kirjettä.

– Kirjeessä on tehtäviä, askartelumateriaalia ja tarroja lapsille. Se on perheille tärkeää, varsinkin niille lapsille, joilla on kotona sisaruksia etäopetuksessa. Perheen pienimmätkin saavat tehdä tehtäviä, sanoo Johanna Teräväinen.

– Posti on kulkenut hyvin ja ripeästi. Vanhemmilta tulee palautetta, että tehtävät ovat mieluisia, toteaa Kirsi Härme.

Päivä- ja perhekerholaisille tallennetaan muun muassa hartauksia, joissa on tuttuja elementtejä seurakuntakeskuksesta, kerhotiloista ja kirkosta. Kerhonallekin saattaa olla seuraamassa.

Työntekijät ovat rakentaneet vaihtuvia pikku näyttelyitä seurakuntakeskuksen ikkunoihin. Esimerkiksi päiväkerhon oven vieressä on pehmolelujen kavalkadi. Perheet voivat kävelyretkillään käydä katsomassa niitä.

Facebookiin päivitetään tietoja. Instagramissa kohdataan @someronseura kunnanperheet, ja seurakunnan YouTube-kanavalta löytyvät jumalanpalvelukset ja pienet päivittäiset hartaudet kirkosta.

– Meillä on omat Facebook-ryhmät ja YouTube-kanavat, joissa kohtaamme. Vaikka emme tapaa toisiamme ryhmissä, niin olemme tavoitettavissa.

– Meillä on kova ikävä ihmisiä, kerholaisia, nuoria ja lapsia. Kun kirjoitan kirjeitä, niin jokaista vastaanottajaa ajattelen, kertoo Härme kolmikon tuntemukset.

Suurin huoli heillä on yksinäisistä ja aroista nuorista, joilla ei ole rohkeutta ottaa yhteyttä.

– Yritämme laittaa WhatsApp-viestejä nuorille. Henkilökohtaiseen viestiin aina jokainen on vastannut, toteaa Kirsi Härme.

– Osalle etäkoulunkäynti on raskasta, osalle se sopii. Nuoria huolettaa, kun kesätyöt menevät sivu suun, sanoo Lauri Marjamaa.

– Ottakaa rohkeasti yhteyttä. Me olemme täällä auttamassa. Antakaa palautetta. Kaipaamme ideoita, mitä haluatte tehtävän.

Syksyn päiväkerhoihin ilmoittautuminen alkaa toukokuussa

Ilmoittautuminen seurakunnan syksyllä alkaviin lasten päiväkerhoihin starttaa 15. toukokuuta. Ne on tarkoitettu 3–5-vuotiaille lapsille.

– Vaikka ei ole aivan varma syksyn menemisistä, niin kannattaa ilmoittautua mukaan. Paikat menevät, muistuttaa seurakunnan vs. varhaiskasvatuksenohjaaja Johanna Teräväinen.

Ilmoittautuminen on seurakunnan kotisivulla. Lisätietoja saa sieltä ja kirkollisista ilmoituksista.

Perheiden Kevätpolku seurakuntakeskuksesta Someron kirkkoon, yhdistettynä kirkkohetkeen, on ilmoitettu pidettäväksi 13.5.

– Se järjestetään tavalla tai toisella. Se striimataan meidän YouTube-kanavalle jumalanpalveluksineen ja sen linkin löytää nettisivuilta. Polulta löytyy tuttuja elementtejä seurakunnasta.

Rippikoulut siirtyvät

Someron seurakunnalla on kolme rippikoululeiriä tulevana kesänä. Myös iltarippikoulun konfirmaatio on järjestämättä. Yhdeltä ripariryhmältä jäi yksi viikonloppuleiri koronarajoitusten vuoksi pitämättä.

Alkukesän kaksi riparia siirretään loppukesään, yksi leiri siellä jo onkin.

– Tavoitteena on saada leirit ja konfirmaatiot järjestettyä heinä-elokuulla, kuitenkin ennen koulujen alkua. Jos se ei onnistu, niin seuraava mahdollisuus hoitaa ne kuntoon on syyslomalla, toteaa nuorisotyönohjaaja Kirsi Härme.

Piispankokouksen ohjeen mukaan koko riparia ei pidetä etänä, ainoastaan osittain. Kirkkoneuvosto kokoontuu 29.4. ja sieltä saataneen tietoja, miten Somerolla toimitaan.

– Meillä on suuri halu järjestää leirit. Nuoret odottavat niitä tosi kovin.

Tänä vuonna Somerolla on 86 rippikoululaista. Juhla koskettaa myös isosia ja nuorten perheitä, sukuja, tuttavia ja kavereita.

– Rippikoulu kantaa nuorta tärkeiden kasvukipujen yli. Nuoret saavat riparilta eväitä elämäänsä.