Kansainväliset arvokilpailut peruutettu, Suomen mestaruuskilpailuja elo–syyskuussa

0
Henri Liipola (kuva Meri Vilen)

Teksti Aulis Tiensuu, kuva Somero-lehden arkisto

Maailmanlaajuinen koronavirusepidemia on monien muiden tapahtumien ohella peruuttanut tai siirtänyt urheilun kilpailutapahtumia. Kansainvälisiä arvokilpailuja ei tämän vuoden osalta käydä lainkaan, mutta toiveissa on, että Suomen mestaruuskilpailuja ja maaotteluja voitaisiin elo – syyskuun aikana pitää. Alkukesän kilpailuja on joko siirretty myöhemmäksi tai peruutettu kokonaan, kuten karnevaalikilpailut.
Suomen hallituksen mahdollisesti lieventäessä alkukesän osalta kokoontumisrajoituksia, aukeavat urheilupaikatkin vähitellen. Ulkokentillä voitaneen järjestää pienehköjä kisoja, joita seurat varmaan nyt alkavat kiireellä suunnittelemaan.

Kalle Pomppu

Someron kentän osalta juhannuskisat ja seiväskarnevaalit on ainakin peruutettu tältä kesältä. Mahdollisista muista kilpailuista päätetään myöhemmin. Esan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kalle Pomppu harmitteli kenttäremontin siirtymistä, sillä ensinnäkin sille on todellinen tarve ja toiseksi nyt sen toteuttamiselle olisi kilpailuperuutusten vuoksi ollut mitä parhain tilaisuus.
Kansainvälisten arvokilpailujen peruuttaminen vei useilta Someron Esan urheilijoilta tälle kaudelle suunnitellut kilpailut ja menestysmahdollisuudet. Moukarimies Henri Liipola sai kokea niistä ensimmäisen jo talvikaudella, kun hänet oli nimetty Suomen edustajaksi Portugalin Leiriassa maaliskuussa pidettäviksi suunniteltuihin talviheittojen EM-cupiin, joka vain viikkoa ennen peruutettiin. Kesän EM-kilpailut Pariisissa on peruutettu jo hyvissä ajoin ja Tokion olympiakisat, jonne Liipola olisi myös voinut selviytyä, on tämän hetken tiedon mukaan siirretty ensi vuoteen.
Seiväsmies Tommi Holttisen osalta EM-kisojen peruuntuminen vei myös mahdollisen kisapaikan. Holttisella ja Liipolalla on nyt kuitenkin vuosi enemmän aikaa valmistautua kuntonsa kehittämiseen ja tavoittelemaan olympiapaikkoja näyttökauden alkaessa joulukuun 1. päivänä. Liipolalla ja Holttisella on SM-kilpailujen perusteella jälleen mahdollisuus edustaa Suomea syyskuisessa Ruotsi-maaottelussa Tampereella.
Myös nuorten kansainväliset arvokilpailut veivät Esan urheilijoilta kisapaikkoja. Viime vuoden perusteella kolmanneksi parhaan moukarituloksen 19-vuotiaiden MM-kisoihin oikeutetuista urheilijoista heittäneen Silja Kososen kisamatka Kenian Nairobiin jäi myös toteutumattomaksi unelmaksi. Lohdutuksena toiveissa on, että 19-vuotiaiden Pohjolan mestaruuskilpailut ja 4-maaottelu Ruotsin Söderhamissa pidetään.
Marika Virtasella ja Max Lampisella tavoitteena ollut 17-vuotiaiden EM-kisamatka Italian Rietiin ei myöskään toteudu. Molemmat olivat viime vuoden tilastojen perusteella kymmenennen sijan vaiheilla kisoihin oikeutetuista. Toivon mukaan heidät nähdään kuitenkin mukana ensimmäisessä maaotteluedustuksessaan syyskuussa Tampereella, jossa miesten ja naisten Ruotsi-ottelun yhteydessä 17-vuotiaat kisaavat oman ottelunsa.
Johanna Witkan 22-vuotiaiden kilpailusarjassa tämä vuosi oli arvokilpailujen osalta välivuosi, joten sikäli mahdollisen kisapaikan menetystä ei tulisikaan. Sen sijaan kalentereissa on Pohjolan ja Baltian yhteiset mestaruuskilpailut Tanskan Aalborgissa elokuun alussa, jotka ainakin vielä ovat toiveissa toteutua.

