Vuonna 2010: Svenssonin keittiöstä tuli kuin uusi

0
Svenssonin keittiö remontointiin parissa kuukaudessa. Vuokko Kulta (vas.) ja Tarja Kauppinen pitävät keittiötä toimivana. Jotkut tavarat etsivät vielä paikkaansa.

Somero-lehti 13.4.2010

Teksti ja kuvat Merja Ryhtä
Svenssonin lähimmäispalvelukeskuksen keittiö remontoitiin täysin. Keittiöstä tuli valoisa ja toimiva.
Urakka on suuri voimainkoitos Someron seurakunnan diakoniatyön kannatusyhdistykselle. Se on on rahallisesti suurempi kuin pari vuotta sitten tehty kattoremontti. Paljon on saatu lahjoituksina: työtä, suunnittelua ja tarvikkeita.
Sukanvarteen oli kerätty euroja, mutta vielä tarvittaisiin somerolaisten auttavaa kättä. Yhdistyksen parivuotinen rahankeräys jatkuu.
Vuodessa Svenssonilla käy noin 18 000 henkeä, joista puolet on ruokailijoita. Ruokapalvelun lisäksi siellä kokoontuu monia piirejä. Talo on osoittanut tarpeellisuutensa.
Someron seurakunta omistaa Svenssonin kiinteistön ja maa-alueen. Kannatusyhdistykselle on annettu hallintaoikeus.

Rahankeräys kustannusten katamiseksi jatkuu

– Keittiöstä tuli valoisa ja toimiva. Tavaroiden löytäminen vaatii vielä pientä harjoittelua. Juuri etsin käsipyyhkeitä ovenkarmin läheltä. Astiat hakevat paikkaansa. Nyt ei ainakaan lämpö karkaa lattiasta ulos, kertoo Svenssonin emäntä Tarja Kauppinen juuri korjatussa ja uudistetussa Svenssonin keittiössä.
Pari kuukautta kestänyt remontti sujui suuremmitta yllätyksittä. Lattian nosto ja pohjatyöt vaativat enemmän töitä kuin oli etukäteen ajateltu, mutta nyt keittiö on korjattu lattiasta kattoon.
Suurin piirtein pysyttiin aikataulussakin. Uudistettuun keittiöön ruoanlaittajat pääsivät pääsiäiseksi.
Urakka on suuri voimainkoitos Someron seurakunnan diakoniatyön kannatusyhdistykselle. Se on on rahallisesti suurempi kuin pari vuotta sitten tehty kattoremontti. Paljon on saatu lahjoituksina: työtä, suunnittelua ja tarvikkeita.
Sukanvarteen oli kerätty ropoja noin puolet keittiön korjaussummasta. Tähän mennessä puolet toisesta puolesta on saatu kokoon.
– Olemme saaneet lahjoituksia, mutta vielä tarvittaisiin somerolaisten auttavaa kättä. Pienistä virroista syntyy iso puro, toivoo kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Virtaperko.
Yhdistyksen parivuotinen rahankeräys jatkuu. Jos jokainen somerolainen lahjottaisi pari euroa, niin keittiöremontti saataisiin maksettua.
Liisa Virtaperko toivoo, etteivät somerolaiset unohda Svenssonia. Toiminta jatkuu entisenlaisena ja uuttakin on suunnitteilla. Vuodessa siellä on noin 18 000 kävijää, joista puolet on ruokailijoita. Ruokapalvelun lisäksi siellä kokoontuu monia piirejä. Talo on osoittanut tarpeellisuutensa. Kynnys sinne on matala.
Remontin ajan ruokapalvelu toimi vanhalla seurakuntatalolla. Emäntä Tarja Kauppinen on laskeskellut, että päivää kohden vanhalla seurakuntatalolla kävijöitä oli puolenkymmentä vähemmän kuin Svenssonilla ennen remonttia. Matka oli pitkä ja mäki korkea.
Vessaremonttikin pitäisi tehdä, jotta talossa voisi järjestää isompia tilaisuuksia. Mutta se saa nyt odottaa.
– Yritetään selvitä ensin tästä keittiöstä, tuumii Virtaperko.
Someron seurakunta omistaa Svenssonin kiinteistön ja maa-alueen. Kannatusyhdistykselle on annettu hallintaoikeus. Vuokra-aika on ollut kahden vuoden pituinen. Kannatusyhdistys toivoo, että sitä pidennettäisiin 10 vuodeksi. Silloin EU:lta voisi anoa remonttirahaa.