Vuonna 2010: Kauppa panee elintarvikeyrittäjän koville

0
Outi Kolattu-Tolvi (vas.) antoi tietopaketin kutuista, juustojen valmistuksesta ja maaseutuyrittäjyydestä maa- ja metsätalousvaliokunnan demarijäsenille Katja Taimelalle (takana oik.), Lauri Kähköselle ja hänen eduskunta-avustajalleen Milka Parviaiselle (edessä oik.). Ryhmään kuuluivat myös kansanedustaja Esa Lahtela ja Taimelan avustaja Antti Kotti.

Somero-lehti 7.5.2010

Teksti ja kuvat Salli Lehtinen

Salolainen kansanedustaja Katja Taimela, joka on kuulunut valiokuntaan pari vuotta, johdatti kollegansa Lauri Kähkösen ja Esa Lahtelan seudulle. Lahtela on ollut laatimassa mietintöjä valiokunnassa vuodesta 1995.
Kaikilla kolmella on käytännön kokemusta maa- ja metsätaloudesta. Lieksalainen Kähkönen muistelee tehneensä enemmän kuin tarpeeksi maatalon töitä sukulaisen tilalla kesäkaudet ja hoiti parin maatilan kirjanpitoakin. Heinää hevosille kasvattava kiteeläinen Lahtela on yksi eduskunnan seitsemästä kansanedustajasta, joka saa maataloustukia. Taimela on kaupunkilaismetsänomistaja.
Galtmanin lihajalostamon Salossa katsottuaan ryhmä jatkoi Kolatun Vuohijuustolalle. Outi Kolattu-Tolvi selvitti maatalouden sivuelinkeinoksi aiotun ja aikoja sitten pääelinkeinoksi muuttuneen yritystoiminnan vaiheita ja juustojen valmistusta.
Kolatun Juustola on lajissaan toiseksi suurin Suomessa. Juustoja valmistui viime vuonna 54 000 kiloa ja kahden ja puolen vuoden päästä pitäisi päästä 75 000 kiloon. Lehmänmaidosta syntyy juustoa perinteisen Ilves-juuston reseptillä.
Kaksi kauppaketjua hallitsee Suomen elintarvikekauppaa. Outi Kolattu-Tolvi myönsi, että ne panevat yrittäjän koville. Kauppaketjun ostaja lemppaa kotimaisen hyllyltä ja ottaa ulkomaisen tilalle, kun sen saa halvemmalla. Muutokset voivat olla hyvinkin äkillisiä.
Somero ja Helsinki ottivat nopeasti juustolan tuotteet omakseen. Lähiseudulle ja Turkuun kauppa oli pitkään tahmeampaa. Esimerkiksi yksikään salolaisravintola ei vielä ole ottanut niitä tarjolle.
– Miten olette pärjänneet elintarvikevalvonnan kanssa, Kähkönen kyseli.
Maassa on esimerkkejä pienyrityksistä, jotka ovat kaatuneet elintarvikevalvonnan byrokratiaan ja valvontamaksuihin. Kolatun Juustolassa on pärjätty terveysviranomaisten kanssa, kun tapana on ollut kysyä ennakkoon neuvoa. Paljon haukuttu Evirakaan ei ole ongelma, mutta maakunnallisten valvontaviranomaisten ristiriitaiset tulkinnat kylläkin.
– Sivistävä kierros, valiokunnan kansanedustajat tuumasivat. Seuraava etappi oli Simo Mäen lypsytila Raatalassa.

Juustojen kypsytys kiinnosti kansanedustaja Lauri Tähkästä.