Henri Liipola.

Henri Liipolalla uutta voimaa

Henri Liipola on opiskelujen etävaiheen aikana palannut kotiin Koskelle ja käyttänyt ahkerasti Esan omaa sisäharjoittelupaikkaa ja Kohnamäen heittopaikkaa. Syksystä saakka voimaharjoittelu on ollut uusissa uomissa, kun sen osa-alueen harjoittelun suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavana valmentajana on toiminut voimavalmennuksen erityisasiantuntija Tuomas Rytkönen . Heittoharjoitukset on entiseen tapaan tehty Kari Pihkasen johdolla. Uudet harjoitusmetodit ovat tuoneet näkyvää kehitystä kaikkiin testituloksiin.
– Ero on aika dramaattinen. Olen moukarinheiton harjoitustuloksissa varmaan kolme metriä edellä viime talvea. Alipainoiset moukarit ovat menneet älyttömästi eteenpäin, samoin ylipainoiset, joskaan eivät yhtä paljon kuin alipainoiset, Liipola sanoo.
Pääkilpailujen peruuntumiset eivät ole lannistaneet Liipolaa.
– Eipä noihin voi itse mitenkään vaikuttaa. Nyt tähtäin on ensi vuoden olympialaisissa ja tänä vuonnakin pyrkimyksenä on päästä heittämään jo huipputuloksia.
Kolminkertainen Kalevan Kisa -voittaja ja kaksinkertainen Ruotsi-ottelu -voittaja hakee samalla molemmista taas ykkössijoja.

Tommi Holttinen

Tommi Holttinen päässyt hyppäämään

Tommi Holttinen on päässyt jatkamaan harjoituksia suunnitelmien mukaan. Halliharjoittelupaikkakin on ratkennut, kun Turun kaupunki antoi muutamalle olympiakisoihin tähtäävälle urheilijalle oikeuden harjoitella muuten suljettuna olevissa tiloissa.
– Kun kilpailukausi nyt typistyy loppukesään, olen voinut harjoituksissa tehdä erilaisia testauksia ja kokeiluja sekä jatkaa ominaisuuksien kehittämistä tavallista pidempään keväällä. Tarkoitus on menestyä kotikentän Kalevan Kisoissa Turussa ja hypätä Esan seuraennätys (nykyinen Eemeli Salomäki 560) sekä tähdätä sitten ensi vuonna olympiapaikkaan, kertoi Holttinen positiivisin mielin.

Johanna Witka (kuva Meri Vilen)

Kalevan kisat päätavoitteena

Vielä juniorisarjaan mahtuvan Johanna Witkan tavoitteet ovat 22-sarjan Pohjolan ja Baltian mestaruuskilpailuissa Tanskassa. Vuosi sitten Kalevan Kisoissa pistesijan napanneelle Witkalle Kalevan Kisat muodostavat nytkin oman sarjan SM-kisojen ohella tärkeimmät kotimaan kisat.
– Harjoittelu korona-aikana on sujunut hyvin Somerolla. Tulin heti rajoitusten alkaessa Tampereelta Somerolle ja hoidan opiskelut etänä, niin kuin kaikki muutkin tässä tilanteessa.

Jenni Vuori (kuva Juha Tuuna/SSS)

Keihäänheittäjä Jenni Vuori on myös päässyt harjoittelemaan talvikauden hyvin ja monipuolisesti kesää varten.
– Keihästä olen käynyt heittämässä kerran viikossa, pari kertaa jo kentälläkin. Toivotaan, että loppukesästä pääsisi kisaamaankin. Kalevan Kisat ovat päätavoitteena.

