Ravintolat ja kahvilat avautuvat – lähtevätkö ihmiset liikkeelle?

0
Jaana ja Markku Vuorela laittoivat kahvilan terassia kuntoon ensi viikon maanantain avausta ja kesää varten.

Kahvilat ja ruokalat valmistautuvat ensi viikon maanantaita varten. Siitä lähtien ne saavat jälleen päästää asiakkaita sisälle syömään ja kahvittelemaan.

Yrittäjät ovat innoissaan, että kuppilat saavat olla taas auki. Heitä mietityttää, uskaltavatko ihmiset lähteä liikkeelle. Joutuuko istumaan tyhjän panttina vai tuleeko väkeä paikalle.

– Ensimmäiset viikot näyttävät, miten homma lähtee pyörimään ja onko asiakkaita. Toivotaan nättiä kesää, kun nyt toimitaan pitkälti terassien voimin, tuumaa Liisa Hanhikari Ravintola Hämeenportista.

Kevään bussikuormat, Someron matkailijat jäivät tältä keväältä ravintoloilta ruokkimatta.

– Se on melkoinen summa. Nyt ei liiku tanssikansa, kun lavat eivät ole auki, eivätkä teattereiden suurkuluttajat, kun näyttämöillä ei ole esityksiä, pohtii Liisa Hanhikari.

– Suomessa lyhyellä kesällä on pitänyt tehdä se tulos.

Turvallisuus edellä

Café Rosessa aloitetaan työt maanantaina vakioporukalla, mutta aukiolo on hieman aiempaa lyhyempi.

– Suljemme kahvilan jo kello 15. Katsotaan, miten väki liikkuu ja sovitellaan aukioloaikoja sen mukaan, toteaa yrittäjä Anu-Miisa Forell.

Jaana ja Markku Vuorela ovat harventaneet kahvilastaan asiakaspaikkoja. Tuoleja on vähemmän, jotta varmistetaan, että turvaetäisyydet pitävät.

– Ei meillä muutenkaan sisällä ole ollut kovin tiivistä. Mutta näin varmistetaan, että mennään turvallisuus edellä, toteaa Markku Vuorela Maken Kaupasta ja Kuppilasta.

Hän on tyytyväinen, että kahvilalla on käytössään maapohjainen laaja terassi.

– Sinne saa aseteltua pöytiä etäälle toisistaan.

Hän toivoo, että ihmiset taas lähtisivät liikkeelle ja että tulisi kaunis kesä. Sillä hieman saataisiin poikkeusolosuhteiden tuomaa menetystä paikattua.

Ei buffetpöytiä

– Maanantaina avaamme ja lounasta tarjoillaan, kertoo Tapio Paakkunainen Someron Seurahuoneelta.

Noutopöytää ei saa olla.

– Asiakkaat kertovat tiskillä, mitä valitsevat. Henkilökunta annostelee ruoan ja tarjoilee pöytään. Asiakas voi noutaa sen tiskiltäkin, jatkaa yrittäjä Paakkunainen.

Ennen salissa pärjäsi lounaalla yksin, nyt tarvitaan kaksi työntekijää.

– Työllistäähän järjestely, mutta näillä mennään: terveys edellä, toteaa Paakkunainen.

Ravintola Hämeenportin lounasruokailu starttaa isolla terassilla. Bönde avataan samalla. Bönden sisältä on otettu puolet tuoleista pois.

Ruoka tilataan grillin luukulta.

– Laitamme tarjottimelle lautasannoksen, jossa on lounaan lämmin pääruoka lisukkeineen. Tietysti voi pyytää lisää. Jälkiruoka on annoksina kipoissa, kertoo Liisa Hanhikari.

Ruoan voi syödä joko Böndessä sisällä tai ulkoterassilla.

– Hämeenportin ravintolasali ja baari ovat kiinni syksyyn saakka. Yksityistilaisuuksia, juhlia siellä voi pitää.

Ravintola Rantatuvassa lounaat alkavat myös maanantaina, niinikään annosruokailuna. Asiakas tilaa ruoan annoslistalta, keittiö annostelee ja tarjoilijat kantavat ruoat pöytiin. Kahvit noudetaan itse.

Kello 23 suljetaan

– Kello 22 tulee valomerkki ja kello 23 on asiakkaiden kotiinlähdön aika, kertoo Peter Hiort af Ornäs Ravintola Rantatuvalta.

Hänestä myynti katkeaa kovin äkisti. Jos Hiort af Ornäs olisi saanut päättää, olisi ravintolojen sulkemisen aika ollut puolen yön jälkeen kello 0.30.

