Someron lukion ylioppilailla mainio tulos

0
Elias Koskinen kirjoitti kolme laudaturia ja neljä eximia cum laude approbaturia. Hän haluaisi opiskella tietojenkäsittelytiedettä.

Tänä keväänä Someron lukiosta saa valkolakin 47 ylioppilasta.

Rehtori Merja Klemola sanoo opiskelijoiden tehneen hyvää työtä. Hän on tutkaillut, että Someron lukion opiskelijoiden tulokset olivat monilta osin valtakunnallisen keskiarvon paremmalla puolella.

Yksi osoitus hienosta tuloksesta on, että ylioppilaskirjoitusten 50 ensikertalaisesta kirjoittajasta kahdeksan saavutti äidinkielessä laudaturin ja 13 eximia cum laude approbaturin. Äidinkielen opettaja Minna Salo iloitsee, että kiitettävien joukko on lähes puolet kirjoittajista.

– Olosuhteisiin nähden kirjoitukset onnistuivat ja tulokset ovat mainiot, kehuu Klemola.

Korona toi erityisjärjestelyjä kevään kirjoituksiin. Reaaliaineiden koepäivät siirrettiin aiemmaksi, joten joillekin kirjoittajille saattoi tulla viiden kokeen putki samalle viikolle. Siirron takia vain kaksi Someron lukion opiskelijaa perui ilmoittautumisensa, toinen ruotsinkokeen, toinen reaalikokeen.

Ylioppilastutkintolautakunta on tullut vastaan. Esimerkiksi tulevan syksyn reaaliaineiden kirjoituspäivät on hajotettu perinteiseltä kahdelta päivältä neljälle.

– Taatusti mieleenpainuvat ylioppilaskirjoitukset, tokaisee rehtori Klemola koronakeväästä 2020.

Uuden oppiminen on mieluisaa

Somerolaisen Elias Koskisen urakka on takana. Hän kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa seitsemän ainetta, joista kolmesta tuli laudatur ja neljästä eximia cum laude approbatur. Entisaikaan hän olisi seitsemän ällän nuorukainen, eli kaikki arvosanat olivat kiitettäviä.

Hän sai laudaturit fysiikasta, kemiasta ja historiasta. Äidinkieli, englanti, maantiede ja pitkä matematiikka sujuivat eximian arvoisesti.

Koskinen sanoo koulunkäynnin olleen kovaa työtä. Hän on tehnyt työn kunnialla, sillä kirjoittamissaan ylioppilastutkintoaineissa arvosanat ovat pyörineet lukiossa 9–10 välillä.

– Minulle uuden oppiminen on mieluisaa. Someron lukiossa opettajat ovat olleet mukavia, vaativia ja ihmisläheisiä. Heiltä on saanut tukea opinnoissa, jotta on kehittynyt. Tosi mukavia kanssaopettajia ja -oppilaita, kehuu Koskinen.

Kielet eivät ole olleet hänelle piece of cake. Hän arvelee syynä olevan, ettei aktiivisesti käytä vieraita kieliä.

– Englanti alkoi tulla helpoksi internetin kautta.

Yo-kokeisiin jännitettä toi reaaliaineiden siirto viikkoa aiemmaksi.

– Kun en kirjoittanut ruotsia, niin selvisin neljän päivän peräkkäisillä kokeilla. Edellisen kokeen jälkeen piti pakottaa itsensä heti kertamaan seuraavan päivän koetta varten. Oli se aikamoinen rypistys, huokaisee nuorukainen.

Elias Koskinen suunnittelee tietojenkäsittelytieteen opiskelua.

– Siinä voin yhdistää matematiikan, tietokoneet ja käytännön sovellukset. On paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi tuotekehittelyssä, ja voi kehitellä ratkaisuja yrityksissä. On datan analysointia ja tekoälyn käyttöä.

– Minua kiinnostaa myyminenkin. Tykkään ihmisistä ja kontakteista; en halua olla yksinään koneen ääressä.

Ykkösvaihtoehtona on tietojenkäsittelytieteen opiskelu Helsingissä, ja kakkosena sama ala Tampereella. Kolmas vaihtoehto on englanninkielinen diplomi-insinöörikoulutus Aalto-yliopistossa.

Vielä hän ei tiedä, pääseekö opiskelemaan suoraan lukio- ja ylioppilastodistuksilla vai joutuuko pääsykokeisiin. Tietojenkäsittelytieteessä ei ole luettavana varsinaisia pääsykoekirjoja. Tutkailtavana on materiaalia aiemmista pääsykokeista.

– Olen jättänyt opiskelupaikkani Jeesukselle ja luotan siihen, että hän johdattaa minut oikeaan paikkaan, sanoo Elias Koskinen.

Someron lukion 2020 uudet ylioppilaat ovat:
Andersson Karoliina, Auranen Inka, Bytyqi Mentor, Hakala Miro, Hintsa Paavo, Jokiniemi Juho, Juote Hilppa, Kaurala Aada, Kaurala Nea, Kesäniemi Anni, Koski Jenni, Koskinen Elias, Laaksonen Nea, Lehtimäki Jere, Lehtimäki Manu, Lehtinen Anna, Lehtonen Valtteri, Lilja Jyri, Luukkola Olli, Mattila Ria, Mikkola Kristian, Moisander Alisa, Morander Viljami, Mäenpää Justus, Mäntymaa Jooel, Nieminen Ronja, Niilo Carolina, Nummila Eveliina, Närhi Juho, Pelto-Lampola Emma, Pitkänen Niina, Puotsaari Jussi, Päivärinta Salla, Sirro Valtteri, Tamsi Carolina, Trofimovs Aleksejs, Vaittinen Sofia, Varheenmaa Kasper, Varjo Linda, Vasama Venla, Verho Väinö, Virta Arsi, Virtanen Amanda, Virtanen Pauliina, Vuorinen Nea, Älli Elina. Yksi ylioppilaista ei halua nimeään julkisuuteen.