Erilaista elämää

0
Kuiva Sonja Ovaskainen/TS

Nyt koronapandemian aikana varmasti jokaisen elämä on muuttunut. Joillakin vähemmän, joillakin enemmän. Oppilaiden varaan laitettiin paljon vastuuta, jotta opiskelut sujuisivat kaikesta huolimatta.
Mielestäni tehtävien lähettäminen, info, ja kaikki muut sujuivat moitteettomasti, pieniä yhteysongelmia lukuun ottamatta. Toisaalta ei voikaan olettaa, että kaikki toimisi.
Kaikki käyttivät niin paljon nettiä, että yhteydet katkeilivat. Kaikesta huolimatta sain tehtävät tehtyä ajallaan ja sain myös apua, kun tarvitsin. Tietysti mieluummin olisin ollut koulussa. Tosi monet sanoivat, että kouluun olisi kiva päästä, jopa sellaiset, jotka ennen eivät olleet jaksaneet kouluun tulla, tai opiskelu ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.
Eristäytymisen johdosta aloin välittää ystävistäni enemmän. Soitin heille melkein joka päivä, ja juttelimme joskus jopa useita tunteja. Päivät kuluivat opiskelun parissa.
Ei etäopiskelu eronnut koulussa opiskelusta, paitsi ettei nähnyt ystäviä tai opettajia. Tietysti tehtävät olivat erilaisia, eikä kokeita voinut pitää. Sen takia piti kiinnittää huomiota entistä enemmän tehtävien tekemiseen.
Aloin myös ulkoilla enemmän. Neljän seinän sisällä ei vain voinut viihtyä montaa päivää putkeen.
Omat harrastukset eivät oikeastaan ole muuttuneet, paitsi että kaikki hoidetaan videopuhelun välityksellä.
Arki on muuttunut paljon, ja siksi koenkin, että tämä on ehkä ihan hyvä opetus ihmisille. Siis olla kotona. Jos ongelmia ilmaantuu, voit olla varma siitä, että sinulla kyllä on aikaa ratkaista se. Myös ihmisten käsihygienia on parantunut.
Ainoa huono puoli eristäytymisessä on se, ettei voi nähdä muita kuin perheenjäseniä. Itsestäni joskus tuntui jopa siltä, että olin tulla hulluksi, kun en nähnyt ketään, ja perheenjäsenten naamoja ei enää jaksanut.
Olen kiitollinen siitä, että Somerolla on mahdollisuus tilata ruuat verkkokaupasta ja hakea sitten tiettynä päivänä. Näin pystytään välttämään ihmiskontakteja.
Tämän pandemian aikana on tärkeää, että on läheisiä, jotka tukevat ja auttavat vaikeissa tilanteissa. Kenellekään tämä ei ole helppoa.
Toivotaan, että tämä virus saataisiin nyt mahdollisimman pian pois. Pysytään terveinä, ja huolehditaan toisistamme.

Tuula Kyyrä