Erilaisuuden hyväksyminen voi olla vaikeaa

0
Kuva Petri Kuhno/TS

Somero-lehdessä oli 15.5. teksti otsikolla Liikaa ennakkoluuloja. Se oli allekirjoitettu nimimerkillä Mietiskelevä 14-vuotias. Kirjoittaja ei halunnut esiintyä nimellään.
Toissa viikolla torstaina alkoi peruskoulujen lähiopetus. Kävellessäni Joensuuntiellä minua tuijotettiin paljon. Koululaispojat kiinnittivät huomionsa, koska en ole valkoihoinen. Olin oudonnäköinen Someron katukuvassa.
Nuori kirjoittaja puhui suvaitsevuuden puolesta ja sanoi, että suomalaiset eivät ole tietenkään enkeleitä. Suomalaiset tekevät paljon vääryyksiä. Älä mene maahanmuuttajien ja ulkomaalaisten kimppuun uskoen, että suomalaiset ovat parempia ihmisiä kuin ulkomaalaiset, kirjoittaja vihjaa.
Ennakkoluuloja ja rasismia nähdään yhteiskunnassa Somerolla ja yleisesti Suomessakin koko ajan.
Helsingin yliopiston lehden viimeisessä numerossa Y/04/20 sanotaan, että valkoinen eliitti puolustaa vallitsevaa hierarkiaa tummaihoisia ihmisiä vastaan. Ei ole totta, että maahanmuuttajien viholliset Suomessa ovat vain syrjässä ja heikommissa oloissa olevia suomalaisia. Totuus on juuri päinvastoin.
Rasismi on tärkeä kysymys yhteiskunnassamme jopa vuonna 2020. Kiitos 14-vuotiaalle, vaikka hän esiintyikin julkisuudessa nimettömänä, ehkä pelossa tuttavien ja ystäviensä vastustamisesta.
Mietiskelevä 14-vuotias mainitsee tummaihoisia ja heidän ongelmiaan nykymaailmassa. Tummaihoiset ovat näkymättömiä tai heitä syrjitään ulkonäkönsä takia.
Olen samaa mieltä.
Minua kutsutaan jokapäiväisissä tilanteissa intialaiseksi, vaikka en sitä ole. Tietojen puutteellisuuden takia suomalaiset käyttävät sanaa intialainen vapaasti. Intialaisen näköinen ei ole sama kuin intialainen.
Ulkonäkö on ratkaiseva ja kohtalokas asia monen ihmisen elämässä Suomessakin.
Lapset eivät synny rasistisiksi, mutta heidät kasvatetaan sellaiseksi vanhempien, sukulaisten ja ystävien antamien mallien mukaan. Olemmeko me ylpeitä mahdollisesta rasistisesta asenteestamme? Minä en ole. Oletteko te?
Kiitos vielä kerran nuorelle älykkäälle kirjoittajalle. Olen ylpeä hänestä.
Mutta Helsingin yliopiston tutkimustulosten mukaan jopa älykkäät ihmiset voivat olla rasistisia.
Rasismi on myös maailmanlaajuinen ilmiö, Suomessa emme sitä tarvitse.

Michael Fahmy
maailman kansalainen