Ystävyyden jalo taito

0

Minulla on laaja kokemus ystävyyden luomisesta. Minulla on ollut ystävyyden tahti. Sanon sanan siitä, miten olen astunut kanssaihmisiin. Olen koputtanut oviin, olen kohdannut ovista, olen mennyt.
Punainen Risti ylläpitää ystäväpalvelua. Elämäni historiassa liityin toimintaan. Olin aktiivinen useita vuosia. Minulle löytyi iäkäs Ann a-rouva. Kävin hänen luonaan säännöllisesti viisi vuotta. Suhteemme muodostui hyvin luottamukselliseksi. Anna kertoi syvästi elämästään. Annan elämässä oli tapahtunut monia kolhuja. Vuosien kuluessa hän oppi tuntemaan ja luottamaan läsnäolooni.
Jaoimme kasvot ja piirteet, vuodet vierivät ajatuksissamme. Käsissäni vein kukkia ja jaoin joululahjat. Minulla oli mieheni kanssa tapana matkustella. Annalle laitoin aina postissa kortin matkoiltani. Ne viisi yhteistä vuotta sulautuivat tiiviiksi ystävyydeksemme. Kiintymys oli yhteisen matkamme hyvää. Meillä oli yhteisyys.
Meillä oli yhteisymmärrys.
Olen tarjonnut apuani mielenterveysongelmaisille. Mukana on ollut luottamuksen ja ymmärtämisen luominen. Mielen kipu voi olla jopa halvaantumaa.
Olen ollut aktiivinen mielenterveysyhdistyksessä. Olen liikkunut olemassaolon aallokossa. Sanojen vaihdossa.
Sanojen vaihto ja kuuleminen on tärkeää toiminnassa. Surun ja jakaminen. Mielenterveysongelmaisille suru voi olla ääripää. Ymmärtämisen kasvot voivat parantaa. Yksinäisyyden kulmat tarvitaan, ystävyyden ojentuneet kädet. On tarpeen olla yhteinen ihminen, kanssakulkija. Tarjoan ystävyyden langan. Olemassaoloni on tarpeen kaikessa kanssakäymisessä yksinäisyyden torjumisessa. Yhteisyyden huoneen rakentamisessa.
Tänä päivänä kuljemme hitaasti. Olemme auki todellisuuden porteissa. Joudumme kipujen keskiöön. Yöt lipuvat silmiemme kaamokseen. Jakaminen on lahjamme ikäihmisten pelkoon. Apumme saapukoon ovien taakse. Naapuriapu on arvokas liike.
Vanhus voi olla yksinäisessä kodissa. Koronavirus viivyttelee ja aika on kypsä. Kulkeminen on tuskin enää mahdollista. Ystävyys hiipii yksinäisyyden halki. Yksin ei voi suoda nyt sanojen summaa.
Arvata pitää jokaisen ääriä. Ollako voittaja. Näin päädymme kaatuviin, ohentuneisiin seiniin. Maa tärisee ja laskemme haurain sormin, mihin tämä johtaa. Siinä on elämisen liekki.

Laila Nielsen
filosofian maisteri, vapaa taiteilija