Vuonna 2010: Koop Arponen villitsi somerolaisia Rantatuvassa: ”Somero muistuttaa pientä hollantilaista kaupunkia”

0
Koop Arponen esiintyi Rantatuvalla.

Somero-Lehti 13.4.2010

Teksti Karri Takila, kuvat Karri Takila ja Timo Luukkola

Koop Arponen, 1984 oli ensimmäistä kertaa esiintymässä Somerolla , eikä tiennyt aiemmin paikkakunnasta mitään.
– Tämä on ensimmäinen kertani Somerolla, joten en tästä paikkakunnasta paljoa tiedä. Basistimme on kotoisin Salosta ja on kehunut minulle tätä paikkaa. Ensimmäisellä kerralla kun ajoin tämän kaupungin läpi, kysyin suuntaa eräältä vanhemmalta mieheltä polkupyörän kanssa, ja sain jo silloin hyvän vaikutelman somerolaisista. Mieleeni Somerosta tuli paljolti pohjois-hollantilainen kaupunki, pienen joen ja lämpimän pienen baarin, Rantatuvan takia, Arponen kommentoi.
Koop Arposen asuttua 20 vuotta elämästään Englannissa, hän halusi tutusta suomalaiseen kulttuuriin suomalaisen isänsä kuoleman myötä ja jätti vanhan elämänsä taakseen. Vuoden 2008 Idols-voitto vaikutti suurella tavalla hänen elämäänsä.
– Kun voitin 2008 vuoden Idols-kilpailun, toimin siihen aikaan VR:llä Seinäjoella ratatyöntekijänä ja kuuden kuukauden Suomen visiittini venähti voittoni myötä. Silti en ole unohtanut käydä tapaamassa ystäviäni Englannissa, tänä vuonna jo pari kertaa Englannissa vieraillut Arponen selostaa.
Koop Arponen ei ollut ennen seurannut reality-sarjoja. Silti hän halusi tietää miltä sellaisessa esiintyminen tuntuisi. Matka laulukilpailun mukana alkoi.
– Kun hain Idols-kilpailuun, minua pelotti, että mukana olisi vain nuorempaa sukupolvea, mutta luuloni osoittautuivat vääriksi. Silloin olin sellaisessa vaiheessa elämää, ettei minulla ollut mitään menetettävää. Halusin myös nähdä, että olisiko minulla mahdollisuuksia päästä tätä kautta sisälle musiikkibisnekseen, yliopistosta musiikkialan tutkinnon saanut Arponen toteaa.

Idols-voittaja Koop Arponen kävi ensimmäistä kertaa elämässään Somerolla.

Iloisen nuoren miehen musiikkikokemus yltää kuuden vuoden taakse pieniin pohjois-englantilaisiin pubeihin, joissa ensimmäiset esiintymiset yleisön edessä toteutuivat. Arponen on aina ollut pienempien lavojen ja akustisen musiikin puolella.
– Lisäksi toimin katusoittajana ja sain aina välillä vilkkaina viikonloppuina hyvän saaliin soitostani. 17-vuotiaana julkaisin ensimmäisen levyni, joka sisälsi viisi kappaletta ja sain sen tuotetuksi ystävieni ja isäni tuella. Kun yliopistoaikani koitti, sain tuotetuksi projektialbumin, joka sisälsi 14 omaa kappalettani. Myin niitä vitosella, mutta levyjen myynti ei silloin vielä tuottanut tulosta, hän muistelee.
Idolsin jälkeen Arposen ensimmäinen virallinen levy julkaistiin niin pienessä ajassa, kuin kuusi viikkoa, joten aikaa omien kappaleiden säveltämiseen ja sanoittamiseen ei pahemmin ollut. Silti levylle pääsi Arposen viisi itse sanoittamaa ja kaksi hänen säveltämäänsä biisiä. Levyn Every Song I Hear on hänen itse sanoittamansa ja säveltämänsä kappale, joka ylsikin Suomen radioissa yhdeksänneksi soitetuimmaksi biisiksi viime vuonna. Uudella Bright Lights albumilla on seitsemän Arposen sanoittamaa kappaletta ja viisi sävellystä. Tuleville albumeille pyritään saamaan pelkästään Arposen omia kappaleita.
Arposen muutettua Suomeen, ovat suomalaiset ottaneet hänet todella hyvin vastaan ja viime vuosi oli Arposelle hyvä keikkavuosi.
– Viime vuosi oli itselleni hyvä keikkavuosi ja keikkoja kertyikin kutakuinkin sata kappaletta. Yleisö on yleensä ottanut minut aika hyvin vastaan, toteaa Arponen.
Arposella itsellään on laaja musiikkimaku. Musiikin tärkeimmät asiat ovat tulleet myös viimeaikoina tutuiksi.
– Mielestäni musiikissa tärkeää on se, että se on itsessään upea elementti, sillä se on tavallaan voimakasta, jolloin tunteita voi herätä laidasta laitaan. Sen tuomaa energiaa ja iloa tasapainottavat hyvin myös lauluissa olevat mahdolliset kritiikit ja kerronta muun muassa masennuksesta.
Hän kertoo vielä, että hyvä laulaja ottaa keikoillaan yleisönsä huomioon, ja laulajasta on aina mukavaa, jos yleisö osoittaa olevansa mukana keikassa laulamalla tai tanssimalla musiikin mukana.
Syksy ja talvi ovat kuluneet keikkaillessa. Siksi ensi kesäksi onkin tiedossa rentoutumista ja matkoja.
– Pyrin lepäämään enemmän kuin viimeksi, mutta en silti unohda musiikkia. Jos tällä alalla ei osaa käyttää vapaa-aikaansa hyvin, voi helposti polttaa itsensä loppuun. Odotan ehkä eniten ensikesässä moottoripyöräreissua Itävaltaan. Retken toteutan Triumph Club Finlandin kanssa, josta meitä lähtee noin 40 motoristia liikkeelle, Arponen selittää.
Laulaja ei voinut vielä varmaksi sanoa, mutta uskoi että hänet tullaan vastaavaisuudessakin näkemään Somerolla mikin takana.