Jakajat huolissaan palvelun heikkenemisestä ja omasta jaksamisestaan

0
Päivi Nieminen jakaa postia Häntälän suuntaan. Kun lajittelu siirrettiin Forssaan, niin jakelussa Someron keskustan ja taajama-alue pirstottiin jakajille. Pyöräreitit poistuivat. Esimerkiksi Niemisen hoidettavaksi tuli lisänä Myllypellon ja Lamminniemen alueet.

Postinjakajat ovat huolissaan postipalvelujen heikkenemisestä somerolaisille. Heistä työnlaatu ei ole nyt kohdillaan.

– Asiakkaidenhan eteen tätä työtä tehdään. Tarkoitus on, että posti kulkee, tuumaa somerolainen jakaja, joka haluaa pysyä nimettömänä, muttei mielipiteettömänä.

Kun reitit ovat pitkiä, niin postin saaminen venyy. Esimerkiksi Somerniemen, Terttilän ja Hirsjärven reitillä on mittaa yli 200 kilometriä.

– Nyt eletään valoisaa aikaa. Mitä on edessä sitten kun pimenee, on liukasta ja tuiskuaa. Jakoaikaan tulee tunti lisää, ennakoivat postinjakajat.

He ovat kuulleet kiukkuisia kommentteja, miksi posti saapuu niin myöhään, miksi laatikkoon tulee väärää postia, osoitteet ovat sekaisin ja miksei tieto mene perille, vaikka on esimerkiksi ilmoittanut postin keskeytyksestä.

– Ymmärrämme, että Forssassa lajittelussa on kiirettä ja siihen menee aluetta tietämättömälle aluksi enemmän aikaa. Ei se heidän vikansa ole. Siihen on syynä järjestelmä, joka ei toimi, toteaa postinjakaja Päivi Nieminen.

– Vanha systeemi toimi hyvin. Sääli, että se rikottiin. Uudistuksessa haukattiin liian iso pala kerralla, sanovat Someron postinjakajat.

Kun itse lajitteli postin, niin se oli helppo jakaa. Omat lajittelumokansa ymmärsi, kun ne tulivat eteen ja ratkaisun pystyi myös etsimään.

Someron postinjakajat ehdottavat, että keskustan alue olisi oma reittinsä, ja yksi tai kaksi jakajaa keskittyisi siihen. Se selkiyttäisi ja helpottaisi töitä, ja asiakkaat saisivat postinsa paremmin.

Postin aluepäällikkö Timo Honkasalo lupaa, että taajamareitin mahdollisuus selvitetään.

Jakajia kuormittaa työn suuri muutos. Heille tuli omalle reitilleen uusia jakoalueita keskustasta. Kestää hetken ennen kuin he oppivat vieraat kulmat.

– Onhan muutos suuri. Ennen työpäivässä oli osa postin lajittelua ja osa jakoa, nyt pelkkää jakelutyötä. On rankkaa istua monta tuntia autossa, myöntää aluepäällikkö Timo Honkasalo.

Työaika ei riitä. Ylitöitä tulee. Yrityksen tärkein voimavara, henkilöstö, alkaa väsyä.

– Kun pääsee töistä kotiin, niin ei enää jaksa muuta kuin mennä nukkumaan. Päässä pyörii jo seuraava työpäivä ja miten siitä selviää. Järkyttävää, kun miettii yöt ja päivät töitä, huokaa Ritva Lehtonen.

Päivi Nieminen on pitänyt työstään ja ajatellut jäädä siitä myös eläkkeelle. Nyt Nieminen, kuten Lehtonen, ovat alkaneet satunnaisesti vilkuilla muita työpaikkoja.

– Kun muutoksia on jatkuvasti, niin se ikävä kyllä vaikuttaa työn motivaatioon ja ennen kaikkea jaksamiseen, he sanovat.

Kaksi pitkäaikaista jakajaa lopetti työt. Se on kuormittanut töihin jääneitä. Jakajat miettivät, kiinnostaako Posti enää jatkossa työpaikkana.

– Tässä on useampi kaveri käynyt harjoittelemassa, mutta jättänyt hommat sikseen. Mistä saamme uusia tekijöitä ja tuuraajia, kun tämä on tällaista?

– Onneksi meillä on pari eläkeläistä, jotka ovat tulleet auttamaan. Ilman heitä emme olisi selvinneet. Mutta ei heitä voi kuormittaa alati.

Postin aluepäällikkö Timo Honkasalo kehuu postilaisten sitoutumista työhönsä.

– Hienoa, että työntekijämme ajattelevat työnsä kehittämistä. He haluavat tehdä työnsä laadukkaasti ja hyvin.

Jakajat sanovat, että kauniit sanat eivät riitä. Tarvitaan järkeviä tekoja.