Mehiläinen vetäytyi palvelutalon rakentamisesta

0
Uutta palvelutaloa tarvitaan Somerolla, mutta sen rakentajan löytäminen ja rakennuttaminen odotuttaa itseään.

Terveysalan yritys Mehiläinen ei rakenna uutta palvelutaloa Somerolle. Se perustelee vetäytymistään muuttuneella markkinatilanteella.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen sanoo yrityksen perusteluna olleen, että hoivapalvelukenttä on muun muassa koronan takia muuttunut eikä hanketta ole mahdollista yrityksen puolesta jatkaa aiemmin suunnitelluilla ehdoilla.

Kaupungin saamassa viestissä viitataan myös kilpailu- ja kuluttajaviraston linjaukseen. Esimerkiksi on otettu Mehiläisen Savitaipaleelle vanhojen kiinteistöjen tilalle kaavailema 60-paikkainen palvelutalo. Mehiläisen oli rakentamisen jälkeen tarkoitus pyörittää myös tätä, kuten Someronkin palvelutalon toimintaa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoi Savitaipaleen järjestelyn hankintalain vastaiseksi. Syynä oli, ettei asumispalveluita koskevaa sopimusta oltu kilpailutettu.

Mehiläisen mukaan asia kestäisi kilpailu- ja kuluttajaviraston tarkastelun, jos ikäihmisten asumispalvelut olisi Somerolla avoimesti kilpailutettu.

Kaupunginvaltuusto päätti myynnistä Mehiläiselle kaksi vuotta sitten. Tarkoitus oli, että Mehiläinen ostaa Tervaskannon palvelutalon 2,3 miljoonan euron arvosta Someron kaupungilta. Yrityksen piti rakentaa tilalle uusi 60-paikkainen palvelutalo, jossa on 45 tehostetun ja 15 kevyemmän palveluasumisen paikkaa.

Alkuvuodesta 2020 Mehiläinen esitti kaupungille, että palvelupaikkoja olisikin vain 45 ja hoitopäivien hintaa tulisi korottaa.

Kaupasta ei ehditty solmia vielä virallista sopimusta kaupungin ja Mehiläisen välille.

Kaupungin on nyt vietävä itse hanketta eteenpäin. Tällä hetkellä Tervaskannosta on käytössä vain kaksi kerrosta. Alakerta suljettiin kosteusvaurion vuoksi kolmisen vuotta sitten.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunki jatkaa Tervaskannon korvaavan ratkaisun valmistelua siltä pohjalta, että kaupunki pyrkii löytämään noin 50–60-paikkaisen palvelutalon rakentajaksi investoijan, jolta kaupunki vuokraa tilat, ja jossa se tuottaa hoivapalvelut ensisijaisesti itse tai omistamansa niin sanotun in house -konserniyhtiön toimesta.

Lisäksi tämän valmistelun rinnalla huomioidaan Turun seudun asumispalvelukilpailutuksen mahdollisesti tuomat mahdollisuudet avata neuvottelut uudestaan Mehiläisen kanssa.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa torstai-iltana 28.5.