Sydämen kanssa ei leikitä

0

Sepelvaltimotautia sairastaa noin 200 000 suomalaista ja tauti aiheuttaa vuosittain ennenaikaisia kuolemia enemmän kuin mikään infektiosairaus. Miljoonilla suomalaisilla on kohonnut verenpaine tai kolesteroli, jotka aiheuttavat riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Sydäninfarktin voi saada koronaepidemian aikanakin.

Ihmiset ovat omatoimisesti peruneet sydäntutkimuksia ja infarktipotilaiden lukumäärä sairaaloissa on pienempi kuin yleensä. Ihmisiä on neuvottu pysymään koronan takia kotona, mutta onko toteltu liian kirjaimellisesti.

Suomessa on kuitenkin normaalitilannetta vastaavat mahdollisuudet sydäninfarktipotilaan hoitoon. Infektiopotilaat hoidetaan niin, että he ovat erillään muista. Jos sairaalassa on arvioitu, että suunnitellulle käynnille on turvallista tulla, siihen voi luottaa.

Suomen Sydänliitto muistuttaa, että rintakipuihin pitää suhtautua vakavasti. Jos on rintakehän alueen oireita, soitto hätänumeroon ei ole koskaan turha. Sydänoireisiin pitää reagoida heti – myös poikkeusaikana.