Eihän iltasi pääty hiprakkaan?

0

Fyysinen eristäytyminen on ajanut monet etsimään helpotusta oloon pullon hengeltä. Maksan oloa se ei ole helpottanut, päinvastoin. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, ettei karanteeni ole ikuinen vappu.

Alkoholinkäyttö näkyy maksassa nopeasti. Jos alkoholiannoksien määrä nousee naisilla seitsemään ja miehillä neljääntoista viikossa, on maksavaurion riski jo kohtalainen. Erityisesti riskiä lisää runsas kerralla juotu määrä, eli kun alkoholia kuluu yli kuusi annosta.

Jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa lähes poikkeuksetta rasvamaksan. Pahimmillaan se johtaa maksakirroosiin. Suomessa 90 prosenttia kuolemaan johtavista maksavaurioista johtuu alkoholista.

Erityisen haitallista on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä. Keskivartalolihavuus ja diabetes lisäävät maksavaurion riskiä 15-kertaiseksi.

Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua. Alkoholin vähentäminen helpottaa myös painonhallintaa sekä parantaa unenlaatua ja yleiskuntoa.

On tärkeä tunnistaa oman tai läheisen liikakäyttö ja hakea apua ja tukea herkästi, jotta tilanne ei ryöstäydy käsistä.