Liikaa ennakkoluuloja

0
Kuva jane Iltanen/TS

Kuulutko sinäkin ihmisiin, joilla on ennakkoluuloja “erilaisista” ihmisistä kuten tummaihoisista, maahanmuuttajista tai seksuaalivähemmistöistä? Esimerkiksi jos näet kaupassa, kadulla tai ihan missä vain maahanmuuttajan, ajatteletko automaattisesti, että hän tekee jotain rikollista, esimerkiksi ryöstää sinut tai vaikka raiskaa? Monet eivät tajua, että teon takana voi olla ihan suomalainenkin.
Pienet lapset eivät osaa asettaa ennakkoluuloja tummaihoisia tai muuten erilaisilta näyttäviä ihmisiä kohtaan, vaan pitävät heitä samanarvoisina, kun taas monet aikuiset asettavat ennakkoluuloja näitä ihmisiä kohtaan. Sanotaan, että esimerkiksi kehitysvamma ei tartu, mutta asennevamma voi “tarttua” tai “periytyä”. Aikuisten vastuulla todellakin on, miten lapset opetetaan suhtautumaan erilaisuuteen. Voisi ehkä vielä mainita, että eletään 2020-lukua. Tähän maailmanaikaan luulisi, että jokainen olisi törmännyt erilaisuuteen. Salon kokoisessa paikassa on esimerkiksi jo kymmeniä maahanmuuttajalapsia kouluissa.
Minun mielestäni tähän asiaan pitäisi tulla muutos, koska ihmisten pitäisi olla keskenään samanarvoisia. Tuntuu mielestäni väärältä luokitella ihmisiä pelkän ulkonäön ja kuuleman perusteella. Ennakkoluuloja voi vähentää ottamalla aiheesta selvää, esimerkiksi lukemalla aiheesta tietoa luotettavalta nettisivustolta.
Olen myös kuullut ikävän tapauksen, jossa noin 30-vuotiasta maahanmuuttajataustaista miestä ei ole otettu töihin, vaikka hän oli pätevä työhön. Syrjinnän syynä on se, että hän ei ole suomalainen, vaikka on asunut Suomessa yli 10 vuotta. Hän ei ole edes koskaan tehnyt mitään rikoksia, joten häntä syrjitään vain ulkonäön takia.

Mietiskelevä 14-vuotias