Linnea Harala (kuva Meri Vilen)

Suurimman osan Someron maisemissa tämän kevään on harjoitellut myös kestävyysjuoksija Linnea Harala . Hän on Portugalin harjoitusleirin jäljiltä kipeytyneen polven takia joutunut tekemään osin korvaavia harjoitteita pääasiassa pyöräillen, mutta päässyt nyt jo kevyesti juoksemaan.
– Onneksi olen muuten säilynyt terveenä. Kyllä tästä taas noustaan ennätyskuntoon, jos ei tänä syksynä, niin sitten ensi kesänä, kertoo viime kesänä niukasti Kalevan Kisojen estemitalista jäänyt Harala.

Jani Pihkanen (kuva Kari Eerikäinen)

Moukarivalmentaja Jani Pihkanen on harjoitellut myös Kalevan Kisat tavoitteenaan. Nuori Max Lampinenkin saattanee yltää jo Kalevan Kisoihin.

Max Lampinen (kuva Kari Eerikäinen)

Turussa pidettävistä Kalevan Kisoista on niin ikään haaveillut ex-turkulainen Eemeli Salomäki . Lajivaihtoehtona hänellä lienee myös joku muu kuin seiväshyppy, mutta saa nähdä, yllättääkö Salomäki vielä kerran.
Näin Esalla on mahdollisuus ennätysmäisesti jopa kymmeneen urheilijaan Kalevan Kisoissa. Näin sikäli, mikäli kisat pidetään ja kaikki onnistuvat tavoitteissaan.

Eemeli Salomäki

Moukarityttöjen tähtäin tulevissa kisoissa

Positiivisuutta korostaa Silja Kosonen , joka on koko kevään päässyt harjoittelemaan hyvin niin Turun seudun kuin Someronkin harjoituspaikoilla. MM-kisojen peruuttaminen toki harmittaa, mutta Kalevan Kisat, oman sarjan SM-kisat sekä pohjoismaiset kisat antavat vielä tällekin kesälle tavoitteita.
– Tähtäin on myös jo ensi vuoteen ja siellä mahdollisiin isoihin kisoihin. Motivaatio on pysynyt yhtä hyvänä kun aikaisemminkin. Kun tähtäimessä ovat olympialaiset tulevaisuudessa, niin tämä on vaan pieni hidaste matkassa, kertoo Silja Kosonen, jonka kevään ilonaiheisiin kuuluu myös tuore ajokortti tuomaan helpotusta harjoitusmatkoihin.

Marika Virtanen ja Silja Kosonen.

Harjoitusten osalta myös Marika Virtasen tilanne on ollut hyvä. Hänkään ei ole antanut peruuntuneiden arvokisojen häiritä itseään.
– Hyvillä mielin mennään kohti kesää, vaikka tämä kausi näyttää jäävän lyhyemmäksi kuin muut. Innolla odotan, millaisiin lukemiin päästään tänä vuonna ja tavoitteet ovat omien SM-kisojen ja Ruotsi-ottelun osalta korkealla.
Virtaselle ensimmäisten Kalevan Kisojen kokeminen kotikaupungissaan olisi myös mieleenpainuva elämys.

Veikka Sarén

Veikka Sarénin kisat kotimaassa

Veikka Sarénin päälajin triathlonin kansainväliset kilpailut jäänevät tänä vuonna väliin. Kotimaiset SM-kilpailut on suunniteltu pidettäväksi neljänä elokuun viikonloppuna. Ennen niitä mahdollisesti järjestettävät pienempien kisojen ratajuoksut, jos niitä pystytään järjestämään, kiinnostavat kovakuntoista Sarénia. Kiireisen elokuun triathlonkisojen jälkeiseen aikaan ”väljemmille vesille” syys-lokakuulle siirretyt maasto- ja maantiejuoksujen SM-kisat voisivat ehkä nyt myös mahtua Sarénin ohjelmaan.
– Treenit ovat sujuneet hyvin ja perusharjoittelua on tullut mukavasti alle.