20 vuotta sitten: Venla Suominen ja Merja Tuomola kisaavat tangokuningatteren valtikasta

0
Glamouria tihkuva valokuva on otettu Venla Suomisesta UIT:n aikoina. Hän kuului teatterin tanssijoihin kesinä 1996 ja 1997.

Somero-lehti 9.5.2000

Teksti ja kuva Hanna Syrjälä

Venla Suominen ja Merja Tuomola ovat ottaneet askeleet kohti tangokuningatteren titteliä. Somerolainen Suominen ja ennen Somrolla asunut Tuomola lauloivat itsensä alkukarsintojen kautta tangomarkkinoiden semifinaaliin Raisioon toukokuun lopussa.

Venla Suominen ei ollut ennen tätä osallistunut tangokilpailuun. Kipinän iskelmän laulamiseen hän sai vuodenvaihteesta karaokesta. Aiemmin hän oli laulanut musikaaleissa ja harjoittanut ääntään lähinnä klassisen musiikin puolella.

Venla Suominen kisaa tangokuningattaruudesta nöyrällä mielellä. Hän sanoo olevansa tangolaulajana vasta alussa. Vuoden kuluttua kokemusta on jo enemmän.

Suominen sanoo osallistumisensa takaavan sen, ettei hänen tarvitse myöhemmin harmitella, miksei lähtenyt mukaan.

– Ei aina tarvitsekaan voittaa, hän sanoo.

Merja Tuomola asuu nykyään Forssassa, mutta työskentelee Lamminniemikodissa. Tuomola on osallistunut tangokisaan kaksi kertaa aiemminkin. Molemmilla kerroilla hän on ollut semifinaalissa.

Raisioon pääsy oli yllätys.

– Olen pitänyt osallistumisessa parin vuoden tauon, enkä nyt edes yrittänyt tosissani, Tuomola hämmästelee.

Venla Suominen tanssii työkseen

Venla Suominen oli innokas esiintyjä jo lapsena.

– Tuu isä katsomaan kun mä tanssin kuolevaa joutsenta, tyttö keksi eräänä yönä.

Sittemmin kuoleva joutsen on vaihtunut showtanssiin ja yleisö on laajentunut perheenjäsenistä teatterikatsomoiksi.

Suomista työllistää tällä hetkellä Helsingin Kaupunginteatteri. Kabaree-musikaalia harjoitellaan vielä kolme viikkoa ennen kesälomien alkua. Ensi-ilta on marraskuussa.

Musikaalissa on 7 tanssijaa, josta Venla Suominen on yksi. Tanssijat ovat keskeisessä osassa; he ovat lähes koko ajan näyttämöllä.

Venla Suominen valittelee ranteitaan. Edellispäivän harjoituksissa tanssijat nostelivat toisiaan erästä kohtausta harjoitellen. Valittaa ei kuitenkaan auta.

– Haluankin treeneiltä fyysistä rääkkiä. Sellaiset harjoitukset tympivät, joissa vain seisotaan.

Viikot hän asuu Helsingissä. Viikonlopuiksi häntä odottaa kotiin Somerolle perhe, johon kuuluu mies Pasi Viisanen ja 2-vuotias William.

Perhe muutti Somerolle kolme vuotta sitten. Venla Suominen tuli raskaaksi, eikä voinut siinä tilassa tienata tanssimalla. Mies sai hyvän työpaikan Somerolta. Aiemmin hän on työskennellyt keikkamyyjänä muun muassa Arja Korisevalle.

Venla Suominen aloitti tanssijanuransa 3-vuotiaana satubaletissa.Ruotsissa asuneen perheen tytär jatkoi myöhemmin Kuninkaallisen oopperan balettikoulussa.

Vuonna 1987 hän valmistui ylioppilaaksi ja ammattitanssijaksi. Opintojaan hän jatkoi myöhemmin käymällä musikaalikoulun Tukholmassa. Silloin myös laulaminen ja näytteleminen tulivat tutuiksi.