Ämyrin ja Esakallion tanssit peruttu heinäkuulle saakka

0
Tansseissa mennään liki toista, joten riittävistä turvaväleistä on tässä harrastuksessa vaikea pitää kiinni.

Tanssilavojen Esakallion ja Ämyrin hoitajat odottivat kuumeisesti valtioneuvoston toukokuun 3. päivän päätöksiä.

– Ei sieltä loppujen lopuksi tullut meille mitään suurempaa lisätietoa. Se on nyt selvää, ettei tanssimaan päästä lähikuukausina, kertoo Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä.

Touko- ja kesäkuun ajan tanssit on peruttu sekä Ämyriltä että Esakalliolta. Esakallion Heikkilä ja Ämyrin Marko Sirro ovat kuitenkin odottavalla mielellä, josko loppukesästä päästäisiin sittenkin vielä tanssimaan, jos koronatilanne ja viranomaiset sen sallivat.

– Toivotaan parasta, että jossain vaiheessa edes jotain tansseja voisi loppukesästä järjestää, tuumaa Marko Sirro.

Tanssien järjestäjiä mietityttää, lähteekö kansa liikkeelle, kun rajoituksia aletaan purkaa.

– Liikkuvatko ihmiset? Jotkut odottavat jo innolla lavoille pääsemistä. He lähtevät paikalle heti, kun siihen on mahdollisuus. Mutta on myös heitä, jotka ovat varovaisia, sanoo Hannu Heikkilä.

Vaikka toivoa loppukesän tanssahtelusta on, niin Sirro on silti epäilevällä mielellä.

– Hämmentävä tilanne. Minulla on sellainen tunne, ettei tansseja ole tänä kesänä. Kyllä tanssiessa mennään niin liki toista. Heitinkin, että jos buukkaisin paikalle vain rokkibändejä, niin tanssittaisiin erillään toisistaan.

Sirroa harmittaa myös työn valuminen hukkaan.

– Artistien ja bändien hankkimisen eteen tekee töitä. Yrittää saada keikkakalenteriin sopimaan, vaihdetaan esiintyjiä, haetaan toinen tilalle ja niin edelleen.

Järjestäjät odottavat viranomaisten päätöksiä

Tanssien järjestäjät ovat odottavalla kannalla. Kielto yli 50 hengen tilaisuuksien järjestämisestä on näillä näkymin voimassa ainakin kesäkuun loppuun ja yli 500 hengen heinäkuun loppuun.
Marko Sirro sanoo, että Ämyrin lauantaiset tanssit, torstaiset naistentanssit ja sunnuntai-iltapäivien tanssit käynnistyvät siinä vaiheessa, kun se on viranomaisten mukaan turvallista. Samoilla linjoilla on lavaisäntä Hannu Heikkilä Esakallion keskiviikon iltapäivätanssien ja perjantain iltatanssien osalta.
– Tilannetta elokuusta eteenpäin arvioidaan sen jälkeen kun viranomaisilta saadaan lisää ohjeita ja arvioita tilanteen kehittymisestä.

Erikoisiltoja peruttu ja siirretty

Esakallion erikoisillat on peruutettu heinäkuun lopulle asti.
– Joitakin näistä erikoisilloista olemme siirtäneet vielä tänä syksynä pidettäväksi, osalle on löytynyt ensi vuodelta paikka ja jotkut erikois-illoista jäävät näillä näkymin hamaan tulevaisuuteen.
Esimerkiksi kitaristi Esa Pulliaisen rokki-ilta Mr Breathlessin kera on siirretty pidettäväksi 28. elokuuta ja 60-luvun ilta syksyyn.
Jore Marjarannan ja Irinan keikka on vuoden päästä heinäkuussa ja Teflon Brothersin ja Asteen keikka 2021 vappuna. Juhannukseen 2021 siirrettiin Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani sekä Laura Voutilainen ja Jorma Kääriäinen.
Ennakkoon varatut liput käyvät myös tuolloin.
Musiikkinäytelmä on peruttu. Muusikko Unto Monosesta kertova Herra Satumaa ja laulava taksikuski -näytelmää on tarkoitus esittää Esakalliolla kesällä 2021.
– Olisi ollut liian epävarmaa yrittää sovitella sen esityksiä turvallisesti tähän kesään, toteaa Hannu Heikkilä.

Pystyssä pysytään, mutta urheilun tuki niukassa

Esakalliota pyörittävälle Someron Esalle tanssien ja erikoisiltojen peruuntuminen tekee suuren loven urheilijoiden tukemiseen.
– Kun vielä Seiväskarnevaalit ja kevään Ruokava peruttiin, niin urheilijoille on huomattavasti vähemmän rahaa jaossa. Mutta tuskin se kuitenkaan Esaa kaataa, pohtii Heikkilä.
Ämyrin tanssilavaa pyörittää Somerniemen VPK. Esiintyjiä buukkaava VPK:n puheenjohtaja Marko Sirro toteaa, ettei tanssilava kaadu koronaan.
– Ämyri on ensi kesänäkin pystyssä. Meillä on kiinteitä kuluja, kuten sähköt ja vakuutukset, mutta kuitenkin hyvin asiat. On paljon muita tahoja, joilla on pahemmin asiat kuin tanssilavoilla, muistuttaa Sirro.

Järjestysmiehiä riskiryhmissä

Suurin osa tanssilavan järjestysmiehistä on eläkeläisiä ja jo yli seitsenkymppisiäkin. Viranomaisten ohjeiden mukaan heidän tulisi olla turvallisuutensa ja terveytensä ja koronan vuoksi mahdollisimman paljon kotipiirissä ja välttää kontakteja.
Esakallion järkkäreistä suurin osa kuuluu riskiryhmiin.
– Ne tanssit, joita tänä kesänä mahdollisesti pidetään, pystymme kyllä järjestämään ja saamaan järjestysmiehet paikalle, laskee Marko Sirro Ämyrin tilanteen.
– Ravintolassa voimme vähentää pöytiä ja siirtää niitä ulos, jossa on tilaa istuinpaikoille.

Remonteille aikaa

Ämyrin tanssien piti alkaa tulevana viikonvaihteena 16.5. Esakalliolla keskiviikon iltapäivätansseja olisi pyörähdelty huhtikuun puolesta välistä ja perjantaiden tanssi-iltoja ja erikoisiltojakin olisi ollut jo takana.
– Se hyvä tässä on, ettei ole mitään paniikkia saada lavaa kuntoon. Voi kaikessa rauhassa remontoida, sillä korjattavaa riittää ilman koronaakin, toteaa Marko Sirro.
Ämyrillä kunnostetaan wc-tilat ja ehostetaan terassia. Esakalliolla ulko-aitauksen portit uusitaan ja esiintymislavan valaistusremontti on meneillään.
Heinäkuun 12. päivä piti Ämyrillä juhlia Somerniemen VPK:n 80-vuotista taivalta.
– Nyt pahasti näyttää siltä, että juhla peruuntuu, mutta juhlitaan sitten kun tilanne sen sallii.

Marko Sirro Ämyriltä sanoo, että nyt on aikaa remontoida lava kuntoon.