Vuonna 1990: Tuli turmeli Seurahuoneen

0
Tässä tulipalon alkuvaiheessa otetussa kuvassa savu nousee rakennuksen keittiön puoleisesta päädystä. Puolta tuntia myöhemmin liekit olivat vallanneet miltei koko päädyn.

Somero-lehti 27.3.1990

Seurahuoneen, entisen Somerhovin ravintolarakennus syttyi tuleen maanantaina puolenpäivän jälkeen. Ilmeisesti ilmanvaihtoverkostosta alkunsa saanut tulipalo tuhosi pahiten ravintolan keittiönpuoleista päätyä, josta lieskat löivät katolle runsaan puolen tunin kulutta palon syttymisestä.

Someron palokunnan lisäksi paikalle hälytettiin Salon alueen palokuntia, jotka pääsivät aloittamaan sammutustyöt pian palon havaitsemisen jälkeen. Vanhan rakennuksen ilmanvaihtohormistoon pesiytynyt palo teki kuitenkin sammutustyön hankalaksi.

Lehtemme mennessä painoon tilanne palopaikalla oli edelleen huolestuttava ja näytti siltä, että puurakenteista ravintolaa on vaikea pelastaa. Joka tapauksessa vahingot nousevat satoihin tuhansiin markkoihin. Rakennus on vakuutettu.

Rakennus oli aikaisemmin Someron Talonpoikaissäätiön omistama, mutta vuosi sitten se siirtyi yksityisten ravintolayrittäjien omistukseen.

Seurahuoneen rauniot.

Palo alkoi ullakkotilasta

Somero-lehti 30.3.1990

Someron Seurahuoneen palonsyyn tutkintaan liittyen poliisi on tähän mennessä kuulustellut jo toistakymmentä henkilöä sekä tämän lisäksi puhuttanut useita.

Tutkinta on edelleen pahasti kesken ja muun muassa teknisen tutkinnan osalta tullaan pyytämään lausuntoja KRP:ltä. Niitten saaminen tulee joka tapauksessa kestämään vähintäinkin viikkoja.

Tähän mennessä suoritetuissa tutkimuksissa on varmistunut palon saaneen alkunsa ullakkotilasta läheltä vanhan osan Lamminniemen puoleista päätyä. Vesikaton alainen matala ullakkotila on ollut avoin koko rakennuksen pituudelta.

Edelleen on varmistunut ravintolan keittiön niin sanotun rasvanpoistonlinjan imurissa olleen käyntihäiriöitä palopäivän aamupäivällä.

Poliisi pyrkii luonnollisesti muun ohella selvittämään käyntihäiriöitten syyt. Eli ovatko ne aiheutuneet imuriin itseensä tai sen kaapeleihin syntyneestä viasta vaiko vasta niitten ulkopuolelta lähteneen palon niitä vaurioittaessa.

Kuulustelujen perusteella on myös käynyt selville, että palo on varsin nopeasti levinnyt ullakko- ja yläkerran tiloissa jo ennen kuin liekkejä on ollut ulospäin nähtävissä.

Uusi ravintola palaneen tilalle

Uutta ravintolaa ryhdytään suunnittelemaan palaneen Seurahuioneen tilalle. Hankkeen takana on tuhoutuneen ravintolan omistanut Hovitiimi Oy, jonka hallituksen puheenjohtja Tapio Paakkunainen sanoi lopullisen ratkaisun syntyneen asiasta keskiviikkoiltana.

Hankkeen takana ovat edelleen kaikki neljä yhtiön osakkeenomistajaa. Ravintolan laajuudesta ei tässä vaiheessa ole kerrottavaa, koska ravintolan suunnittelijaa etsitään parhaillaan. Tapio Paakkunaisen mukaan hankkeen kehittämisessä arvioidaan koko Someron kunnan alueen kehitysnäkymät.

Tavoitteena on se, että Somerolla vuoden kuluttua on uusi ajanmukainen ravintola. Keskeytysvakuutus päättyy silloin, joten aikataulussa ei ole pitkittämisen varaa.

Vakuutus kattaa kohtuullisesti Seurahuoneen kiinteistön palossa syntyneet vahingot. Tapio Paakkunainen korostaa kuitenkin, että vakuutukset oli tehty kiinteistön ostovaiheessa eikä niitä ole myöhemmin korotettu, vaikka kiinteistössä tehtiin huomattavat kunnostustyöt.