– Ihmiset olisivat saaneet sopivasti syödäksensä ja juodaksensa.

Hänestä jatkossakin, kun tästä koronasta päästään, niin ravintolat saisivat mennä hieman jälkeen puolen yön kiinni.

– Se olisi kuin vanhaan hyvään aikaan. Asiakkaat pääsevät ajoissa nukkumaan ja ovat kunnon unien jälkeen valmiita töihin seuraavana aamuna. Soittajat ja henkilökunta olisivat tyytyväisiä, kun pääsevät ihmisten aikoihin kotiin, ja yrittäjä, kun kustannuksista vähenisivät yötyöt. Sillä olisi paljon vaikutuksia moniin asioihin, pohdiskelee Peter Hiort af Ornäs.

Hän toivoo, että asiakkaat ymmärtävät koronaepidemian vakavuuden.

– Nyt vaaditaan tietämystä ja ymmärrystä. Tauti on arvaamaton, mutta sen aisoissa pitäminen on paljolti meistä itsestä kiinni. Pidetään turvavälit, ei yskitä päin eikä toikkaroida alkoholin kanssa.

Paikkoja pantu kuntoon

Kun epidemia alkoi Anu-Miisa Forell kaavaili pitävänsä pari leipomispäivää, jolloin kahvilasta voi noutaa korvapuusteja, sämpylöitä ja Brita-kakkua.

– Ne olivat suosittuja. Sain leipoa aika paljon enemmän kuin olin etukäteen kuvitellut.

Hän sanoo parin kuukauden aikana huoltaneensa itseään.

– 23 vuotta on vaan hurahtanut; työ nielaisi mukaansa. Olen pitänyt kyllä lomia, mutta lähtenyt aina jonnekin kauemmas. Nyt olen kävellyt 500 kilometriä, golfannut ja kiertänyt luonnonpuistoja, sanoo Forell.

Someron Seurahuoneella tehtiin tauon aikana keittiöremonttia.

– Kylmiö korjattiin kuntoon. Ei se onnistuisi tavallisen arjen keskellä. Keittiö on nyt uudessa iskussa, heittää Tapio Paakkunainen.

Markku Vuorela kertoo, että korona teki suuren rahallisen loven.

– Kyllähän tämä korona on taas osoitus siitä, ettemme me ihmiset pysty kaikkea päättämään.

Vuorelan perheen lapset ovat jo aikuisia ja opiskelemassa. Korona toi heidät vanhempien luo.

– Se oli aika mukavaa, kun kaikki olivat koolla, toteavat Vuorelat.

Kahvilat, ravintolat avautuvat tietyin rajoituksin

– 1.6. lähtien ruokapaikat ja ravintolat saavat jälleen olla auki tietyin rajoituksin.
– Asiakaspaikoista saa täyttää vain puolet, rajoitus ei ole voimassa terasseilla.
– Ruokia ei voi noutaa buffetpöydistä, annokset noudetaan ravintolan tiskiltä tai henkilökunta tarjoilee ne pöytiin.
– Pöytien ja muiden esineiden pinnat on pyyhittävä riittävän usein.
– Allkoholin anniskelu päättyy kello 22.
– Ovet saavat olla auki kello 23:een.
– Rajoitusten noudattamista valvovat aluehallintovirastot, rikkomuksista saattaa seurata toiminnan pysäyttäminen määräajaksi.
– Rajoitukset ovat alustavasti voimassa lokakuun loppuun, muutoksia tulee sen mukaan, miten koronaepidemia etenee.
– Hallitus tarkastelee rajoitusten jatkoa juhannusviikolla.

Myös Svensson avautuu
Lähimmäispalvelukeskus Svensson on koronaepidemian ajan valmistanut ruokaa noudettavaksi ja myös kuljettanut sitä tarvitseville. Aterioimaan rakennukseen ei ole päässyt.

Maanantaista lähtien myös Svenssonilla saa syödä ruokaa. Noutopöytää ei rajoitusten takia ole.

– Syömään pääsee. Me annostelemme ruoan lautaselle ja viemme pöytään, kertoo Riitta Lehtinen Svenssonilta.

– Meiltä voi edelleen noutaakin ruokaa. Jatkamme myös aterioiden kotitoimituksia eli voi olla edelleen kotona ja saada syötävää, toteaa Lehtinen.

Koronaepidemian aikana kotiinvietäviä ruoka-annoksia on ollut 10–20 vuorokaudessa.

Svenssonin salista on otettu puolet tuoleista pois, jotta pystytään pitämään riittävä etäisyys muihin ruokailijoihin.