Vuonna 2010: Merja Oras ryhtyi yrittäjäksi ja hoitamaan muiden yrittäjien kirjanpitoa

0
Kuvateksti

Somero-lehti 7.5.2010

Teksti ja kuva Merja Ryhtä

Merja Oras on tehnyt laskentatoimen tehtäviä lähemmäs 30 vuotta. Vuonna 1979 kauppaopistosta valmistuttuaan hän on toiminut yrityksissä kirjapitäjänä, pääkirjanpitäjänä, talouspäällikkönä ja talousjohtajana. Viimeinen pesti vieraalla kesti 26 vuotta.
– Mietin, että nyt tämä on nähty. Ennen kuin jään eläkkeelle, on tehtävä vielä jotain muuta, omaa ja hauskaa, kertoo tilitoimiston Pienyritystalo Nuppulinnaan huhtikuussa avannut Merja Oras.
Hän kypsytteli pitkään ajatusta oman yrityksen perustamisesta. Hän tunnusteli yrittäjyyttä tekemällä ansiotyön ohella kirjanpitoa muutamille asiakkaille. Sivutyö rupesi pikku hiljaa laajenemaan.
– Huomasin, että onkin äärettömän hauskaa tehdä itselle töitä.
Oras suoritti työn ohessa kirjanpito- ja laskenta-alan ammattilaisten asiantuntijatutkinnon, KLT:n.
– Se oli minulta tunnustelua taitoihini. Sain tutkinnon suorittamisesta vahvistusta. Varmistuin, että tietoni ovat ajan tasalla.
Oraksen asiakkaat ovat yrityksiä ja ne ovat suurimmaksi osaksi Somerolta. Joukossa on monen alan yrityksiä.
– Tarvitsen vielä lisää asiakkaita, jotta pystyn elättämään itseni. En tavoittele ihmeellisiä, kunhan saan tästä elannon.

Talousasiat ovat mielenkiintoisia

Talousasiat ovat Merja Oraksen mielestä tavattoman mielenkiintoisia. Jo opiskeluaikoina hän koki onnistumisen hetkiä, kun sai tilit menemään tasan.
– Tässä työssä ei koskaan tule valmiiksi. Ratkon jatkuvasti yhtälöitä ja ongelmia.
Hän kokee kirjanpitäjänä olevansa yrittäjien työn helpottaja ja neuvonantaja.
– Annan kirjanpitoon ja verotukseen liittyviä neuvoja. Jaan tietoa muille, jottei yrittäjille tulisi virheitä. Esimerkiksi ovatko ennakkoverot riittäneet vai pitääkö tehdä muutoksia.
Neuvojen antaminen on joskus vaikeaa kun tulevaisuuden ennakointi on epävarmaa. Vuodet ovat erilaisia ja tulot heilahtelevat suhdanteiden mukaan.
– Yritän ennustella, mutta ei se helppoa ole.

Uudet kiemurat ongittava esiin nopeasti

Tietyt perussäännöt rytmittävät kirjanpitäjän työtä.
– Järjestelen, numeroin, tiliöin, kirjaan ja otan tarvittavat tulosteet.
Työ tilitoimistossa vaatii järjestelmällisyyttä, mutta myös jatkuvaa opiskelua kirjanpidosta ja verotuksesta.
– Uutta kiemuraa tulee koko ajan. Eikä esimerkiksi verohallinto ehdi tiedottaa meille tilitoimistoille niistä hyvissä ajoin etukäteen.
Merja Oras otaksuu, että seuraava koitos on arvonlisäveroprosenttien muutos, joka astuu voimaan heinäkuussa. Se yrittäjän tulee huomioida hinnoittelussa ja laskentajärjestelmissä.