Vuonna 2010: Satavuotias partioliike porskuttaa voimissaan

0
Letut maistuivat tiimellyksen lomassa.

Somero-lehti 27.4.2010

Teksti ja kuvat Pekka Alitalo

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun alun perin Englannissa 1907 perustettu partioliike rantautui Suomeen. Alkuvuosina toiminta oli organisoimatonta ja olipa tsaari Nikolai II julistanut jopa partion laittomaksi, epäillen liikkeen suojissa annettavan sotilaallista koulutusta. Vuonna 1917 toiminta sallittiin taas ja tällöin perustettiin Suomen Partioliitto. Nykyinen keskusjärjestö Suomen Partiolaiset aloitti vuonna 1972. Järjestöön kuuluu nykyisin noin 850 lippukuntaa, joissa jäseniä on yhteensä 75 000.
Somerolle perustettiin ensin 6.12.1961 Partiolippukunta Mikon Pojat ja vajaat seitsemän vuotta myöhemmin tytöille Partiolippukunta Marjatat. Lippukunnat ovat yhdistyneet 1.1.2009 alkaen Partiolippukunta Marjatat ja Mikon Pojat ry:ksi.
Lippukunnanjohtaja Mari Salo kertoo jäseniä olevan tällä hetkellä noin 180 jakautuen melko tasan poikiin ja tyttöihin. Nuorimmat ovat kahdeksan vuoden ikäisiä eikä yläikärajaa tunneta.
– Pikku-Pappilan kivinavetassa olevan Partiokolon ohella lippukunnalla on Ahvenistolla Pajulassa käytössä kaksi aittaa ja tulevana kesänä on tarkoitus lisäksi rakentaa hirsimökki, Salo selostaa.
Perjantai-iltana Pikku-Pappilan pihassa ja partiokololla oli melkoista hyörinää. Juhlavuoden kunniaksi oli järjestetty tapahtuma erilaisine tehtäväpisteineen ja letunpaistoineen. Paikalla hääri partiolaisia aina pienimmistä sudenpennuista suoranaisiin veteraaneihin. Myös tapahtumaan ja paikkoihin tutustumaan tulleet äidit ja isät ja kenties sisarukset pääsivät nauttimaan letuista.
– Ilta huipentuu yöretkeen. Kuutisenkymmentä kylmää, pimeää ja sadetta pelkäämätöntä lippukunnan jäsentä on ilmoittautunut yöpymään taivasalla kolon pihassa joko teltassa tai laavussa. Sunnuntaina matkaa Somerolta pari linja-autollista partiolaisia Turkuun osallistumaan Lounais-Suomen partiopiirien paraatimarssiin tuomiokirkolta kaupunginteatterille, valistaa Mari Salo.
Salo näkee partion parhaana puolena sen kasvattavan vaikutuksen eli oppii elämään ja toimimaan yhdessä toisten kanssa näitä kunnioittaen. Ne ovat hyödyllisiä valmiuksia tulevalle. Myös luontoa oppii arvostamaan.

Manu Kuisma liittyi Mikonpoikiin helmikuussa 1962. Tauno Kuisman poika Matias Kuisma kertoo hänkin kuulunensa Sudenpentuihin jo toista vuotta.

Manu ja Matias – veteraani ja sudenpentu

Kuisman Manu kertoo olleensa paikalla kun Mikonpoikia perustettiin vuoden 1961 lopulla. Varsinaisia perustajia olivat Sakari Korpinen, Heikki Horila, Veli-Matti Sallinen ja Jouko Vanne .
– Itse olen virallisesti liittynyt Mikonpoikiin 16.2.1962. Tällöin sain äidiltä kirjallisen luvan, muistelee Manu Kuisma.
Siitä lähtien myös Brynski-nimellä kutsuttu mies on innolla häärinyt liikkeessä mukana ja vuosien saatossa käynyt läpi myös partion johtamiskoulutuksen skaalan.
– Nykyisinkin vedän kehitysvammaisten Sisupartiota. Viime vuonna muistan meillä olleen sisulaisten kanssa 35 lähtöä, Kuisma luettelee.
– Ensi kesänä partiolaiset osallistuvat Evolla järjestettävään Kilke leiriin. Ilmoittautuneita kymmenpäiväiselle leirille on jo kaikkiaan vähän yli 10 000.
Hän sanoo nauttivansa ennen kaikkea siitä, että partion myötä hänellä vielä harmaapartaisenakin on säilynyt lapsenmieli. Kokemus ja koulutus ovat opettaneet myös tuntemaan ja ymmärtämään lapsia ja nuoria niin, että heidän kanssaan tulee paremmin toimeen. Ulkopuolisenkin on helppo aistia, kuinka Kuisman Manusta huokuu aito välittäminen ja läsnäolo, ja miten hän itse myös kokee olevansa omiensa parissa.
Yhdeksän vuotta täyttänyt Matias Kuisma puolestaan kertoo kuuluneensa Sudenpentuihin jo toista vuotta. Hetken mietittyään hän täsmentää jo nelivuotiaana pyörineensä isän mukana partiossa tai oikeastaan jo muutaman kuukauden ikäisenä. Asia selittyy sillä, että hänen isänsä Tauno Kuisma on pitkään ollut mukana partiossa ja toimii nykyisin apulaislippukunnanjohtajana.
Matias Kuisma luettelee innokkaasti kuin liukuhihnalta toiminnan hyviä puolia: retket, letut, heittopelien ja autojen nikkaroinnit.
– Parhaat kaveritkin ovat mukana partiossa, hän tiivistää.