Nyt pääsee reippailemaan metsiin omatoimirasteille

0
Mikko Kankare toteaa, että tarkoituksena on vähentää ruuhkia ja lähikontakteja rasteilla.

Somerolaiset ja muutkin pääsevät nyt omatoimirasteille metsään reippailemaan ja suunnistamaan. Monilla paikkakunnilla siihen on lähdetty, ja somerolaiset seurasivat hyvää esimerkkiä.

Someron Esa noudattaa Suunnistusliiton ohjeita koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolosuhteiden aikana. Tästä syystä Torstairastit järjestetään ainakin alkukesän ajan omatoimirasteina.

Esan Suunnistusjaoston puheenjohtaja Mikko Kankare kertoo, että ensimmäiset rastit pystytettiin viime torstaina 30.4. kahteen paikkaan – Palman sekä Lamminjärven/Paltan alueille. Reittivaihtoehtoina ovat tutut 2, 3 ja 5 kilometriä sekä rastibongaus.

– Teemme yhtä aikaa radat aina kahteen eri maastoon. Ja kahden viikon välein tulee taas uudet radat. Tarkoituksena on, että saamme tehokkaasti vähennettyä ruuhkia ja lähikontakteja rasteilla, Mikko Kankare toteaa.

Omatoimirastit antaa uuden tervetulleen mahdollisuuden tutustua lajiin, jos isoon väkijoukkoon ei aiemmin ole uskaltautunut. Nyt ruuhkia ei ole.

Rastilaisia ei myöskään sidota vain yhteen torstai-päivään viikossa. Suunnistamaan pääsee minä viikonpäivänä tahansa.

– Kyselyjä monitoimirasteista on tullut. Sen takia tällaiseen lähdettiin, että suunnistukselle saataisiin lisää harrastajia, kun monet muut lajit ovat kiellettyjä. On hienoa kuulla, että omatoimirastit ovat jo herättäneet mielenkiintoa, Mikko Kankare pohtii.

Alkuun lähtö on helppoa. Ratamestarit suunnittelevat mukaan myös helpompia vaihtoehtoja lajia aloittaville.

– Rastibongauskartalle voi itse suunnitella pidemmänkin matkan. Helppo kakkosen rata tukeutuu polkuihin ja selkeisiin maastokohteisiin, joten se sopii erinomaisesti lajiin tutustuville, aloitteleville suunnistajille sekä perheiden pienimmille, Kankare muistuttaa.

Parkkipaikat ilmoitetaan Esan nettisivuilla. Tällä hetkellä käytössä oleville radoille opastukset ovat osoitteissa Palmantie 8 sekä Maisankannontie 86.

– Radat julkaistaan Esan Suunnistusjaoston linkkisivulla, josta voi helposti tulostaa pdf-muotoisen kartan. Kannattaa muistaa, että mustesuihkutuloste voi suttaantua kostuessaan, joten kartta kannattaa laittaa muovin sisään poudallakin, Mikko Kankare vinkkaa.

Omatoimirasteilla ei ole järjestettyä ajanottoa. Rastipisteet on merkitty maastoon kreppinauhalla (keltainen ja valkoinen). Rasteilla ei ole koodeja tai kapuloita eikä mitään leimata. Kosketustartuntoja ei tule.

Perinteiseen torstain aikatauluun siirrytään, kun rajoitukset ovat ohi.

– Alustavasti kalenteriin on sovittu omatoimirastit juhannukseen asti. Tarvittaessa jatkamme toimintaa tällä mallilla pidemmälle.

Omatoimirasteista voi maksaa haluamansa summan. Tilinumero ja ohjeet löytyvät jaoston nettisivuilta.

– Kaikesta on apua seuratoiminnallemme, jotta saamme tulevaisuudessakin järjestettyä laadukkaita Torstairasteja. Halutessaan voi ostaa tälle kesälle myös kausikortin, Kankare muistuttaa.

Maastossa jokainen liikkuu omalla vastuulla. Oman turvallisuuden vuoksi on hyvä ilmoittaa läheiselle tai tuttavalle, minne on menossa. Puhelin on myös hyvä olla matkassa ja luonnollisesti auton varustukseen kuuluu ensiapulaukku.