Kylvötöihin tuli takapakkia

0

Ensimmäiset traktorit ilmestyivät Somerolla kylvöpelloille ainakin viikko ennen vappua. Ilmat kuitenkin jatkuivat koleina, eikä roudattoman talven jälkeen somerolaisille saville ole asiaa liian aikaisin. Kovin hyvin siemen ei idä kylmässä maassa.

Viime viikolla ilmat alkoivat lämmetä. Kuten perinteisiin kuuluu, äitienpäivinä pelloilla oli kova vilske. Navakkana puhaltanut tuuli tehosti maan kuivumista.

Säät säätävät aina peltotöiden joutumista. Tänä vuonna lumiräntää ei satanut vappuna, vaan vasta äitienpäivän jälkeen seuraavana maanantaina. Sateita ennustetaan tulevan liki päivittäin jopa ensi viikkoon asti, jotka toivottavasti eivät ole runsaita. Yöpakkasiakin säätieteilijä povaa.

Vähäisiä syyskylvöjä on jouduttu Somerollakin tekemään uusiksi.

Koronavirus ei ole sairastuttanut viljelijöitä. Uhkakuva oli ilmassa, ja pahimmillaan epidemia olisi saattanut pienentää pelottavalla tavalla Suomen omavaraisuutta.