Vuosi 2000: Ratsastusmaneesin pohjatyöt alkoivat

0
Liisa Usvajärvi ja Riitta Lehtonen uskovat maneesihankkeen etenevän nyt nopeasti. Suomenhevoset Taika Jim, Ilo ja Maltti saavat hankkeen myötä naapuriin lisää lajitovereita.

Somero-lehti 28.4.2000:

Teksti ja kuva Seppo Kummala

Someron ratsastusmaneesihanke etenee. Maneesin asemakaava on saanut lainvoiman ja maneesille sekä tallille myönnettiin rakennuslupa. Tontin pohjatyöt ovat alkaneet ojan kaivuulla.

Someron ratsastajat ry:n puuhanaiset puheenjohtaja Riitta Lehtonen ja Liisa Usvajärvi uskovat, että maneesi on pystyssä jo tämän vuoden syksyllä.

– Tallia ryhdytään rakentamaan heti maneesin jälkeen, tosin pohjatyöt sekä valu pyritään tekemään yhtä aikaa maneesin kanssa, Usvajärvi kertoo.

Alunperin ratsastusyhdistys uskoi hankkeen edistyvän nopeamminkin, mutta pian kävi ilmi, että hanke tulee viivästymään. EU-rahoituspäätös kesti odotettua kauemmmin, mutta lopulta tuki saatiin.

– Kaupunki on ollut hankkeelle myötämielinen. Maneesi- ja tallialueen kaavaa ryhdyttiin viemään eteen päin samana päivänä, kun rahoituspäätös syntyi.

Kokonaisuudessaan 1,5 miljoonan markan hanke sisältää hyvin paljon talkootyötä. Suuri voimannäyte oli puutavaran hankkiminen, joka tapahtui tukkitalkoilla. Lahjoituksin kerättiin yhteensä 2.082 tukkia.

– Puutavaraa on nyt riittävästi, lahjoittajien aktiivisuus yllätti meidät kaikki. Nyt voimme sanoa olevamme materiaalihankinnoissa voiton puolella, sillä kaikesta tarvittavasta lähes kaksi kolmasosaa on nyt kasassa.

Tukin lahjoitukseen osallistui noin 200 taloutta.

Maneesin kooksi tulee 1.589 neliömetriä. Teräskaarisen, puurunkoisen maneesin mitoiksi rakennuspiirustuksissa vahvistui 24,5 x 65 metriä. Tallin lämpimien tilojen osuus on 355 neliötä ja pilttuita riittää 16 hevoselle.

Someron ratsastajilla on tällä hetkellä noin 70 jäsentä. Jos mukaan lasketaan kannatusjäsenet, nousee määrä sadan tuntumaan.

Hankkeen rahoitukseen saatiin 501.000 julkista tukea, joista 100.000 tuli kaupungilta ja loput EU:n leader-rahoituksen kautta. Jäljelle jäävä katetaan talkoovoimin sekä lahjoitusten turvin.