Soittoaikoja ja mahdollisuuksia riittää avuntarvitsijoille korona-ajassa

0

Somerolla on isompiin kaupunkeihin verrattuna parempi tilanne:

Someron terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava hoitaja Airi Suonpää auttaa kuntalaisia koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Silloin, kun kyseessä on huoli mahdollisesta tautiin sairastumisesta, tai muuten on herännyt asiasta huolta.

Puhelimitse soittaja pääsee kertomaan oireensa, ja hänet voidaan ohjata saamaan lisää apua. Osa soitoista ohjautuu myös terveyskeskuksen vastaanottotiskille.

Airi Suonpää aloitti tartuntatautipuheluihin vastaamisen 16. maaliskuuta. Soittoja ei silti ole kertynyt kovin paljon, johtuen ilmeisesti Someron varsin hyvänä pysyneestä koronatautitilanteesta.

– Soittoja on tullut päivittäin noin alle 10. Huoli on vaihdellut tosi paljon, mutta suurin osa ihmisistä ottaa yhteyttä rauhallisella otteella.

– Enemmänkin tarkoituksena on ollut kartoittaa tilannetta, onko mahdollisesti koronan oireita. Kysytään, ”voisiko tämä olla koronaa”. Hirmuisen huolissaan olevia yhteydenottoja ei ole tullut, Suonpää selvittää.

Hän arvioi, että osa soitoista menee mahdollisesti valtakunnalliseen koronapuhelimeen.

– Sieltä saa yleistä tietoa koronasta. Tässä sen sijaan kartoitetaan enemmän sitä, ohjataanko ihminen eteenpäin saamaan hoitoa, seurataan tilannetta sekä soitellaan takaisin.

Suonpää huomauttaa, että verrattaessa Someron tilannetta esimerkiksi Uuteenmaahan, täällä ollaan ihan eri mittasuhteissa.

– Tuntuisi siltä, että täällä on ollut enemmänkin odottava olotila. Pääsääntöisesti Somerolla tulee annettua negatiivisia vastauksia. Mikä tässä tapauksessa on aina positiivinen asia soittajalle.

– Olemme eri paikkakunnilla niin erilaisissa asemissa. Monin paikoin koronatapauksia on huomattavasti enemmän.

Yleisesti ottaen enemmistö ihmisistä kuuntelee ja noudattaa annettuja ohjeita.

– Me terveydenhuollossa seuraamme hallituksen, THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistuksia. Toimimme ja ohjaamme niiden mukaan.

Paremminkin ihmiset voisivat Suonpään mielestä ohjeistuksia noudattaa.

– Ei esimerkiksi mentäisi porukalla ja perhekunnittain kauppoihin. Eikä varsinkaan flunssaoireisena. Sen sijaan on suositeltavaa ulkoilla ja liikkua luonnossa, kun tekee sen muistaen turvavälit.

– Jokaisen pitää miettiä, miten voi minimoida kontakteja ja sitä kautta vähentää tartuntamahdollisuuksia. Kyllä me taas päästään kiinni siihen normaaliinkin elämään. Tämä on ohimenevä tilanne!

 

”Edelleen ollaan vielä uuden äärellä”

Psykologi Emma Hietarinnalle voivat soittaa muun muassa psyykkisesti kuormittuneet tai henkisesti ahdistuneet. Soittoja Hietarinta kertoo tulleen ”tosi vaihtelevasti”.

– Varsinkin tällä päivittäisellä puhelinajalla yhteydenottoja on ollut vähemmän kuin odotin. Koronaa sivutaan enemmän muiden tapaamisten yhteydessä.

– Koronayhteydenotot eivät aina osu tälle varattuun aikaan. Toisaalta kaupungin nettisivulla ollut tieto ei ole kaikkia tavoittanut. On hyvä, että tästä saadaan nyt levitettyä enemmän infoa, Emma Hietarinta huomioi.

Somerolla eletään epidemian alkuvaihetta. Päivittäinen selviäminen on päällimmäisenä. Hietarinta olettaa, että hänen työssään asiakkaita voi vielä tulla ajan myötä lisää.

– Perheiden riidat ja taloudellinen pärjääminen saattavat vaikuttaa vasta viiveellä. Nyt on tarve selviytyä, ja sen jälkeen voi syntyä pelkoja ja muita kuormittavia asioita.

– Edelleen ollaan vielä niin uuden äärellä, ettei mahdollisesti ole vielä pysähdytty ja kuunneltu, että ”miltä musta tuntuu”.

Koronaepidemiaan liittyvään avuntarpeeseen yhteiskunta on herännyt erilaisin tavoin.

– Tähän on hyvin valjastettu monia eri toimijoita. Mukana on erilaisia organisaatioita ja vapaaehtoistoimijoita. On tärkeää päästä puhumaan omista huolista ja ajatuksista. Tässä tilanteessa erityisesti puhelimessa.

Suomessa on mietitty puhelinsovelluksia, joiden avulla asiaa voisi ensin lähteä selvittämään viranomaisille. Vasta sen jälkeen ihmisiin otettaisiin yhteyttä, sillä isoissa kaupungeissa kysyjiä on paljon ja vastaajia vähän.

– Tuntuisi hurjalta, että avun saaminen luokiteltaisiin tarpeen mukaan. Onneksi Somerolla ei tällaista ongelmaa ole. Täällä apua on tarjolla. Toisaalta on myös esitetty näyttöä siitä, että puhelimessa oleva appi voi toimia. Mutta Somerolla puhelinaikoja riittää tähänastisen kokemuksen perusteella.

Emma Hietarinta neuvoo ihmisiä keskittymään korona-ajassakin tavallisiin peruspilareihin.

– Keskittyy niihin asioihin, mihin voi itse vaikuttaa ja mille riittää aika. Kokematta syyllisyyttä siitä, mihin ei pysty. Nyt on hyvä keskittyä arjessa niihin asioihin, mitkä tuovat mielihyvää ja mihin pystyy vaikuttamaan.

– Korona on uutta ja pelottavaa, mutta pienilläkin asioilla voi saada itselleen helpotusta. Pitää muistaa esimerkiksi liikkua! Somerolla on myös ihanasti tarjolla erilaisia etätehtäviä, joita Somero-opisto on monille opistoryhmille tehnyt.

Korona-aika on omiaan luomaan kaikesta huolimatta myös yhteishenkeä.

– Ihmiset ovat yhteyksissä keskenään, vaikka se usein nyt tapahtuukin nykytekniikkaa hyödyntämällä.

 

Puhelimella apua

  • terveyskeskuksen tartuntatautivastaavan neuvontapuhelin koronavirukseen liittyvissä asioissa, klo 8–11 ja 12–12, puh. 044-7792 629
  • kaupungin kotihoidon palveluohjaaja auttaa, jos arki ei suju kotona, puh. 044-7792 800 arkipäivisin maanantaista perjantaihin kello 9–15
  • terveyskeskuspsykologille voivat soittaa koronavirustilanteesta johtuen psyykkisesti kuormittuneet tai henkisesti ahdistuneet kuntalaiset, klo 15–16, puh. 044–7792 513
  • Someron seurakunnan diakonit auttavat, jos olet huolissasi omasta tai lähimmäisesi jaksamisesta/toimeentulosta, ota yhteyttä, 044-721 4024 tai 044-721 4031, myös tekstiviestin ja soittopyynnön voi jättää milloin tahansa
  • seurakunnan päivystävä pappi, klo 9.30–12.30, puh. 02-721 4011
  • valtakunnallisessa puhelinpalvelussa ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta, arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15, puh. 0295 535 535, kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163, tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa