Someron alueen postin lajittelu siirtyi Somerolta Forssaan huhtikuun alkupäivinä. Samalla tehtiin muutoksia Someron jakelureitteihin, esimerkiksi yhdistettiin reittejä. Lenkkien määrä väheni kolmanneksella. Nyt Somerolla on yhdeksän jakelureittiä, joista osa suuntautuu Koskelle.

Muutosten jälkeen päiväposti on tullut entistä myöhemmin, esimerkiksi Arimaantien varteen noin kello 18–19 tietämillä. Asukkaat ovat todenneet, ettei voi puhua enää päiväpostista.

Lajittelusiirron yhteydessä Somerolla maakuntaan postia jakavien reitteihin lisättiin osia taajamasta. Keskustan jakoalue pilkottiin osiin, eikä alueella enää jaeta postia polkupyörällä.

– Perinteisen postin määrä vähenee digitalisaation takia voimakkaasti. Jakelukustannukset nousevat, kun jaettavaa on entistä vähemmän. Tavoitteenamme on taata postinjakajille täydet työpäivät postimäärien vähentymisestä huolimatta myös Somerolla. Kun työntekijä saa kunnon ansion yhdestä työstä, hänen ei tarvitse raapia leivänmurusia monesta eri työstä, selvittää Postin aluepäällikkö Timo Honkasalo.

Hän sanoo, että vie hetken aikaa, kunnes lajittelijat Forssassa oppivat postin lajittelulistat ja jakelujärjestyksen uusille alueille.

– Somerolta Forssaan siirron yhteydessä ei olisi ollut mitään ongelmaa, jos olisi edelleen samat jakajat, jotka ovat lajitelleetkin postin. Mutta lajittelun keskittäminen on tarpeen kustannusten nousun hillitsemiseksi, perustelee Honkasalo muutosten tarpeellisuutta.

– Onkin tärkeää, että lähettäjä laittaa postiinsa oikean osoitteen. Oikeat osoitetiedot helpottavat sekä lajittelua että jakelua. Oikeilla osoitteilla posti menee perille, lupaa Honkasalo.

Aluepäällikkö sanoo, että kun rutiinit karttuvat, niin jakoajasta saadaan puolisen tuntia, korkeintaan tunti pois. Mutta ei kuitenkaan enää palata aikaisempaan postintuloon.

– Jatkossakin päiväpostia jaetaan vielä kello 17–18. Kyllä se on niin, että kun reitit ovat pitkiä, niin aina joku saa postin viimeisenä siellä hännänhuipussa.