Vuonna 2010: Härkälän kartano on jälleen kukoistuksessaan

0
Kartanon avajaisissa nautittiin myös musiikista. Kuvassa vasemmalta Hurmen perhe, Pirkko Mäkelä, Mirja Honkanen ja Pekka Leppälä.

Somero-lehti 27.4.2010

Teksti ja kuvat Kira Kauppi

Härkälän kartanon omistajapariskunta Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme ovat saaneet kartanon korjausurakan siihen vaiheeseen, että avajaisia päästiin juhlimaan kutsuvieraiden kera.
Kartanon salissa vietetyissä avajaisissa musisoivat Pekka Leppälä ja Antti Toukkari . Juhlapuheen pitäjä Leeni Tiirakari kertoi lyhyesti Someron kartanoiden historiaa. Taiteilija ja pastori Pirkko Mäkelä siunasi rakennuksen ja Mirja Honkanen esitti runonlausuntaa.
Nykyinen, kolmas kartanon päärakennus on rakennettu vuonna 1882 Emil R. Gammelin toimesta. Hurmeet ostivat kartanon vuonna 2005 ja aloittivat korjaustyöt rikkoutuneen betonitiilikaton purkamisella ja 1 000 neliön saumapeltikaton rakentamisella. Peruskorjausta on jatkettu Museoviraston, Turun maakuntamuseon ja Lounais-Suomen ympäristökeskuksen opastuksella ja avustuksilla.

Härkälän kartanon japanilaistyyliä.

Tällä hetkellä kartanon salit, salongit ja makuukammarit on sisutettu vanhaa kunnioittaen. Pääsalin ja ruokasalin seinillä voi ihailla taiteilija Pirkko Mäkelän maalaamia seinäkuvioita ja seinämaalauksia. Myös pääsalin katto antaa ihailemisen aihetta. Kattokuviot jäljittelevät alla olevaa kattokoristemaalausta vuodelta 1898. Pääsalin kunnostustyöstä pinkopahvituksineen ja kattomaalauksineen vastasi maalausliike Mika Aaltonen Oy. Kattokoristeet maalasi Suvi Rajala . Lattian kuviomaalaukset ovat omistajien omaa käsialaa.

Pirkko Mäkelän maalaamat renessanssihenkiset seinämaalaukset pääsalissa. Kuviot kiertävät koko salia.

Härkälän kartanon pihalla pääsee kurkistamaan 1600-luvulta peräisin oleviin holvikellareihin, jotka kunnostettiin ja entisöitiin syksyllä 2009. Puutarhan raivauksen yhteydessä pihamaalta paljastuivat vanhat puut:saarnit, lehmukset ja tammet.
Kartanolla on kesän aikana nähtävillä neljä taidenäyttelyä. Tilat ovat varattavissa kokous- ja juhlanviettopaikaksi. Majoitustiloja on sekä päärakennuksessa että pihahuvila Oxwillessä.

Hurmeet ovat tuoneet kartanoon paljon esineistöä myös ulkomailta.