Siinä näkijä, missä Takalo-Eskola

0

”Kulttuuri, paikallinen ja pienikin toiminta ovat kunnille erittäin tärkeitä osa-alueita. Ilman kulttuurin tekijöitä ei ole yhteisöjä, on vain asuinpaikkoja.”
Forssalainen taidemaalari, performanssitaiteilija, kirjailija Ilkka-Juhani Takalo-Eskola sanailee näin Ikkuna kadulle -lehdessä.
Mies puhuu viisaita, mietin mielessäni. Näinä kovina aikoina on hyvä, että joku muistuttaa kulttuurin merkityksestä yhteisöjen olemassaololle.
”Ilman yhteisöjä, ei ole ihmisyyttä”, Takalo-Eskola lisää. ”Voimme olla eri mieltä asioista, mutta kaikki olemme arvokkaita ihmisiä.”
Kuvataiteilija, performanssitaiteilja, kirjailija on 82 vuoden iässä edelleen toimelias ja persoonallinen kulttuurielämän vaikuttaja. Hän asuu Forssassa, mutta viettää kesät mökillään Somerolla.
Takalo-Eskolasta palautuu mieleeni vuosikymmenien takaa kuva, jossa hän rämpii suossa. Ilmeisesti se liittyi performanssitaiteeseen. Pitkä aika on siitäkin, kun tapasin hänet Aleksanteri Ahola-Valon näyttelyssä Somerolla. Hänen tietonsa ja näkemyksensä tekivät vaikutuksen.
Luulenpa, että hän osuu naulan kantaan puheissaan kulttuurin merkityksestä. Nyt on korona-aika ja kesän tapahtumakalenterit tyhjenevät tyhjenemistään. Jonain päivänä tämäkin menee ohi. Tulee taas aika luoda elämää yhteisöihimme ja rikastaa sitä kautta omaa oloamme.

Salli Lehtinen
toimittaja, eläkkeellä