Tulossa hiljainen teatterikesä, vain Myötätuulessa näytelmät

0
Havuharjun katsomossa ei tänä kesänä nähdä Someron Tupanäyttämön näytelmää. Metka Köörin järjestämä yhteislaulutilaisuus on näillä tanhuvilla 30. kesäkuuta.

Someron teatterikesä tulee olemaan hiljainen. Ainoastaan Myötätuuleen teatteriin on luvassa kaksi näytelmää.

Somerniemen musiikkiteatterilla oli jo Paremmat päivät -näytelmä valittuna, Juha Tapion musiikin siivittämä ja Salla Ojalan käsikirjoitus. Musiikkiin ja joukkokohtauksiin perustuvan näytelmän harjoittelemiseen ei kuitenkaan ryhdytty, sillä isommalla porukalla kokoontumiset olivat pannassa kevään. Näytelmä ei olisi valmistunut ajoissa esityskuntoon.

Hiidenlinnassa ei lähdetty kesäteatteria tälle suvelle järjestelemään.

Someron Tupanäyttämö vaihtoi näytelmän iltamiin. Nekin peruttiin. Havuharjun puuhanainen Merja Koivaara sanoo, että nyt mennään koronan ja turvallisuuden ehdoilla.

– Iltamat meni puihin tältä kesältä, mutta se on niin hyvä idea, että kyllä me sen vielä joskus toteutamme.

Tulevana suvena tupanäyttömöläiset ovat mukana Metkan Köörin lauluillassa 30. kesäkuuta Havuharjulla. Kun kuorolaiset laulavat ja laulattavat, niin tupanäyttämöläiset hoitavat kanttiinin.

– Voisihan sitä järjestää tulevana suvena pienempimuotoisia juttuja, kuten nuotio- ja lauluiltoja, lettukestejä, miettii Koivaara.

Teatterilaiset ovat olleet kevätviikkoina talkoissa kunnostamassa ja siivoamassa paikkoja Havuharjulla. On tehty sellaista, jota ei normaalina keväänä harjoitusrumban takia ehditä.

Pieni esiintyjätiimi ja pienet taloudelliset riskit

– Meillä ei ole suurta taloudellista riskiä, kun käsikirjoitus ja ohjaus ovat omasta takaa, ja meillä on vain kahdeksan näyttelijää, kertoo Myötätuulen teatterin ohjaaja ja näytelmien käsikirjoittaja Olla-Riitta Aarikka.

130-paikkaiseen katsomoon otetaan vain 40 henkilöä kerralla seuraamaan näytelmää. Kahvilapöydät ripotellaan pitkin pihaa. Kahden metrin turvavälit onnistuvat Myötätuulen teatterissa Kaurakedossa.

– Aiomme striimata esityksiä. Jos ei uskalla tulla paikalle, niin voi ostaa linkin ja katsella kotona. Tai voi tsempata teatteriporukkaa ostamalla paikan, jolle laitamme pahvikatsojan, selvittää Aarikka.

Myötätuulen teatterin kesän ensimmäinen näytelmä, Tukkijätkät joutsenlammella on ensi-illassa kesäkuun 6. päivä ja Vieraat saappaat 18. heinäkuuta.

– Ensimmäiset yhteisharjoitukset ehdimme pitää ennen koronakiusaa. Kevään olemme harjoitelleet innokkaasti zoomin välityksellä. Prosessi on ollut erilainen, mielenkiintoinen ja uutta opettava, sanoo Aarikka.

Tukkijätkät joutsenlammella kertoo pienen kylän elämästä, koulun sulkemisuhasta ja kylän vastustuksesta. Vieraat saappaat on tarina siirtolaisuuden merkityksestä ja vaikutuksesta nykyperheisiinkin.