Nella Mäen kuvasarja mukanaYhdessä hetkessä -näyttelyssä

0
Mustavalkoinen 2 tyttöä on yksi otos Nella Mäen neljän kuvan sarjasta. Kuvaaja itse oikealla.

Somerolainen Nella Mäki on yksi 12 tekijästä, jotka ovat mukana Muurlan Opiston valokuvauslinjan opiskelijoiden Yhdessä hetkessä -nimisessä valokuvanäyttelyssä.
– Tänä vuonna valokuvauksen opiskelijat poikkeavat perinteistä ja tuovat työnsä koteihin nähtäväksi verkkogallerian kautta. Näyttely on upea mahdollisuus kurkistaa 12 valokuvaajan erilaisiin näkemyksiin keväästä 2020, kertoo tiedottaja Santeri Haranto .
– Yhdessä hetkessä koko maailma muuttui. Rajat sulkeutuivat, lentokentät hiljentyivät, ihmiset joutuivat eristyksiin, kouluissa siirryttiin etätöihin, väisteltiin toisiamme kaupoissa hyllyjen väleissä piileskellen. Pestiin käsiä ja tuijotettiin tietokoneen ruutua pitkät päivät. Totuimme aloittamaan päivän opetukset kysymyksillä: kuuluuko, näkyykö, pätkiikö, mikä täällä kohisee…, kuvailee poikkeusoloja valokuvauslinjan pitkäaikainen opettaja Kikka Niittynen .
Yhdessä hetkessä muuttuivat myös Muurlan opiston kevätnäyttelyn suunnitelmat.
– Olimme tekemässä ympäristötaidenäyttelyä Teijon kansallispuistoon, ja suunnitelmat olivat jo pitkällä. Olimme ajatelleet tehdä tänä vuonna näyttelyn, jollaista emme olleet aikaisemmin tehneet, ja nyt oli ollut siihen sopiva hetki. Ja erilainen siitä todella tuli. Päätimme siirtää perinteisen näyttelymme verkkoon, ensimmäistä kertaa valokuvauslinjan 31 vuotisen historian aikana, Niittynen kertoo.
– Alun ihmettelyn jälkeen uusi suunnitelma alkoi vaikuttaa hyvältä. Saimme näyttelyprosessia ohjaamaan sekä markkinointia suunnittelemaan alan vahvan ammattilaisen Heli Mäenpään . Totesimme, että digitaalinen näyttely antaa uusia mahdollisuuksia töiden esittelyyn sekä voi tuoda paljon katsojia. Muutamassa viikossa uusi konsepti oli mietitty ja uudet näyttelytyöt kuvattuna.
Somerolaisopiskelija Nella Mäellä on näyttelyssä neljän kuvan sarja.
– Lähestyin kevään 2020 aihetta siitä näkökulmasta, että me olemme tilanteessa yhdessä. Jokainen tarvitsee toista, jokainen tarvitsee halausta, kertoo Mäki, joka esiintyy itse kuvissaan ystävänsä kanssa.
Hän kehuu sitä, että vaikka aihe oli kaikilla sama, jokaisen kuvaajan työt ovat omannäköisiä ja jokainen erottuu omalla tyylillään.
Mäki kuvaa mieluiten muotokuvia ja ihmisiä ylipäätään.
– Minulla oli ollut kamera jo pitkään, mutta innostuin kuvaamisesta vasta kun oma lapsi syntyi. Aloin kuvata enemmän ja huomasin, että tykkään siitä kovasti.
Opiskelu Muurlassa on ollut mieleen.
– Tämä koulu on antanut todella paljon. Tykkään ihan hirveästi ja suosittelen muillekin. Eihän Somerolta ole kuin 40 minuutin matka Muurlaan.
Opiskelu pienen lapsen kanssa on myös sujunut hyvin.
– Devin on päivisin hoidossa ja minulla on myös hyvä lähipiiri, joka auttaa tarvittaessa.
Valokuvauksen opinnot päättyvät tähän kevääseen.
– Voi olla, että jossain vaiheessa opiskelen lisää. Alalla teen kuitenkin jo nyt keikkaa. Enimmäkseen lapsi- ja perhekuvauksia sekä muotokuvauksia. Toivoisin, että tulevaisuudessa työnkuvaan kuuluisi ainakin jollain lailla valokuvaus. Koen olevani oikealla tiellä.
Näyttelyyn voi tutustua osoitteessa www.yhdessahetkessa.fi. Se on avoinna 21.6. saakka.
Näyttelyn valokuvia tulee myös myyntiin. Puolet tuotoista lahjoitetaan Anna Tukesi Ry:n kautta vähävaraisille lapsiperheille ruokakasseihin.
Muurlan opisto on luovien alojen kansanopisto. Opistossa on opetettu valokuvausta 31 vuoden ajan.

Nella Mäki kuvaa mielellään ihmisiä. Tämän kuvan hänestä on ottanut Moona Mäntyvaara.
Tomi Ahosen näkemys aiheesta.
Moona Mäntyvaaran teos.