Somerolla otetaan 5–10 koronanäytettä päivässä

0
Koronavirusnäytteistä eristetään ensin perimäainesta, joka monistetaan kuvan punaisessa laitteessa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Lopulta monistetun perimän avulla selviää, onko näyte positiivinen vai ei. Kuva: Marttiina Sairanen.

– Näytteitä on paikallisesti otettu yhteensä noin 90. Päivästä riippuen otamme sellaiset 5–10 näytettä päivässä, kertoo Airi Suonpää .

– Ja 1–2 vuorokauden sisällä tulee Tyksistä aina vastaus.

Suonpää kertoo, että alkuun näytteitä otettiin niukemmin, mutta kriteerien lievennyttyä enemmän.

– Jonkkalaan perustetulla infektiopolillamme otetaan potilaita vastaan ajanvarauksella puolen tunnin välein. Herkästi pyydämme ihmisen käymään infektiopolilla, jos oireita on, Suonpää toteaa.

Toisaalta Somerolla ei testata alasta riippumatta ketään, ellei oireita ole.

– Jos tietyt kriteerit täyttyvät, testiin pääsee. Sote-ala herkästikin. Mutta oireettomia ihmisiä ei testata, näin on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohje.

Maakunnassa on alle 300 todettua tartuntaa. Testejä on THL:n mukaan tehty lähes 7 000.

Somerolla on tilanne edelleen hyvä. Koronaan sairastuneita on alle viisi.

– Resursseja on saatu tarpeeksi ja homma toimii tosi hyvin. Parhaamme tehdään, Suonpää sanoo.

Somerolla on päästy koronan suhteen pienillä määrillä Varsinais-Suomenkin mittakaavassa. Pahemmat tilanteet ovat suurimmissa kaupungeissa, kuten Salo ja Turku.

– Vaikuttaako se, että asutaan harvassa vai onko ohjeita noudatettu hyvin, en tiedä, Suonpää pohdiskelee.

Koulujen avautuminen on aiheuttanut jonkin verran huolta vanhemmissa.

– Soittoja ja kyselyjä on tullut, mutta kannattaa muistaa, että lapsilla ja nuorilla tauti esiintyy yleensä hyvin paljon lievempänä. He eivät myöskään levitä tautia yhtä helposti kuin aikuiset.

– Kouluissa on myös hyvin tarkat säännöt esimerkiksi turvaväleistä. Mutta aika näyttää, mitä se vaikuttaa, Suonpää miettii.

– Kun esimerkiksi Tanskassa avattiin koulut, tapaukset lisääntyivät hiukan. Heilläkin on kouluissa tiukat säännöt.

Hän muistuttaa kaikkia siitä, että suurin osa koronan saaneista sairastaa vain lievästi ja kotonaan. Vain hyvin pieni osa joutuu sairaalaan ja vielä pienempi tehohoitoon.

Tyksin sairaaloissa on hoidettavana tällä hetkellä kolme henkilöä. Koronaan kuolleita on Varsinais-Suomessa yhdeksän.

Suonpää tähdentää, että normaalia lääkäriin menoa ei välteltäisi koronapelon vuoksi.

– Toivon, että jokainen kävisi tarpeensa mukaan lääkärissä. Jos ihminen jättää esimerkiksi hoitamatta perussairauksiaan, voi sillä olla pahemmat seuraukset. Ehkä tauon jälkeen ei enää voidakaan auttaa. Myös lääkäriaikoihin saattaa tulla myöhemmin ruuhkaa.