Somero-lehti 20 vuotta sitten: Asiakkaat ovat muovanneet Pitkäjärven kyläkauppaa

0
Virpi ja Harri Toivonen ovat nähneet 10 vuodessa monenlaista asiakasta. Kesällä väriä tuovat mökkiläiset ja muut kulkijat.

Somero-lehti 4.4.2000

Teksti ja kuva Hanna Syrjälä

– Asiakkaat ovat opettaneet meitä paljon. He ovat sanoneet, mihin ovat tyytyväisiä ja kertoneet, mitä tuotteita haluavat myyntiin, sanoo Virpi Toivonen Pitkäjärven kyläkaupasta.

Pitkäjärven kyläkauppa K-exstra juhli 10-vuotistaivaltaan koko viime viikon.

Kauppias Virpi Toivonen kiteyttää, että vuosikymmen on ollut mielenkiintoinen. Kylä ja asukkaat ovat tulleet hyvin tutuiksi.

Harri Toivonen on ollut koko ajan muualla töissä, mutta auttaa liikeessä sen, minkä ehtii. Kesäisin panoksensa antavat myös perheen lapset.

Kanssakäyminen asiakkaiden kanssa käy luontevasti.

– Täällä asiakkaat eivät tunne itseään vaivatuneiksi, jos heidän tarvitsee kysyä jotakin. Pikemminkin asia on niin päin, että jos asiakas ei lainkaan vaivaa, siitä pahastuu, sanoo Harri Toivonen.

Kylän väkimäärä ei ole vähentynyt, mistä iloitaan kaupalla. Kun joku on muuttanut pois, on tullut uusia asukkaita tilalle.

Asiakkaat tulevat tällä hetkellä laajalta alueelta, joka levittäytyy Kosken, Häntälän ja Ypäjän suuntaan. Kesällä kauppa on myös mökkiläisten asioimispiste. Kansainvälisiäkin kulkijoita on pistäytynyt, kuten kiinalaisia.

Kauppa myy päivittäistavaran lisäksi tekstiilejä ja kausitavaroita. Pihalla on bensatankki ja myös öljytoimituksia tehdään.