Vuonna 2010: Sairaankuljetuksista päättäminen uhkaa siirtyä sairaanhoitopiireihin

0
Sairaanhoitajat Mari Salo ja Kimmo Kyyrä toteavat, että pahalta tuntuu ajatus sekä päätöksen teon etääntymisestä kuin myös vastuun siirtäminen kauemmas Somerosta.

Somero-lehti 23.4.2010

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen
Terveydenhuoltolain uudistuksessa sairaankuljetuksen toimijat ovat vaarassa joutua keskenään eriarvoiseen asemaan. Erityisen huolestuneita syntyvästä tilanteesta ollaan pienissä kunnissa sekä myös isompien taajamien reuna-alueilla.
Suomen Sairaankuljetusliitto järjesti keskiviikkona tunnin seisauksen. Potilasturvallisuutta ei vaarannettu, sillä ambulanssit olivat lähtövalmiudessa kiireellisiä kuljetuksia varten.
Tuomo Maavirta oli mukana eduskuntatalolla pidetyssä mielenilmauksessa noin 50 muun ambulanssiyrittäjän kanssa.
– Se oli antoisa ja asiallinen tilaisuus, jossa Sairaankuljetusliiton johto pääsi kertomaan näkemyksiään kuuntelemaan saapuneille eduskuntaryhmien edustajille. Ja he kuuntelivat, yrittäjä Tuomo Maavirta kertoo.
Sairaankuljetusliiton viesti päättäjille oli, että lakimuutos vaikuttaisi erityisesti noin 6000-8000 asukkaan kuntiin. Palveluja ollaan herkimmin karsimassa kustannusten noustessa sieltä, missä sairaankuljetuksen tehtäviä on vähemmän.
Maavirta toteaa, että eriarvoisuuden uhka on suuri. Isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa homma toimii, mutta reuna-alueilla ja maaseudulla palvelut pikkuhiljaa näivettyvät. Sairaanhoitopiirille ollaan tarjoamassa lain myötä mahdollisuus, että sairaankuljetus annetaan pelastustoimelle jopa suoraan, ilman kilpailua.
– Olemme hoitaneet tätä hyvässä yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa, ja meillä on myös hyvät valmiudet. Koko viiden hengen vakinainen henkilökuntamme on sairaanhoitajia ja myös sijaisista melkein kaikki.
Maavirta uskoo vakaasti, että yrittäjä pärjää kilpailutilanteessa.
– Me yksityisessä yrityksessä pystymme toimimaan tehokkaammin ja pienemmällä työntekijämäärällä. Yrittäjän oma panos on niin suuri, jolloin se tulee kunnalle halvemmaksi. Kilpailutuksen katoamisen myötä on jopa vaara, että sairaanhoitopiirit voivat jopa laskea kuljetusten hoidollisia valmiuksia.
Someron terveyskeskuksen edessä seisauksen aikana valmiudessa odotellut sairaanhoitaja Kimmo Kyyrä toteaa, että vuodesta 1994 työn luonne on muuttunut huomattavasti.
– Silloin kun täällä aloitin, suurin osa työtä oli pelkkiä kuljetuksia. Nyt paikan päällä pyritään hoitamaan niin paljon kuin mahdollista, saamaan potilaan tilanne vakaaksi. Tehtävätkin ovat lisääntyneet, 15 vuotta sitten keikkoja oli 800, nyt noin 2000.