Keanne van de Kreeke kuvitti lastenkirjaanmuistoja etsivät mursun ja rotan

0
Lastenkirjan piirrokset ovat mustavalkoisia. Sillä teokseen haluttiin dekkarimaista jännitystä.

Somerolainen kuvataiteilija Keanne van de Kreeke on kuvittanut lastenkirjan Muistoroiston jäljillä. Turkulainen Veera Vähämaa on kirjoittanut tekstin, jossa mursu ja rotta seikkailevat Turun Portsassa, kirjailijan lapsuusmaisemissa.

Eläinkaksikko perustaa etsivätoimiston ja alkaa jäljittää mummojen kadonneita muistoja.

– Muistot ovat hyvin tärkeitä. Ne muodostavat ikään kuin jokaisen oman tarinan, punaisen langan omasta elämästä. Minusta on tärkeä pysähtyä välillä. Prosessoida ja muistella asioita ennen kuin jatkaa taas oravapyörässä. Tämä korona-aika on siitä hyvä esimerkki, pohtii Keanne van de Kreeke.

Mitä jos ei olisi muistoja?

– Yrittäisin varmaan hakea niitä. Tekisin päiväkirjan, jotta pääsisin ainakin seuraavana päivänä lukemaan edellisen päivän tapahtumista.

Kirja käsittelee ennakkoluuloja ja erilaisuutta, kodin jättämistä ja yksinäisyyttä.

– Nämä teemat ovat olleet usein mukana kuvittamissani kirjoissa. Minusta ne ovat hyvin tärkeitä aiheita lapsille, jotta he oppivat käsittelemään ja puhumaan tunteistaan ilman että hävettää, toteaa somerolaistaiteilija.

– Seuraavassa sukupolvessa huomaa, että muutos on meneillään. Tämän päivän lapset ovat avoimempia tunteistaan. He oppivat käsittelemään tunteita paljon aikaisemmin kuin minun sukupolveni.

Muistoroiston jäljillä -kirja on Veera Vähämaan ensimmäinen lastenkirja. Van de Kreeke on kuvittanut jo useampia. Jos laskee myös oppikirjat sekä helppolukukirjat mukaan, niin hänellä on niitä tehtynä 27.

Kirjoittaja ja kuvittaja ovat toisilleen tuttuja useamman vuoden takaa Aurinkoinen tulevaisuus -toiminnasta.

– Silloin tällöin olemme jutelleet, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä. Pidän kovasti Veeran tyylistä kirjoittaa ja muutenkin hänen työtavastaan. Häntä kiinnosti minun kuvitustyylini. Viime vuonna hän otti minuun yhteyttä ja kysyi haluanko kuvittaa hänen kirjansa dekkarityylillä, kertoo Keanne van de Kreeke.

– Aika monen henkilön kanssa olet jo tehnyt yhteistyötä. Tämän ammatin kiva puoli on, että pääsee monenlaiseen yhteystyöhön ja monenlaisten ihmisten kanssa.

6–10-vuotiaille suunnatussa arvoitusdekkarissa huumori yhdistyy tarinaan ja mustavalkoisiin kuviin.

Tekijät päätyivät mustavalkoisuuteen saadakseen kirjaan dekkarityyliä ja jännitystä.

– Mustavalkoisuus sopii tekstiin mainiosti! sanoo Keanne van de Kreeke.

Teos on ensimmäinen osa Etsivätoimisto Muro -sarjaa. Toinen osa tulee pikku hiljaa työn alle. Siinä tullaan seikkailemaan merirosvojen kanssa Kustavissa. Kakkososa ilmestynee 2021 syksyllä.

Somerolaistaiteilijalla on parhaillaan työpöydällään myös ikiomaa tuotantoa.

– Teen viimeistä kuvaa kalenterista. Kuvat ovat eläinaiheista. Toivon saavani sen syksyllä painoon.

– Olen samalla valmistautumassa syksyn projekteihin. Tulossa on muun muassa näyttelyjä, työpajoja ja teatteriprojekti. Toivottavasti nämä toteutuvat, miettii taiteilija Keanne van de Kreeke.