Vihdoin omaan kouluun

0
Kirkonmäen koulun kolmasluokka oli torstaiaamuna jo täydessä työn touhussa opettajansa Johanna Luhtalan kanssa.

Peruskoululaiset palasivat kouluille oppimaan eilen. Hetkeä oli odotettu.

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä Rönnholm kertoo periaatteena olevan, että opiskelu ja koululla olo tapahtuvat mahdollisimman paljon omassa, samassa ryhmässä ja luokassa, ja saman opettajan silmien alla.

– Ollaan oman luokan ja ryhmän kanssa, vältetään turhia kontakteja ja pestään käsiä. Käsihygienia on tärkeää.

Ohjeena on, että saman luokan lapset olisivat pihallakin omana ryhmänään. Joillakin kouluilla on päädytty siihen, että aamulla luokanopettajat noutavat pihalta oman luokkansa. Luokat kulkevat porrastetusti sisään ja ulos myös välitunneille.

Tavoitteena on, ettei kouluilla vierailtaisi.

Ruokailu on luokissa tai porrastettuna ruokalassa, ei noutopöytänä.

– Koulujen henkilökunnat ovat saaneet itse järjestellä luokkia, välitunteja, piha-alueen käyttöä ja ruokailuja. He tietävät parhaiten, mihin omalla koululla on mahdollisuus, sanoo sivistysjohtaja.

Esimerkiksi 140 oppilaan Kirkonmäen koululla luokka kerrallaan lähtee välitunnille.

– Luokat tulevat sisään ja lähtevät ulos porrastetusti, jotta pullonkaulassa, eteisessä, voi olla väljästi ja turvallisesti, kertoo koulunjohtaja Markku Sarén.

– Päädyimme myös siihen, että me opettajat käymme koulupäivän aikana pyyhkimässä kriittisiä paikkoja, kuten vessan ovia ja hanoja.

Ryhmien tulee olla pieniä ja henkilöiden etäällä toisistaan. Pulpetteja on yritetty asetella harvakseltaan.

Kaikilla kouluilla ei ole ylimääräisiä tiloja, joihin luokkia hajauttaa. Joissakin aiotaan käyttää lisätilana liikuntasalia, joissakin kouluissa on useampia rakennuksia, joita voi käyttää opetustiloina.

Yläkoulu hyödyntää lukion luokkia ja Somero-opiston siipeä, sillä lukio ja opisto toimivat vielä etänä.

– Onneksi on kevät. Tunteja voi pitää ulkona. Someron koulujen ympärillä on pihaa ja luontoa, toteaa Minna Mäkelä-Rönnholm.

Koulukuljetukset toimivat kuten ennen etäopetusta. Kuljetuskapasiteetti ei riitä siihen, että lapsia voisi kuljettaa pienissä erissä.

– Olemme antaneet kuljetusten järjestäjille ohjeen kiinnittää huomiota, että ajoneuvoissa olisi väljää. Aamu- ja iltapäiväajojen välillä pinnat tulisi puhdistaa.

Muutama oppilas on jäämässä pois lähiopetuksesta toukokuun viime viikoiksi. Sivistysjohtaja sanoo, että jos huoltaja näin haluaa tehdä, niin Somerolla joustetaan.

– Koulua on jäljellä vain pari viikkoa. Kuitenkaan erillistä etäopetusta ei näille koulusta pois jääville järjestetä. Poikkeuksia tehdään, vakaviin riskiryhmiin kuuluville. He voivat osallistua opetukseen esimerkiksi seuraamalla etänä live -lähetystä koululuokan toimista.