Somerniemen KesäREKO nousi torinpuutteesta

0
Somerniemen KesäREKO -ringissä ovat mukana muun muassa Tanja Niskanen (vas.), Tomi Salmén, Sari Uutela, Terho Vikman, Oili Randell, Pirjo Salmén ja Essi Pietilä.

Somerniemen KesäREKO syntyi kesätorin puutteesta, sillä Somerniemen Kesätorilla ei ole poikkeustilanteesta johtuen toritoimintaa lainkaan tänä kesänä.
Ensi viikon lauantaista 6.6. lähtien Someron ja sen lähipaikkakuntien tuottajat ajelevat Somerniemelle Ämyrin parkkipaikalle tuomaan asiakkailleen lähiruokaa.

REKOsta saa muun muassa Pietilän tilan mansikoita …

– Kyseessä on kuitenkin REKO-toiminta, ei tori, huomauttaa Essi Pietilä Koskelta.
Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa (Rejäl konsumtion – Reilua kuluttamista) kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. REKO-renkaat toimivat Facebookin kautta suljettuina ryhminään, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan. Ryhmät toimivat vapaaehtoisvoimin ja sen ylläpitäjät eivät saa työstään palkkiota.
Nyt perustettu rengas löytyy Facebookista nimellä Somerniemen KesäREKO.
– Eli tuotteet on tilattava aina etukäteen, idean somerniemeläisestä REKOsta keksinyt Pietilä muistuttaa.
Ryhmässä on mukana nyt kymmenkunta tuottajaa, mutta lisääkin otetaan.
– Somerniemellä on hyvä henki. Haluamme omalta osaltamme nostattaa sitä, Pietilä sanoo.
– Tuomme esille suomalaisia tuottajia, elävää maaseutua. Teemme tuotantoketjua entistä läpinäkyvämmäksi ja esille myös itsellemme. Meidän kautta tuote saa kasvot.
Kokoontumispaikaksi valikoitui Ämyrin tanssilavan parkkipaikka, koska…
– Tori on tässä lähellä, eli olemme ihan huudeilla. Täällä on hyvin tilaa ja parkkipaikkoja, Pietilä sanoo.
Tuotteita tullaan jakamaan asiakkaille koko kesän ajan lauantaisin kello 11.
– Tilaus pitää tehdä edellispäivään mennessä, muistuttaa Kotinisun Terho Vikman .

Kotinisun leivonnaisia.

Osalle tuottajista toiminta on uutta, osalle tuttua.
– Meiltä menee tällä hetkellä tuotteita jo yli 20:een REKOON, kertoo Paijan tilalta Anna Paija .
Osalla tuotteita on tarjolla ympäri vuoden, ainakin pakasteena, osalla vain kausituotantoa.
– Esimerkiksi uudet perunat saadaan myyntiin tänä vuonna tuossa juhannuksen jälkeisellä viikolla, kertoo Pirjo Salmén .
– Vaikka hunajaa saakin ympäri vuoden, on sekin kausituote. Kennohunajaa saa vain loppukesästä, kertoo Tanja Niskanen .

Someron hunajaa.

Lihantuottajista Virtasen ja Nummelan lihakarjatila tekevät yhteistyötä REKOSSA.
– Kesäkuussa ei meillä ole vielä tuotteita myytäväksi, mutta myöhemmin kesällä kyllä. Pyrimme Nummelan tilan kanssa siihen, että ainakin toinen on paikalla, jotta naudanlihaa on saatavilla, kertoo Mikko Virtanen .
– Meilläkään ei ”rekoilla”, ennen kuin marjat ja hedelmät kukkivat. Vihanneksetkin meillä ovat enemmän noita myöhäiskauden tuotteita, siis kurpitsat ja sokerimaissit, kertoo Mervi Suni Ali-Marttilan tilalta Rekijoelta.

REKO-toiminnan perusperiaatteet 
ei jälleenmyyntiä
mahdollisimman läheltä
eettistä tuotantoa – mielellään luomua
toimitaan avoimesti ja läpinäkyvästi eli tuottajalla on velvollisuus kertoa tuotannosta
LähdeAitojamakuja.fi

Nummelan tilan lihaa.

Somerniemen KesäREKOm tuottajat
Pietilän tila, Koski Tl, mansikkaa: mehua ja hilloa
Tomi ja Pirjo Salmén, Somero, Hirsjärvi: varhaisperunaa
Leipomo Kotinisu, pellot Somerolla, leipomo Forssassa: leipomotuotteita
Oili Randel, Leppäkorpi: ternimaitoa
Uutelan Kanala ja Munapakkaamo, Somerniemi: luomukananmunia
Someron hunaja/Korpela, Pitkäjärvi: hunajaa
Virtasen lihakarjatila, Somero, Terttilä: naudanlihaa
Nummelan tila, Somero, Pitkäjärvi: ylämaankarjan lihatuotteita
Ali-Marttilan tila, Rekijoki: marjoja ja hedelmiä
Paijan tila, Somero, Pitkäjärvi: luomuleipää
Luomulandia/Talvisillan tähkä ja trekooli, Somero: tomaatteja

Nummelan tilan ylämaankarjaa laitumella.

REKO-toiminta poikkeusolojen aikana
-riskiryhmäläinen, kipeä tai oireinen ei saa tulla paikalle
-jos on paljon väkeä, on odotettava autossa
-kädet pestään ennen jakoon lähtemistä ja kotiin tultua, käsidesi käytössä ennen ja jälkeen jaon molemmilla osapuolilla
-asiakas ei koske tuottajaan tai tuottajan tavaroihin, tuotteet siirtyvät tuottajalta asiakkaalle ilman kontaktia
-lasku sähköpostiin, maksu pankkikortilla, MobilePaylla tai vastaavalla, maksupäätteeseen ei kosketa, ei paperisia laskuja, käteisellä vain tasaraha
-tuottajat sijoittuvat jakopaikkaan etäälle toisistaan
-asiakkaat jonottavat ja liikkuvat siten, että väliin jää vähintään metri
-vain yksi henkilö taloudesta noutaa tuotteet
-tuottajat suosivat yhteiskuljetuksia, jotta jaoissa paikalla olevien tuottajien määrää saadaan vähemmäksi

Lähde Aitojamakuja.fi