Talletuksia treenipankkiin

0
Henri Liipola

Juttu Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Suomalaisen moukarinheiton ykkösnyrkki, Someron Esan moukariryhmä, jatkaa poikkeuksellisissa olosuhteissakin harjoitteluaan lähes entiseen tapaan.
– Olemme sikäli hyvässä tilanteessa, että meillä on omat harjoitustilat sekä sisä- että ulkotiloissa. Käytännössä pystymme viemään läpi aivan samat harjoitteet, joita olisimme ilman koronaepidemiaakin tehneet, Esan moukarinheittäjien lajiryhmän päävalmentaja Kari Pihkanen kertoo.
Pihkasen mukaan edellisvuosien aikana huhkitut talkootyötunnit maksavat nyt itseään takaisin korkojen kera.
– Sekä Kohnamäen heittopaikka että viime talvena käyttöön otettu sisäharjoitustila tehtiin heittäjien, valmentajien ja tukiryhmäläisten talkoina. Nyt, kun melkein kaikkialla muualla harjoitustilat ovat suljettuina, me voimme jatkaa treenaamista täysipainoisesti Suomen tämän hetken parhailla harjoituspaikoilla, Pihkanen toteaa.

Opiskelijat kotiutuivat

Se, mihin poikkeustilanne Esan heittäjilläkin vaikuttaa, on epätietoisuus kilpailukauden käynnistymisestä.
– Koska mitään varmaa tietoa kilpailukauden alkamisajankohdasta ei ole, harjoittelun sisältöä on pitänyt muovata tavallista enemmän peruskuntotreenin suuntaan. Siitähän ei sinänsä ole mitään haittaa, kun kaikki harjoitteet palvelevat joka tapauksessa urheilijoiden tulevaisuutta, Pihkanen korostaa.
Pidennetyn peruskuntoharjoittelun voidaan siis katsoa olevan ikään kuin ”rahan laittamista pankkiin”, kun asiaa ajatellaan yksittäisten urheilijoiden pidemmän tähtäimen kehityksen kannalta.
Muun muassa opiskelupaikkoja koskevien karanteenimääräysten vuoksi Esan muutenkin vahvalla yhteishengellä toimiva treenirinki on tiivistynyt viime viikkojen aikana entisestään. Esimerkiksi Tampereella opiskelevat Henri Liipola ja Johanna Witka ovat nyt asettuneet kotikonnuilleen ja harjoittelevat lähes päivittäin Pihkasen valvovan silmän alla Somerolla.

Treenipaikkoja eri paikkakunnilla

Kohnamäen montussa esalaiset pääsevät riuhtomaan täysimittaisia heittoja ja sisähallin heittopaikalla he voivat keskittyä tekniikan hiomiseen. Hallitiloissa myös painonnosto- ja hyppyharjoittelu sekä kuulan- ja pallonheittoharjoitteet sujuvat mainiosti.
Uudesta ja erittäin käytännöllisestä harjoitustilasta ovat omalla tahollaan päässeet nauttimaan myös moukariryhmän turunseutulaiset huippulupaukset Silja Kosonen ja Marika Virtanen . He näet pystyvät hyödyntämään vastikään Raisioon valmistunutta korkeatasoista sisäharjoituspaikkaa, niin että olosuhteiden vuoksi Someron reissuja ei tarvitse tehdä yhtä usein kuin aiemmin.
Viime kauden jälkeen Esan heittoryhmään liittyneet Kärhän sisarukset ovat puolestaan saaneet ”luovien tilasovellusten” ansiosta Loimaan kotiinsa oivat harjoitteluolosuhteet, kun koko perheen talkoilla olohuone on muutettu kuntosalinomaiseksi harjoitustilaksi.

Jani Pihkanen tietää, että Suomen parhaissa harjoitusolosuhteissa Pappilankylän hallissa onnistuu myös painonnosto.