Vuonna 2010: Ruoka ei lopu kaupoista, valikoima supistuu

0
Ensimmäisenä lakkopäivänä lihavalmisteita oli hyllyssä jo vähemmän kuin tavallisena kauppapäivänä.

Somero-lehti 9.4.2010

Teksti ja kuva Merja Ryhtä

Loppuviikosta kauppojen leipä- ja eineshyllyissä voi ilmetä puutteita elintarviketeollisuuden kolmipäiväisen lakon vuoksi.

Kauppias Timo Karppinen K-Supermarket Härkätiestä sanoo, ettei ruoka kaupoista lopu, mutta sortimentteja on vähemmän.

– Emme ole saaneet kaikkea sitä, mitä olemme tavarantoimittajilta tilanneet. Peruselintarvikkeita kyllä löytyy. Valikoima supistuu, erityisesti lihajalosteita on vähemmän tarjolla. Ehkä kalaa tullaan ostamaan sen vuoksi enemmän, miettii kauppias.

Timo Karppinen uskoo, että ensi viikon alussakin tilanne on sama, ennen kuin elintarviketeollisuus saa jälleen pyörät pyörimään ja tavaraa liikkeelle. Lakon vaikutukset näkyvät vielä ensi viikon puolivälissäkin. Myös juhlapyhän, pääsiäisen läheisyys vaikuttaa: alkuviikosta ei saatu täysiä kuormia perille kauppoihin.

Pitkäjärven Kyläkaupan yrittäjä Tiina Ojalin sanoo, että kuljetusalan lakko sai ihmiset hamstraamaan ruokaa, mutta elintarvikealan lakko ei.

– Kyllä kaupoissa tavaraa riittää. Loppuviikosta leipäpuolella saatamme olla paistopisteen varassa.

Kauppias Risto Kilpinen M-Ruokamarket Somerosta sanoo, että lihajalosteet vähenevät hyllyiltä ensimmäisenä. Einesvalikoima supistuu selvästi, kun isot valmistajat: HK, Saarioinen ja Atria kuuluvat lakon piiriin.

– Mutta ei ole syytä paniikkiin eikä hamstraukseen. Katastrofia ei ole tulossa, muistuttaa Kilpinen asiakkaille.

Tavarantoimittajat olisivat mielellään toimittaneet etukäteen isoja eriä kauppoihin.

– Ei kannattanut ottaa, kun päiväykset menevät vanhoiksi ja tavara huononee, selittää Kilpinen.

Elintarviketeollisuuden lakko sulki kolmeksi päiväksi suuria leipomoja ja lihanjalostustehtaita. Lakko koskee 4 500 työntekijää. Mukana on Fazerin ja Vaasa leipomoja sekä Atrian, HK Ruokatalon ja Saarioisten tehtaita.

Työntekijäpuoli ei halua suostua 10-tuntisiin työpäiviin eikä 6-päiväiseen työviikkoon ilman ylityökorvauksia. Uusi lakko alkaa 21. huhtikuuta, ellei työehtosopimusta ole saatu sitä ennen solmittua. Silloin lakko laajenee koskemaan yli 9 300 työntekijää. Mukana olisi liha-alan ja leipomojen lisäksi juomateollisuuden, meijereiden ja paahtimoiden työntekijöitä.