Kun saa tehtävän ratkaistua, tulee hyvä fiilis

0
Tieteen matematiikan kokeessa tarvitaan päättelykykyä ja oivallusta. Tietenkin apua on hallussa olevista laskukaavoista.

Someron lukion opiskelijat, abiturientit Elias Koskinen, Jooel Mäntymaa ja Venla Vasama menestyivät Neljän tieteen kisoissa.

Valtakunnallisessa matematiikan mittelössä Jooel Mäntymaa oli sijalla 24, Venla Vasama sekä Elias Koskinen sijalla 47. Koskinen osallistui fysiikan, kemian ja tietotekniikankin kilpailuihin, muttei menestynyt niin hyvin kuin matematiikassa.

Vasama osallistui matematiikkakisaan myös lukion ykkösellä ja kakkosella, ja pääsi niissäkin 50:n parhaan joukkoon. Kansallisissa kisoissa ratkaistavana ei ole suoria laskutehtäviä, vaan niissä pitää päätellä, järkeillä ja yhdistellä oppimaansa.

– Tehtävät ovat haastavia, selvittää Venla Vasama.

Matematiikassa häntä innostaa ratkaisun etsiminen.

– Kun on saanut tehtävän ratkaistua, niin tulee hyvä fiilis.

Venla Vasama on innostunut matematiikasta lukiossa. Hänestä siihen on pitkälti syynä Someron lukion hyvä opetus ja positiivinen oppimisympäristö.

– Lukiossa on oltu joustavia ja valmiita auttamaan. Tukiopetusta on saanut aina kun on tarvinnut. Opetus on ollut yksilöllistä; opettajalle on voinut laittaa viestiä ja aina on saanut avun, kiittelee abiturientti opettajaansa Sirpa Rietziä.

Hän kiittää myös opiskelukavereitaan.

– Ikäryhmä pitkän matematiikan opiskelijoita on hyvin samanhenkistä. Ei ole outoa, että on kiinnostunut matematiikasta.

Venla Vasama aikoo hakea opiskelemaan yliopistoon Tampereelle. Hän on haarukoinut erilaisia teknisiä aloja, joista valmistuu diplomi-insinööriksi.

– Minulle ei ole vielä selkiytynyt, mikä tekniikan ala on ominta minulle.

Korona tuo omat sävynsä opiskelemaan hakeville.

– Tässä odotellaan tietoja, miten edetään: ei pääsykokeita, pelkällä todistuksella sisään, verkkokursseja vai mitä. On poikkeustilanne, jossa kaikki on sekaisin ja avoinna.

Elleivät yliopiston ovet aukea, Venla Vasama tekee töitä tai aloittaa opiskelut avoimen yliopiston puolella.

Matemaattisten aineiden liitto, Maol ry, järjestää joka lukuvuosi peruskoululaisille ja lukiolaisille valtakunnalliset kilpailut matematiikasta, fysiikasta, kemiasta ja tietotekniikasta. Tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita matemaattisten aineiden opiskeluun, tuoda nuoria yhteen ja luoda myös verkostoja.

Kilpailujen parhaat pääsevät jatkovalmennukseen ja heistä parhaat kilpailemaan muun muassa tiedeolympialaisiin.

– Saamme vuosittain muutamia innostumaan kilpailuihin osallistumisesta. Tänä keväänä olimme ylpeitä, kun kolme abiturienttiamme pääsi matematiikkakilpailussa palkittavien joukkoon, kertoo lukion rehtori Merja Klemola.

Palkintotilaisuus oli Turussa ja tilaisuuteen liittyi yhteistyökumppaneiden esittelyä ja tutustuminen Turun yliopistoon. Tällä kertaa ei jaettu rahapalkintoja, vaan Turun seudun Maol ry:n yhteistyökumppaneiden mainoslahjoja.

Lounaismaan Osuuspankki muistaa somerolaismenestyjiä pienin palkinnoin. He saavat tunnustukset ylioppilastodistusten mukana myöhemmin keväällä.